The Spy Who Loved Me (1977)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Η Κατάσκοπος Που Μ' Αγάπησε
James Bond: Roger Moore
Σκηνοθεσία: Lewis Gilbert
Σενάριο: Christopher Wood, Richard Maibaum
Πρωταγωνιστούν: Barbara Bach, Curt Jurgens, Richard Kiel
Μουσική: Marvin Hamlisch
Φωτογραφία: Claude Renoir
Μοντάζ: John Glen
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 125 min
Τραγούδι Τίτλων: Carly Simon


Ένα Βρετανικό κι ένα Σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο, εξαφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα. Οι υπεύθυνοι των δύο χωρών, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι συμβαίνει, αναθέτουν την υπόθεση στους καλύτερούς τους πράκτορες: οι Βρετανοί στον James Bond, οι δε Ρώσοι στην ταγματάρχη της KGB, Anya Major Amasova ή αλλιώς, πράκτωρ ΧΧΧ (Barbara Bach).
Οι πληροφορίες και των δύο χωρών μιλάνε για κάποιον στην Αίγυπτο, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει ένα μικροφίλμ που περιέχει τα σχέδια μιας συσκευής η οποία έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τα υποβρύχια από την θερμότητα που εκπέμπουν.
Έτσι οι δύο πράκτορες -ο καθένας για λογαριασμό του- βρίσκονται στο Κάιρο, προσπαθώντας να εντοπίσουν το μικροφίλμ. Θα το βρουν σχεδόν ταυτόχρονα και στην προσπάθειά τους να το αποκτήσουν, θα σώσει ο ένας τον άλλον από έναν γιγαντόσωμο άνδρα με σιδερένια σαγόνια τον Jaws (Richard Kiel). Ο Bond και η Anya, έχοντας το μικροφίλμ στην κατοχή τους, θα πληροφορηθούν από τους ανωτέρους τους ότι οι χώρες τους αποφάσισαν να συνεργαστούν προκειμένου να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση των δύο υποβρυχίων.
Η ανάλυση του μικροφίλμ τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από την ιστορία βρίσκεται ένας βαθύπλουτος ωκεανογράφος, φανατικός λάτρης του θαλάσσιου κόσμου, ο Karl Stromberg (Curt Jurgens) ο οποίος έχει σαν στόχο να καταστρέψει τον επίγειο κόσμο, ξεκινώντας με τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Ν. Υόρκης και της Μόσχας, και στην συνέχεια να φτιάξει ένα νέο κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ζουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα βάθη των ωκεανών...


Η δέκατη ταινία της σειράς “James Bond”, παραγωγής της Eon Production και η τρίτη με πρωταγωνιστή τον Roger Moore στον ρόλο του φανταστικού μυστικού πράκτορα της ΜΙ6. Στην σκηνοθεσία είναι ο Lewis Gilbert ο οποίος το 1967 είχε σκηνοθετήσει το «You Only Live Twice» με πρωταγωνιστή τον Sean Connery, και το 1979 θα σκηνοθετήσει το «Moonraker» και πάλι με τον Roger Moore.
Το σενάριο γράφτηκε από τους Christopher Wood και Richard Maibaum, κι ενώ φέρει τον τίτλο από το μυθιστόρημα του Ian Fleming “The Spy Who Loved Me”, δεν περιέχει κανένα απολύτως στοιχείο από την πλοκή του βιβλίου.
Τις εντυπώσεις κλέβει η ώριμη πλέον ερμηνεία του Roger Moore και η χημεία του με την όμορφη παρτενέρ του Barbara Bach, η οποία υποδύεται την Ρωσίδα κατάσκοπο Anya Amasova, με το υπηρεσιακό ψευδώνυμο “Πράκτωρ XXX”. Η Barbara Bach, με την εξαιρετική ερμηνεία της, θεωρείται από πολλούς ένα από τα καλύτερα Bond Girl όλων των εποχών.
Σε ικανοποιητικά ερμηνευτικά πλαίσια κινείται και ο Curt Jurgens που υποδύεται τον μεγαλομανή-παρανοϊκό  Karl Stromberg, τον μεγιστάνα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον κόσμο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτός όμως που πραγματικά μένει αξέχαστος είναι ο Αμερικανός ηθοποιός Richard Kiel, για τη ερμηνεία του στον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου του Stromberg, με το όνομα Jaws (Σαγόνιας). Ο Richard Kiel εμφανίζεται με το ίδιο όνομα και τα ίδια χαρακτηριστικά και στην επόμενη ταινία της σειράς James Bond, «Moonraker» το 1979.
Στους ρόλους του Μ, της Miss Moneypenny  και του Q, βλέπουμε για άλλη μια φορά τους Bernard Lee, Lois Maxwell και Desmond Llewellyn αντίστοιχα.


Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Marvin Hamlisch, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η υπέροχη Carly Simon.  Ήταν το πρώτο τραγούδι της σειράς το οποίο ο τίτλος του ήταν διαφορετικός από το όνομα της ταινίας, αν και η φράση «The Spy Who Loved Me» ακούγεται στους στίχους του.
Τα γκάτζετ  που έχει στην διάθεσή του ο 007 είναι άκρως εντυπωσιακά, με κορυφαίο την Lotus Esprit S1 που μετατρέπεται σε υποβρύχιο!! Άλλο αξεσουάρ άξιο αναφοράς είναι το θαλάσσιο ποδήλατο που οδηγεί ο ακαταμάχητος πράκτορας και το οποίο αποτελεί την πρώτη μορφή jet ski, που ουσιαστικά κατασκευάστηκε και τελειοποιήθηκε μετά την προβολή της ταινίας.
Το «The Spy Who Loved Me» είναι μια από τις πιο κοσμογυρισμένες ταινίες James Bond, με γυρίσματα σε Λονδίνο, Σκοτία, Αίγυπτο, Σαρδηνία, Καναδά και Μπαχάμες. Τα πλάνα από τις σκηνές στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά και προσδίδουν στην ταινία, μια εξωτική ατμόσφαιρα και μια νότα μυστηρίου.
Έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου του 1977 στους κινηματογράφους του Λονδίνου. Με κόστος παραγωγής 14.000.000 δολάρια τα έσοδά της ανήλθαν στο ποσό των 185.400.000 δολαρίων, παγκοσμίως.
Η ταινία μεταξύ άλλων διαγωνισμών (BAFTA, Golden Globes κλπ) ήταν υποψήφια και για τρία Βραβεία Όσκαρ: Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μουσικής και Καλύτερου Τραγουδιού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση