The General (1926)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Στρατηγός
Κατηγορία: Κωμωδία, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Buster Keaton, Clyde Bruckman
Σενάριο: Buster Keaton, Clyde Bruckman, Al Boasberg
Πρωταγωνιστούν: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender
Φωτογραφία: Bert Haines, Devereaux Jennings
Μοντάζ: Buster Keaton, Sherman Kell
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 107 min / 83 min (1962 version) / 80 min (1982 version) / 75 min (2003 alternate version) / 78 min (24 fps)


Όταν κηρύσσεται ο Εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Βορείων και Νοτίων, ο Johnnie Gray, ένας νεαρός στην πλευρά του Νότου που εργάζεται ως μηχανοδηγός στα τρένα, μετά από απαίτηση της αρραβωνιαστικιάς του, Annabelle Lee, πηγαίνει να καταταγεί.
Οι αρμόδιοι θεωρώντας ότι ο Johnnie είναι και τόσο κατάλληλος για το μέτωπο αλλά είναι πολύ πιο πολύτιμος σαν μηχανοδηγός, τον διώχνουν. Όταν η αρραβωνιαστικιά του μαθαίνει πως ο αγαπημένος της δεν πάει να πολεμήσει, διαλύει την σχέση τους γιατί τον θεωρεί δειλό.
Λίγο καιρό αργότερα η Annabelle ταξιδεύει με ένα τρένο το οποίο έχει την ονομασία «Στρατηγός» και στο οποίο μηχανοδηγός είναι ο Johnnie. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού οι Βόρειοι καταλαμβάνουν τον Στρατηγό και ο Johnnie κάνει τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να σώσει τα δυο πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή του, το τρένο του και την γυναίκα της ζωής του...


Η ιδέα του σεναρίου βασίζεται σ’ ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1962, κατά την διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, όταν μια ομάδα Βόρειων στρατιωτών κατέλαβε ένα τρένο, τον «Στρατηγό», προκειμένου να πραγματοποιήσει δολιοφθορά σε μία γραμμή ανεφοδιασμού των Νοτίων. Το γεγονός αυτό περιγραφόταν σε ένα βιβλίο του William Pittenger, στο οποίο είχε συγκεντρώσει τα απομνημονεύματά του από τον πόλεμο και είχε τίτλο «The Great Locomotive Chase».
Ο Buster Keaton, διαβάζοντας την ιστορία του κλεμμένου τρένου, συνεργάζεται με τους σεναριογράφους Clyde Bruckman και Al Boasberg και φτιάχνει ένα έξυπνο σενάριο για την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του αληθινού περιστατικού.
Ο πολυτάλαντος Keaton, πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλαμβάνει μαζί με τον Bruckman και την σκηνοθεσία, ενώ σε συνεργασία με τον Sherman Kell, αναλαμβάνει και το μοντάζ, μεταμορφώνοντας ένα απλό συμβάν, σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, στην ιστορία της 7ης τέχνης.


Η ταινία χαρακτηρίζεται από την αφηγηματική της τελειότητα, καθώς το δράμα, η δράση, το σασπένς και το πλήθος των κωμικών ευρημάτων που εμπεριέχει, έχουν μεταξύ τους μια καταπληκτική, σφιχτοδεμένη δομή και είναι ενιαίες και αλληλοεξαρτώμενες.
Τα κωμικά στοιχεία της δεν πηγάζουν απευθείας από τους χαρακτήρες αλλά από τις απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιουργούνται συνεχώς και δεν εκβιάζουν σε καμιά περίπτωση την πρόκληση του γέλιου.
 Άλλα στοιχεία που κατατάσσουν τον «Στρατηγό» στην λίστα με τα αριστουργήματα, είναι η τεχνική της ακρίβεια, η εικαστική ομορφιά, η άψογη μελέτη των χαρακτήρων και η πιστή σε κάθε λεπτομέρεια απόδοση των ιστορικών γεγονότων.
Ο αγέλαστος και ανέκφραστος Buster Keaton, είναι μοναδικός στο ρόλο ενός αδέξιου ανθρωπάκου που κυνηγά να πιάσει ένα τρένο, ενώ ταυτόχρονα τον κυνηγούν οι πάντες και μπλέκεται στις πιο απίθανες καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα που προκύπτει με στωικότητα, εξυπνάδα και ευστροφία, κάνοντας ταυτόχρονα ένα καυτό σχολιασμό πάνω στον παραλογισμό του πολέμου αλλά και του ψεύτικου πατριωτισμού.
Επίσης ο Keaton σαν δημιουργός ξεχωρίζει αφού καταφέρνει και κάνει συμπρωταγωνιστή του μια ατμομηχανή, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την χαριτωμένη Marion Mack που ερμηνεύει την Anabelle Lee.


Το κόστος των γυρισμάτων ξεπέρασε κατά πολύ το αναμενόμενο και έφτασε το υπέρογκο ποσό για την εποχή, των 750.000 δολαρίων, οι δε εισπράξεις της με τη βία έφτασαν το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως, καθώς η ταινία δεν εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους κριτικούς και από το κοινό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρία παραγωγής να στερήσει από τον Keaton το αποκλειστικό δικαίωμα που κατείχε μέχρι τότε, να ελέγχει εξ ολοκλήρου τα οικονομικά των ταινιών του.
Με το πέρασμα των δεκαετιών, το συνολικό έργο του Buster Keaton επανεκτιμήθηκε και σήμερα ο πολυτάλαντος δημιουργός-ηθοποιός θεωρείται ένας από τους καλύτερους όχι μόνο δημιουργούς αλλά και κωμικούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Όσο για τον «Στρατηγό» είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο αριστούργημά του και πολλοί τον συγκαταλέγουν στις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση