Indiana Jones and the Last Crusade (1989)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία
Κατηγορία: Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Jeffrey Boam
Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Sean Connery, Alison Doody
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Douglas Slocombe
Μοντάζ: Michael Kahn, George Lucas
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 127min


Η τρίτη ταινία της σειράς με ήρωα τον εξερευνητή-αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς, είναι και αυτή, όπως και οι προκάτοχοι της, μία παραγωγή του George Lucas υπό την σκηνοθετική επίβλεψη του Steven Spielberg.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο για άλλη μια φορά βρίσκεται ο Harrison Ford, ενώ στο πλευρό του συναντάμε τον Sean Connery στον ρόλο του πατέρα του ήρωα. Τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν η Alison Doody και ο Julian Glover, ενώ οι Denholm Elliott και John Rhys-Davies επανεμφανίζονται στο πλευρό του ηρωικού αρχαιολόγου, επαναλαμβάνοντας τους ρόλους που είχαν υποδυθεί στην πρώτη ταινία της σειράς το 1981, στο «Raiders of the Lost Ark». Σεναριακή έκπληξη αποτελεί το γεγονός της εμφάνισης του Ιντιάνα Τζόουνς σε εφηβική ηλικία, έναν ρόλο που ερμηνεύει περίφημα ο νεαρός River Phoenix.
Η πλοκή της ταινίας τοποθετείται χρονικά στο 1938, όταν ο Ιντιάνα Τζόουνς λαμβάνει ένα πακέτο το οποίο περιέχει το ημερολόγιο του πατέρα του Δρ. Χένρυ Τζόουνς (Sean Connery) ο οποίος επίσης αρχαιολόγος, ασχολείται με την εύρεση του Άγιου Δισκοπότηρου. Όταν ο Ιντιάνα αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας του αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την Βενετία. Στο ταξίδι αυτό τον συντροφεύει ο φίλος του, Μάρκους Μπρόντι (Denholm Elliott ). Στη Βενετία συναντούν μία συνάδερφο του Δρ. Χένρι, την Έλσα Σνάιντερ (Alison Doody). Μετά την αποκάλυψη κάποιων κρυμμένων μυστικών και μία περιπετειώδη καταδίωξη, ο Ιντιάνα μαθαίνει ότι ο πατέρας του κρατείται αιχμάλωτος από τους Ναζί, σε ένα κάστρο στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας. Οι Ναζί έχουν αιχμαλωτίσει τον Δρ. Χένρυ θέλοντας να τους βοηθήσει να αποκτήσουν το Άγιο Δισκοπότηρο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στον αγώνα τους για την παγκόσμια κυριαρχία…


Με μεγάλες δόσεις χιούμορ και καταιγιστικές περιπετειώδεις σκηνές σε εξωτικές τοποθεσίες, το «Indiana Jones and the Last Crusade» αποζημιώνει απόλυτα τους κινηματογραφικούς θαυμαστές του ατρόμητου αρχαιολόγου σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 1989, αποφέροντας παγκοσμίως 471,1 εκατομμύρια δολάρια, με κόστος παραγωγής 48 εκατομμύρια.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις 24 Μαΐου του 1989, αποσπώντας κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και λαμβάνοντας τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερων οπτικών-ηχητικών εφέ, Καλύτερου Ήχου, και Καλύτερης Μουσικής επένδυσης, κατακτώντας τελικά το αγαλματίδιο της πρώτης κατηγορίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση