The Lion King (1994)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών
Κατηγορία: Animation, Περιπέτεια, Δράμα, Οικογενειακή
Σκηνοθεσία: Roger Allers, Rob Minkoff
Σενάριο: Irene Mecchi, Jonathan Roberts, Linda Woolverton
Μουσική: Hans Zimmer
Μοντάζ: Ivan Bilancio
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 89 min


Ο Simba είναι ένα ζωηρό μικρό λιονταράκι, γιος του Mufasa, του βασιλιά μιας μεγάλης σαβάνας στην Αφρική. Όλα τα ζώα της σαβάνας αγαπάνε και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον βασιλιά τους καθώς εκείνος, καλόκαρδος και με πολλές γνώσεις, διοικεί το βασίλειό του με άψογο τρόπο διατηρώντας τις ισορροπίες και τον κύκλο της ζωής σε αρμονία.
Τις γνώσεις και τις αρχές του ο Mufasa, προσπαθεί να τις μεταδώσει και στον Simba, αφού θα είναι αυτός που μια μέρα θα τον διαδεχτεί στον θρόνο. Ο μικρός Simba, που θαυμάζει και λατρεύει τον πατέρα του, τον ακούει με μεγάλη προσοχή και ανυπομονεί πότε θα έρθει η στιγμή να διοικήσει αυτός το βασίλειο.
Ο κακός όμως Scar, θείος του Simba, αδελφός του Mufasa, έχει τα δικά του σχέδια για τον θρόνο κι έτσι, παγιδεύοντας τον αδελφό του τον δολοφονεί, ρίχνοντας το φταίξιμο για τον θάνατό του βασιλιά στον μικρό Simba. Έτσι ο Simba, φορτωμένος ενοχές, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον τόπο του για πάντα, αφήνοντας τον θρόνο στον ύπουλο Scar.
Κατά την περιπλάνησή του ο Simba, θα γνωρίσει έναν αγριόχοιρο τον Pumbaa, και τον Timon, μία εύθυμη σουρικάτα*. Οι τρεις τους θα γίνουν μια αχώριστη και κεφάτη παρέα. Έτσι θα περάσουν τα χρόνια ανέμελα κι ο Simba θα γίνει πλέον ενήλικος.
Μια μέρα όμως, μια τυχαία συνάντηση του ήρωα με ένα πρόσωπο από το παρελθόν, θα γίνει η αιτία να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στον τόπο του με σκοπό να πάρει το θρόνο και την εξουσία από τον σφετεριστή Scar, και να επαναφέρει την ισορροπία που έχει χαθεί στον κύκλο της ζωής, όπως τον είχε διδάξει ο πατέρας του...


Το «The Lion King» αποτελεί την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία και ίσως για πολλούς, την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της εταιρίας Disney και όχι μόνο.
Αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό (μικρούς - μεγάλους) και τους κριτικούς, ενώ κατατάχθηκε στην θέση Νο1 του παγκόσμιου box office την χρονιά που κυκλοφόρησε, το 1994. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εισπρακτικά ήρθε 2η, με πολύ μικρή διαφορά πίσω από το «Forrest Gump». Η επιτυχία αυτή, χαρακτηρίστηκε ως πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του είδους των κινουμένων σχεδίων. Οι λόγοι που οδήγησαν το «The Lion King» σε αυτό το επίτευγμα είναι πολλοί και διάφοροι.
Τα απίθανα “handmade” σκίτσα με τους εκπληκτικούς συνδυασμούς χρωμάτων, και το εξαιρετικό, με απόλυτη ευκρίνεια για “animation film” βάθος πεδίου, που αποτυπώνει με μεγάλο ρεαλισμό τον χώρο όπου διαδραματίζεται η ιστορία, είναι ένα από τα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τους είδους της.
Το σενάριο της ταινίας, αν και έχει δανειστεί κάποια στοιχεία από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, σε αντίθεση με άλλες παλαιότερες παραγωγές της Disney που βασίζονταν ως επί το πλείστον στη διασκευή γνωστών κι αγαπημένων  παραμυθιών, αυτή την φορά είναι εντελώς πρωτότυπο και κινείται ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, εναλλάσσοντας τα συναισθήματα αυτού που την παρακολουθεί, προκαλώντας του συγκίνηση και γέλιο.
Τα ηθικά διδάγματα που γεννούνται κατά την διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας είναι ποικίλα και αφορούν και τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές καθώς αναφέρονται στις αρχές της οικογένειας, της φιλίας, της αγάπης, της προδοσίας, του θανάτου, και στις επιλογές που αποφασίζει ο καθένας να λάβει για την ζωή του σε σημαντικά θέματα.


Οι σκηνοθέτες Roger Allers και Rob Minkoff, μας παρουσιάζουν τα άψογα σκίτσα των σχεδιαστών στην μεγάλη οθόνη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δημιουργώντας μια περιπέτεια που περιέχει αρκετά ρομαντικά και κωμικά στοιχεία με χαρακτήρες πραγματικά αξιομνημόνευτους, που ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τις πολύ καλές φωνητικές ερμηνείες των ηθοποιών που δάνεισαν τις φωνές τους στις τρισχαριτωμένες φιγούρες τους. Μεταξύ των άλλων, ο Matthew Broderick υποδύεται φωνητικά τον ενήλικο Simba, ο James Earl Jones τον βασιλιά Mufasa, ο Jeremy Irons τον μοχθηρό Scar, ο Rowan Atkinson (ο γνωστός μας Mr Bean) τον πιστό υπηρέτη και αγγελιοφόρο του Mufasa, Zazu, και οι νεότεροι Jonathan Taylor Thomas και Niketa Calame ερμηνεύουν τις φωνές του νεαρού Simba και της επίσης νεαρής, αγαπημένης του λιονταρίνας Nala, αντίστοιχα.
Η μουσική του «The Lion King» είναι υπέροχη, γραμμένη από τον εξαιρετικό μουσικοσυνθέτη Hans Zimmer, συνδυάζεται άψογα με τις πολύχρωμες και φανταχτερές εικόνες δημιουργώντας μια οπτικοακουστική πανδαισία, με φανταστικά μουσικοχορευτικά νούμερα.
Πανέμορφα είναι και τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία, γραμμένα από τον Elton John και τον Tim Rice, με κορυφαία το ''The Circle of Life'' και το "Can You Feel the Love Tonight". Ο πρώτος έγραψε τη μουσική και ο δεύτερος τους στίχους τους.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ, στις 15 Ιουνίου του 1994, έχοντας τεράστια αποδοχή από κοινό και κριτικούς, εισπράττοντας παγκοσμίως 951,583,777 εκατομμύρια δολάρια.
Το 1995 βραβεύτηκε με δύο Βραβεία Όσκαρ, αυτά του καλύτερου τραγουδιού και της καλύτερης μουσικής.
Επίσης την ίδια χρονιά, τα τραγούδια και η μουσική του «The Lion King» κατάφεραν να κερδίσουν μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και μία Χρυσή Σφαίρα.
To «The Lion King» αποτελεί μέχρι και σήμερα την ταινία με τα περισσότερα copies σε home-video, με αριθμό που ξεπερνάει τα 55 εκατομμύρια!
Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας υπήρξε η αφορμή για την δημιουργία δύο ακόμη ταινιών με ήρωα τον Simba, η πρώτη το 1998 με τον τίτλο «The Lion King II: Simbas Pride» και η δεύτερη το 2004 με τον τίτλο «The Lion King 1½» η οποία η ιστορία της χρονικά τοποθετείται με την αρχική ταινία και ακολουθεί περισσότερο τους χαρακτήρες του Timon και του Pumbaa και την συμμετοχή τους σε αυτήν.

*Σουρικάτα: Μικρόσωμο θηλαστικό που ζει συνήθως στη Νότια Αφρική. Στην ελληνική γλώσσα αναφέρεται και ως μίρκατ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση