In the Heat of the Night (1967)


Ελληνικός Τίτλος: Η Ιστορία ενός Εγκλήματος
Κατηγορία: Έγκλημα, Δράμα
Σκηνοθεσία: Norman Jewison
Σενάριο: John Ball (Μυθιστόρημα), Stirling Silliphant (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant
Μουσική: Quincy Jones
Φωτογραφία: Haskell Wexler
Μοντάζ: Hal Ashby
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 109 min


Ο κ. Colbert, ένας πλούσιος επιχειρηματίας από το Σικάγο ο οποίος σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη του Μισισιπή, βρίσκεται δολοφονημένος. Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, Bill Gillespie (Rod Steiger) αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα.
Τη νύχτα του φόνου ένας Αφρο-Αμερικανός από τον Βορρά, ο Virgil Tibbs (Sidney Poitier), διερχόμενος από την πόλη, συλλαμβάνεται από τον αστυνόμο Sam Wood (Warren Oates) στο σιδηροδρομικό σταθμό, με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο πορτοφόλι του.
Ο Gillespie, που διακατέχεται από προκατάληψη εναντίον των νέγρων, δεν αργεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι ο Tibbs είναι ο δολοφόνος. Λίγο αργότερα όμως θα παραδεχθεί το μεγάλο λάθος του καθώς θα εξακριβωθεί, ότι ο άνθρωπος που έχει συλληφθεί και κρατείται είναι ένας έμπειρος αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών της Φιλαδέλφεια, ο οποίος ήταν περαστικός από εκεί.
Η Leslie Colbert (Lee Grant), χήρα του θύματος, απογοητευμένη από την ανικανότητα της τοπικής αστυνομίας να βρει τον πραγματικό ένοχο, εντυπωσιάζεται από την εμπειρία του Tibbs και με την μεσολάβηση του δημάρχου της πόλης, τον πείθουν να παραμείνει στην πόλη και να βοηθήσει το Gillespie, προκειμένου να βρεθεί ο ένοχος.
Έτσι οι δύο άνδρες, αν και απρόθυμα, αναγκάζονται να συνεργαστούν...


Το «In the Heat of the Night» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του John Ball, που δημοσιεύτηκε το 1965.
Θεωρείται ταινία σταθμός του είδους του αστυνομικού θρίλερ καθώς, διακρίνεται για την υποδειγματική αφηγηματική της απόδοση, την τελείως απέριττη κινηματογράφησή της χωρίς σκηνές εντυπωσιασμού και οπτικά εφέ, και τις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, σε ερμηνείες που αναδεικνύουν εξαιρετικά πολυεπίπεδους χαρακτήρες.
Αρκετά τολμηρή για την εποχή της, με το εξαιρετικό της σενάριο να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την διαλεύκανση ενός εγκλήματος αλλά στην πραγματικότητα να εστιάζει στις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις που επικρατούν στον Αμερικανικό Νότο, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα μία όχι και τόσο καθαρή κοινωνία.
Συντελεστές της ταινίας, ο Norman Jewison στην εκπληκτική σκηνοθεσία, ο Stirling Silliphant στο απρόβλεπτο γεμάτο ανατροπές σενάριο, ο Haskell Wexler στην άψογη κινηματογράφηση και στην φωτογραφία και τέλος, ο Quincy Jones υπεύθυνος για την όμορφη μουσική και το υπέροχο σάουντρακ.


Ο Sidney Poitier, στον κεντρικό ρόλο του ικανότατου μαύρου αστυνομικού από την Φιλαδέλφεια, που δεν διστάζει σε τίποτα μπροστά στην απόδοση δικαιοσύνης, είναι υπέροχος.
Στο πλευρό του ο επίσης καταπληκτικός Rod Steiger, υποδύεται τον κυνικό και αυταρχικό αστυνόμο, σε ένα ρόλο που του ταίριαξε “γάντι” και πολύ δικαίως κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου εκείνης της χρονιάς, παρά το γεγονός ότι ήταν αντιμέτωπος με τον Warren Beatty για την ερμηνεία του στο «Bonnie and Clyde».
Η ταινία είχε άλλες έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ από τις οποίες, πέρα από την κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου, βραβεύτηκε στις άλλες τέσσερις: Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Ήχου και Μοντάζ. Επίσης τιμήθηκε με τρεις Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Ανδρικού Ρόλου (Rod Steiger) και Σεναρίου, και με ένα Βραβείο BAFTA και πάλι για την ερμηνεία του Rod Steiger.


Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 2 Αυγούστου του 1967. Το κόστος παραγωγής της ήταν 2 εκατομμύρια δολάρια ενώ τα έσοδά της παγκοσμίως άγγιξαν τα 25 εκατομμύρια.
Μετά την επιτυχία αυτής της ταινίας, ο Sidney Poitier υποδύθηκε τον χαρακτήρα του ντετέκτιβ Virgil Tibbs σε δύο ακόμη ταινίες: «They Call Me Mister Tibbs!» (1970) και «The Organization» (1971).
Σήμερα η ταινία θεωρείται κλασική και αγαπημένη από πολλούς κινηματογραφόφιλους, ενώ στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes κατέχει 94% θετικών, επί 35 συνολικά σχολιασμών και βαθμολογία 8,1/10.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση