The Quiet Man (1952)


Ελληνικός Τίτλος: Ένας  Ήσυχος Άνθρωπος
Κατηγορία: Ρομαντική, Κωμωδία, Δράμα
Σκηνοθεσία: John Ford
Σενάριο: Maurice Walsh (Νουβέλα), Frank Nugent (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: John Wayne, Maureen O'Hara, Barry Fitzgerald, Victor McLaglen
Μουσική: Victor Young
Φωτογραφία: Winton Hoch
Μοντάζ: Jack Murray
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 129 min


Δεκαετία του 1920, ο Sean Thornton (John Wayne), επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Ίνισφρι, ένα χωριό της Ιρλανδικής υπαίθρου, μετά από χρόνια παραμονής στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, θέλοντας να αρχίσει μια νέα ζωή και να ξεφύγει από το παρελθόν του.
Φτάνοντας στο χωριό του, ο πρώτος άνθρωπος που συναντά είναι ένας γνώριμός από τα παιδικά του χρόνια, ο ηλικιωμένος πια, Michaleen Oge Flynn (Barry Fitzgerald). Ο Flynn θα τον φέρει σε επαφή με τους κατοίκους του χωριού και θα τον βοηθήσει να αποκτήσει και πάλι το οικογενειακό του αγρόκτημα, από την πλούσια χήρα Sarah Tillane (Mildred Natwick), μία έκταση γης που διεκδικεί και ο Will Danaher (Victor McLaglen), ένας αγροίκος γαιοκτήμονας του χωριού.
Όταν ο Thornton θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την όμορφη Mary Kate Danaher (Maureen O'Hara), αδελφή του Will Danaher, ο δεύτερος θα αρνηθεί κατηγορηματικά να δώσει το χέρι της αδελφής του στον “Γιάνκη”. Οι υπόλοιποι κάτοικοι του Ίνισφρι όμως, έχοντας συμπαθήσει τον Thornton, με επικεφαλής τον Καθολικό πατήρ Lonergan (Ward Bond) θα συνωμοτήσουν κατά του Danaher και θα τον κάνουν να τον δεχτεί για γαμπρό του.
Κι ενώ τα πράγματα βαίνουν προς το καλό, αμέσως μετά τον γάμο ο Danaher, ανακαλύπτοντας την συνομωσία που έγινε εις βάρος του, αρνείται να δώσει στην αδελφή του την προίκα της. Ο Thornton δεν έχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτό όμως η Mary Kate επαναστατεί αφού σύμφωνα με τα Ιρλανδικά έθιμα, η προίκα αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία της, και την υπερηφάνεια της.
Εξοργισμένη από την επίμονη άρνηση του Thornton να αντιμετωπίσει τον αδελφό της και να ζητήσει ότι δικαιωματικά της ανήκει, η Mary Kate αποξενώνεται απέναντί του και οι συμβίωσή των δύο νεόνυμφων, γίνεται πλέον αβάσταχτη...


Η ταινία αποτελεί ίσως την πιο προσωπική ταινία του Ιρλανδικής καταγωγής, Αμερικανού σκηνοθέτη John Ford, καθώς είναι ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στην πατρίδα του. Μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί σαν όνειρο ζωής αφού η πραγματοποίησή της ήταν στο μυαλό του σκηνοθέτη από το 1933, όταν διάβασε σε μια εφημερίδα ένα διήγημα του Maurice Walsh.
Το 1936, αποκτώντας ο Ford τα δικαιώματα του διηγήματος, απευθύνθηκε σε κινηματογραφικές εταιρίες προκειμένου να γυρίσει την ταινία. Όλοι όμως οι παραγωγοί πίστευαν ότι το σενάριο δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο και η ταινία δεν θα είχε εμπορική επιτυχία.
Παρόλα αυτά ο Φορντ δεν εγκατέλειψε την ιδέα του και το 1950, συνεργαζόμενος με την εταιρία Republic Pictures για την παραγωγή της ταινίας Rio Grante, με πρωταγωνιστές τον John Wayne και την Maureen O'Hara, και ύστερα από την μεγάλη εισπρακτική της επιτυχία,
έπεισε τους παραγωγούς να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα γυρίσματα του «The Quiet Man».
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πραγματικά απροσδόκητο. Μία υπέροχη ρομαντική κομεντί, με ένα όμορφο και νοσταλγικό σενάριο και με εξαιρετική σκηνοθεσία. Η οθόνη πλημμυρίζει με πανέμορφες εικόνες της Ιρλανδικής υπαίθρου, ενώ όσο αφορά την έγχρωμη (Technicolor) φωτογραφία, είναι εκπληκτική.


Αυτό όμως που τελικά μένει στον θεατή και είναι και ο κύριος λόγος για την διαχρονικότητάς της, είναι οι καταπληκτικές ερμηνείες, όχι μόνο των βασικών πρωταγωνιστών αλλά σχεδόν ολόκληρου του καστ (στην πλειοψηφία τους Ιρλανδοί ηθοποιοί).
Ο μοναδικός John Wayne, είναι υπέροχος σε ένα ρόλο πιο ήρεμο και ήπιο από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει. Το ίδιο υπέροχη είναι και η πανέμορφη Maureen O'Hara, που ερμηνεύει την δύστροπη Mary Kate Danaher με εξαιρετική ευκολία και φυσικότητα. Τους δύο ηθοποιούς τους δένει μία εξαιρετική χημεία, και μπορεί εύκολα κάποιος να τους χαρακτηρίσει, σαν ένα από τα καλύτερα ζευγάρια της μεγάλης οθόνης. Η σκηνή του παθιασμένου φιλιού τους εμφανίζεται και στην ταινία «ET the Extra-Terrestrial» (1982) του Steven Spielberg, όταν ο ET βλέπει τηλεόραση.
Εξίσου απολαυστικός είναι και ο έτερος πρωταγωνιστής Barry Fitzgerald, στον ρόλο του καθολικού και πνευματώδη μεθύστακα Michaleen Oge Flynn. Ο χαρακτήρας που ερμηνεύει ο υπέροχος ηθοποιός γίνεται η αφορμή για αρκετές σκηνές γέλιου.


Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία και χαρακτηρίστηκαν από δυσκολίες που είχαν να κάνουν περισσότερο με τον αγώνα του Ιρλανδικού λαού για την απόκτηση της ελευθερίας του. Ο Ford παραλείποντας τις αναφορές πάνω σε αυτό το θέμα, δίνει στην ταινία του ειρηνικό ύφος, παρουσιάζοντας μια φιλήσυχη κοινωνία όπου προτεστάντες και καθολικοί ζουν αρμονικά μεταξύ τους. Μόνο μια αναφορά στον ΙΡΑ (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) γίνεται λίγο πριν το τέλος της ταινίας.
Ο «Ήσυχος Άνθρωπος» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους του Λονδίνου και του Δουβλίνου ταυτόχρονα, στις 6 Ιουνίου του 1952. Στις ΗΠΑ έκανε πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη στις 21 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, αφού πρώτα είχε προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, όπου ο σκηνοθέτης της John Ford, διακρίθηκε με “International Award”, “OCIC Award” και “Pasinetti Award”.
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 1.750.000 δολάρια αλλά έσοδα της ήταν πολύ περισσότερα καθώς, μόνο κατά την πρώτη της προβολή στις ΗΠΑ, οι εισπράξεις της έφτασαν τα 3.200.000 δολάρια.
Στις 13 Μαρτίου του 1953, την βραδιά της απονομής των 25ων Βραβείων Όσκαρ, η ταινία ήταν υποψήφια σε 7 κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β 'Ανδρικού Ρόλου (Victor McLaglen), Καλύτερου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Καλύτερος Ήχου. Τιμήθηκε με 2 Βραβεία, Φωτογραφίας και Σκηνοθεσίας, χαρίζοντας έτσι στον John Ford, το τέταρτο και τελευταίο Όσκαρ της καριέρας του· είχαν προηγηθεί οι βραβεύσεις για τις ταινίες, Ο Καταδότης (The Informer, 1935), Τα Σταφύλια της Οργής (The Grapes Of Wrath, 1940) και το Η κοιλάδα της κατάρας (How Green Was My Valley, 1941). Το τέταρτο αυτό Όσκαρ, έδωσε στον 57χρονο τότε Ford την ευκαιρία να σημειώσει ένα ρεκόρ, το οποίο κανένας σκηνοθέτης δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει μέχρι και σήμερα.
Το 2013 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώου Κινηματογράφου των ΗΠΑ ως «πολιτιστικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση