On Her Majesty's Secret Service (1969)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Στην Υπηρεσία Της Αυτής Μεγαλειότητος
James Bond: George Lazenby
Σκηνοθεσία: Peter Hunt
Σενάριο: Ian Fleming (Μυθιστόρημα), Richard Maibaum (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti, Ilse Steppat
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Michael Reed
Μοντάζ: John Glen
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 141 min
Τραγούδι Τίτλων: Louis Armstrong


Η ταινία «On Her Majesty's Secret Service» αποτελεί την έκτη παραγωγή της ΕΟΝ με ήρωα τον Βρετανό πράκτορα 007.
Είναι η πρώτη και η μοναδική ταινία της σειράς στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε, George Lazenby, μετά την οικιοθελή αποχώρηση του Sean Connery, που είχε υποδυθεί τον δυναμικό ήρωα του Fleming στις προηγούμενες πέντε ταινίες.
Ο Lazenby αρχικά είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΟΝ για επτά ταινίες αλλά για δικούς του λόγους, πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας, έσπασε το συμβόλαιο και επέστρεψε μάλιστα κι ένα σημαντικό ποσό από την προκαταβολή που είχε πάρει στους παραγωγούς Harry Saltzman και Albert R. Broccoli.
Ο Αυστραλιανός ηθοποιός, υπό τις οδηγίες του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου ως σκηνοθέτη Peter Hunt (στο παρελθόν μεταξύ άλλων, είχε δουλέψει ως υπεύθυνος μοντάζ και βοηθός σκηνοθέτη στις προηγούμενες ταινίες της σειράς «Dr. No» «From Russia with Love» και «Goldfinger») υποδύεται ένα χαρακτήρα λίγο διαφορετικό από αυτόν που είχε συνηθίσει μέχρι τότε το κοινό, ο προκάτοχός του Sean Connery. Ο φανταστικός πράκτορας αυτή τη φορά είναι λιγότερο αλαζόνας και συναισθηματικά πιο αδύναμος -με άλλα λόγια, είναι φανερά πιο “ανθρώπινος”. Το γεγονός αυτό σε άλλους άρεσε, σε άλλους όχι.
Κατά τα άλλα πρόκειται για μια κλασική ταινία “James Bond” με αρκετές και εντυπωσιακές περιπετειώδες σκηνές, σασπένς, και με την παρουσία πολλών όμορφων γυναικών.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο δέκατο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ian Fleming που εκδόθηκε το 1963 με ήρωα τον θρυλικό James Bond και αποτελούσε το δεύτερο μέρος της λογοτεχνικής τριλογίας “Blofeld Trilogy”.


Η γοητευτική και ταυτόχρονα αυτοκαταστροφική Tracy (Diana Rigg) είναι η κόρη ενός εκ των ισχυρότερων ανδρών στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, του Marc-Ange Draco (Gabriele Ferzetti).
Ο Bond, μετά από μία τυχαία-επεισοδιακή συνάντηση μαζί της, δέχεται από τον πατέρα της μια ιδιαίτερη πρόταση: αν δεχθεί να την παντρευτεί, θα πάρει ως προίκα ένα εκατομμύριο λίρες. Ο ήρωας αρχικά αρνείται αλλά στην συνέχεια, γοητευμένος από την Tracy, δέχεται την πρόταση με αντάλλαγμα όμως όχι το χρηματικό ποσό που του προσφέρει ο Draco, αλλά πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκεται ο επικεφαλής της τρομοκρατική οργάνωσης SPECTRE, Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas).
Έτσι, μετά τις πληροφορίες που αποκομίζει ο Bond από τον μέλλοντα πεθερό του, βρίσκεται στην Ελβετία, σε μια βουνοκορφή των Άλπεων, όπου εκεί ο Blofeld έχει φτιάξει ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο οποίο κάνει έρευνες σχετικά με τις αλλεργίες που δημιουργούνται από τα τρόφιμα.
Ο Bond, υποδυόμενος έναν γενεαλόγο που έχει σαν σκοπό να επιβεβαιώσει την ευγενή καταγωγή του Blofeld, εισχωρεί στο ινστιτούτο και εκεί ανακαλύπτει ότι ο αδίστακτος κακοποιός, με την βοήθεια μιας ομάδας νεαρών γυναικών απ’ όλο τον κόσμο και της σατανικής Irma Bunt (Ilse Steppat) σχεδιάζει να δηλητηριάσει τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων...


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου του 1969 και οι κριτικές που απέσπασε ήταν ανάμικτες. Τα σχόλια κυρίως εστιάστηκαν στη ερμηνεία του Lazenby ως 007, και σε άλλες περιπτώσεις ήταν θετικά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη φορά ο χαρακτήρας του Bond ήταν πιο κοντά στον ήρωα που περιέγραφε ο Fleming στα βιβλία του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν αρνητικά κατηγορώντας τον νέο ηθοποιό και τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, για την “μεταμόρφωση” του ήρωα και για το συναισθηματικά φορτισμένο τέλος.
Η ήδη καταξιωμένη ηθοποιός Diana Rigg, πρωταγωνίστρια των τηλεοπτικών «Avengers» (Οι Εκδικητές) στέκεται πολύ καλά στο πλευρό του George Lazenby, δίνοντας μια πολύ καλή ερμηνεία στον ρόλο της Tracy. Πολύ καλός είναι και ο Ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Telly Savalas, στον ρόλο του διαβολικού Ernst Stavro Blofeld, ενώ επίσης αξιόλογη ερμηνεία δίνει και η Γερμανίδα ηθοποιός Ilse Steppat, στον ρόλο της κακιάς Irma Bunt. Ο Bernard Lee, η Lois Maxwell και ο Desmond Llewelyn, υποδύονται για άλλη μια φορά τους Μ, Moneypenny και Q, αντίστοιχα.
Πολύ όμορφη είναι και η μουσική επένδυση της ταινίας, γραμμένη για αλλά μια φορά από τον John Barry. Το soundtrack του «On Her Majesty's Secret Service» θεωρείται από πολλούς σαν ένα από τα καλύτερα της σειράς των ταινιών “James Bond” έως και σήμερα. Το τραγούδι που ακούγεται κατά την διάρκεια της ταινίας, από τον Louis Armstrong, το "We Have All the Time in the World" γνώρισε τεράστια επιτυχία και ήταν η τελευταία δισκογραφική δουλειά του μεγάλου τρομπετίστα και ερμηνευτή, αφού πέθανε δύο χρόνια αργότερα από καρδιακή προσβολή.
Εμπορικά η ταινία κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα και βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου Box Office, κάνοντας συνολικές εισπράξεις 64.600.000 δολάρια παγκοσμίως, ενώ το κόστος παραγωγής της ήταν 7.000.000. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει την λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί, ότι το «On Her Majesty's Secret Service» υπήρξε η πιο αποτυχημένη ταινία της σειράς “James Bond”.







2 σχόλια:

  1. Η ταινια ηταν επιτυχια (η μικροτερη της σειρας).Η μονη φορα εως τωρα που ο νεος Μποντ εκανε πολυ λιγοτερα εισιτηρια απο τον παλιο και ο παλιος επιστρεφοντας εκανε πιο πολλα απο τον νεο.Η αγαπη και ο σεβασμος μου στον Λαζενμπυ δεν αρκουν για να ειναι Μποντ.Ειδικα σ'αυτη την ταινια (η πιο δυσκολη).”Ο.Η.Μ.S.S.”δεν ειναι το ”Καζινο Ρουαγιαλ”που ο Μποντ ειναι στην αρχη και δεν εχει παρελθον.Ο Λαζενμπυ μοιαζει με νεαρο σωματοφυλακα η με τον Μποντ στα πρωτα χρονια και οχι με τον 007 που χρειαζεται η ταινια.Στους αλλους ρολους εχουν -σωστα- εμπειρους επαγγελματιες.Μεχρι σημερα οι παραγωγοι δεν εδωσαν τον ρολο του Μποντ σε ενα μοντελο που δεν είναι ηθοποιός και είναι τελειως άπειρος.Η ταινια επρεπε να προσαρμοστει στον Λαζενμπυ και οχι το αντιθετο. Αφου γυριστηκε οπως στο βιβλιο-που ο Μποντ ειναι εμπειρος αντρας-και επειδη ο Κοννερυ ειναι ο Μποντ για το κοινο, πιστευω μονο στον Στανλευ Μπεηκερ(1928-1976)σαν αντικαταστατη του.Μοιαζει με τον Κοννερυ και παιζει σαν Μποντ(”Ιnnocent Βystanders” 1972, ”Last Grenade” 1969).H ταινια ειδικα την πρωτη ωρα μοιαζει αυτονομο επεισοδιο σειρας ρομαντικες ιστοριες-εκει ταιριαζει το υπεροχο τραγουδι του Αρμστρονγκ-και εχει το ακατανοητο Μποντ και Μπλοφελντ να μη γνωριζονται ενω εχουν γνωριστει.Κλεινοντας συμφωνω στην ιδανικη μουσικη της ταινιας και σωστα στους τιτλους ο Τζων Μπαρυ δεν εχει στιχους.Δεν μπορω να απολαυσω οσο θα'θελα την αξιαγαπητη λογω της ιδιαιτεροτητας της,ταινια.Πιστευω πως και ο πιο αναλαφρος ρολος και η πιο αναλαφρη ταινια εχουν ενα ειδικο βαρος και εδω ο πρωταγωνιστης -χωρις να ευθυνεται απολυτα-δεν ανταποκρινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Staley Baker https://www.youtube.com/watch?v=q8CT-4LvqHc https://www.youtube.com/watch?v=vstr-jhCjVY https://www.youtube.com/watch?v=Hn7ZNjpMwQU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση