The Night of the Hunter (1955)


Ελληνικός Τίτλος: Η Νύχτα του Κυνηγού (ή) Ο Θανατοποινίτης με το Σημάδι
Κατηγορία: Δράμα, Νουάρ, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Charles Laugthon
Σενάριο: Davis Grubb (μυθιστόρημα) James Agee, Charles Laughtton (προσαρμογή σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish, James Gleason, Bily Chapin, Sally Jane Bruce
Μουσική: Walter Schumann
Φωτογραφία: Stanley Cortez
Μοντάζ: Robert Golden
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 93 min


Ο Harry Powell (Robert Mitchum) είναι ένας αυτοχειροτονημένος ιεροκήρυκας, ο οποίος προσεγγίζει γυναίκες που έχουν χηρέψει, αποσκοπώντας στην περιούσια τους. Όταν πια παίρνει αυτό που θέλει τις σκοτώνει.
Έχοντας συλληφθεί για κλοπή αυτοκινήτου, μοιράζεται το κελί του με τον Ben Harper (Peter Graves) ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θανατική ποινή για ληστεία μετά φόνο και περιμένει την ημέρα της εκτέλεσής του.
Mετά την εκτέλεση του Ben, ο ψευτοιεροκύρηκας που έχει αποφυλακιστεί, επισκέπτεται τη χήρα του νεκρού, Willa Harper (Shelley Winters), η οποία δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα κλεμμένα χρήματα.
Ο Harry ανακαλύπτει πως μόνο ο εννιάχρονος γιος του Ben, ο John (Billy Chapin)και η μικρότερη αδελφή του, η Pearl (Sally Jane Bruce), γνωρίζουν πού είναι κρυμμένα τα λεφτά και είναι αποφασισμένος να φτάσει ως το φόνο για να τα αποκτήσει...


Η πρώτη και μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του καταξιωμένου ηθοποιού Charles Laugthon, είναι μια μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Davis Grubb και βασίζεται στην πραγματική ιστορία του εγκληματία Harry Powell, ο οποίος εκτελέστηκε με απαγχονισμό το 1932, για τους φόνους δύο γυναικών και τριών παιδιών στο Clarksburg της Δυτικής Βιρτζίνια.
Ο Laugthon σκηνοθετεί αριστουργηματικά και με πολύ λυρισμό, μεταμορφώνοντας την τρομακτική πραγματικότητα και την προαιώνια μάχη του καλού και του κακού σε ένα παραμύθι. Τα μαγικά τοπία αλλά και τα γεμάτα σκιές εσωτερικά πλάνα, χαρίζουν στην ταινία μια ξεχωριστή ποιότητα.
Η σκηνή που η βάρκα με τα αποκοιμισμένα παιδιά διασχίζει το ποτάμι κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ζώων, πτηνών και ερπετών, είναι ίσως, μια από τις πιο όμορφες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η διεύθυνση φωτογραφίας του Stanley Cortez που συμβάλλει στα μέγιστα στην εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα της ταινίας, το εξαιρετικό μοντάζ του Robert Golden και η υπέροχη μουσική επένδυση του Walter Schumann, συνθέτουν ένα από τα καλύτερα φιλμ νουάρ όλων των εποχών με πολλά στοιχεία τρόμου, παραμυθιού και θρησκευτικής αλληγορίας.


Η ερμηνεία του Robert Mitchum στο ρόλο του ψυχοπαθούς δολοφόνου-ιερέα, Harry Powell, με τις λέξεις «Love» και «Hate» γραμμένες στα δάκτυλά του, είναι συγκλονιστική.
Ο Mitchum με αυτή του την ερμηνεία, που είναι μια από τις καλύτερες της καριέρας του, μένει στην ιστορία σαν ένας από τους πιο γοητευτικούς “Serial Killers” που έχουν περάσει από τον κινηματογράφο.
Εύφημος μνεία αξίζει και στην Shelley Winters, που είναι καταπληκτική, στο ρόλο της αφελής χήρας.
Στην ταινία συμμετέχει και ο θρύλος του βωβού κινηματογράφου Lillian Gish, στο ρόλο της ηλικιωμένης κυρίας που παίρνει τα παιδιά υπό την προστασία της.
Υποδειγματικές είναι και οι ερμηνείες των δύο μικρών συμπρωταγωνιστών, του Bily Chapin και της Sally Jane Bruce.


Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1955, από την United Artists.
Δυστυχώς όμως γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική αποτυχία, αφού “θάφτηκε’’ κυριολεκτικά και από το κοινό, αλλά και από τους κριτικούς της εποχής. Μετά από αυτό, ο Charles Laughton, πολύ απογοητευμένος, αποφάσισε να μην ξαναασχοληθεί με την σκηνοθεσία.
Με το πέρασμα των χρόνων όμως, αναγνωρίστηκε σαν ένα πραγματικό αριστούργημα και σαν μια από τις πιο όμορφες Αμερικάνικες ταινίες όλων των εποχών.
To 1992 η “Νύχτα του Κυνηγού” χαρακτηρίσθηκε «πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική» από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση