Shichinin no Samurai (1954)


Αγγλικός τίτλος: The Seven Samurai
Ελληνικός Τίτλος: Οι Επτά Σαμουράι
Κατηγορία: Περιπέτεια, Δράμα
Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa
Σενάριο: Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni
Πρωταγωνιστούν: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima, Isao Kimura
Μουσική: Fumio Hayasaka
Φωτογραφία: Asakazu Naka
Μοντάζ: Akira Kurosawa
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 207 min / 160 min (international version)


Στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, εποχή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, ένα χωριό κινδυνεύει από λιμό εξαιτίας των συχνών επιδρομών μίας συμμορίας ένοπλων ληστών. Απελπισμένοι οι χωρικοί, μην έχοντας άλλη λύση, αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός έμπειρου σαμουράι.
Αυτός δέχεται να τους βοηθήσει και επιστρατεύει άλλους πέντε άνεργους πολεμιστές, με μοναδικό αντάλλαγμα τρία φτωχικά γεύματα την ημέρα και τη χαρά της νίκης. Πιστεύοντας όμως ότι για να αντιμετωπίσουν τους ληστές από την επερχόμενη λεηλασία έτσι ώστε να προστατευθεί το χωριό και η σοδειά χρειάζονται τουλάχιστον εφτά άνδρες, ο έμπειρος σαμουράι προσλαμβάνει κι έναν μέθυσο χωρικό ο οποίος μπορεί να μην ξέρει τα μυστικά και τις τέχνες του πολέμου, αλλά είναι θαρραλέος, ικανός στο σπαθί και θεωρεί τον εαυτό του γεννημένο σαμουράι...


Μία από τις πλέον επικές παραγωγές που έχουν γυριστεί ποτέ το «Επτά Σαμουράι» είναι η εμπορικότερη ταινία στην ιστορία του Ιαπωνικού κινηματογράφου και έκανε ακόμα πιο διάσημο στον Δυτικό Κόσμο, τον ήδη γνωστό και καταξιωμένο από το «Rashomon» του 1950, Akira Kurosawa.
Το «Shichinin no Samurai» εμπεριέχει εξαιρετικές χορογραφημένες και ρεαλιστικές σκηνές μαχών, κοφτούς διάλογους που συναρπάζουν, πλάνα που χαρακτηρίζονται από μία ανυπέρβλητη εικαστική τελειότητα και ένα μεγάλο πλήθος στιβαρών και ολοκληρωμένων χαρακτήρων. Στα συν της ταινίας είναι και η μεγαλειώδης ασπρόμαυρη φωτογραφία του Asakazu Naka καθώς και η επική, επιβλητική μουσική υπόκρουση του Fumio Hayasaka.
Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον θεατή που θα παρακολουθήσει για τρεισήμισι ώρες αυτό το αριστούργημα είναι πολλά και ποικίλα, αφού το δράμα και οι αυστηρά αργοί ρυθμοί εναλλάσσονται από την μια στιγμή στην άλλη με τρόπο μοναδικό, σε σκηνές ιλαρότητας και σε σκηνές έντονης δράσης και ωμής βίας.    
Η ταινία πέρα από τον υπέροχο ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, εκπέμπει πλήθος συμβολισμών και μηνυμάτων που σχετίζονται με την καταπίεση και την ανέχεια των φτωχών λαών, τον πόλεμο και τα ολέθρια αποτελέσματά του καθώς και θέματα που αφορούν την τιμή και τον ηθικό κώδικα των σαμουράι και γενικότερα της Ιαπωνικής νοοτροπίας.
Η εναρκτήρια σεκάνς μετά τους εισαγωγικούς τίτλους, οι οποίοι εμφανίζονται υπό την υποβλητική ηχητική υπόκρουση κρουστών, προϊδεάζει αμέσως τον θεατή για ότι πρόκειται να επακολουθήσει: μια ομάδα καβαλάρηδων που καλπάζει με ξέφρενο ρυθμό προς ένα χωριό, κάτω από έναν πυκνά συννεφιασμένο ουρανό, δίνει φανερά την αίσθηση της επερχόμενης καταστροφής.
Οι σκηνές της τελικής μάχης μέσα στην βροχή και την λάσπη είναι εκπληκτικές και ο τρόπος κινηματογράφησής τους έγινε πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους δημιουργούς.


Όλο το καστ είναι υπέροχο και ο Kurosawa μέσω του σεναρίου του έχει φτιάξει και μία μικρή βιογραφία για κάθε έναν χαρακτήρα χωριστά, που έχει ρόλο στην ιστορία του.
Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Κικουτσίγιο, ένας πρώην χωρικός που θα ήθελε πολύ να είναι σαμουράι και τον υποδύεται με υπέροχο τρόπο ο Toshiro Mifune. Ο Κικουτσίγιο είναι άξεστος, μέθυσος, τελείως αμόρφωτος, δεν ξέρει να πολεμά, αλλά τον διακρίνει η τόλμη και ο ηρωισμός. Το σπαθί του είναι τεράστιο και ο λόγος γι’ αυτό είναι ο εντυπωσιασμός που θέλει να προκαλέσει στους γύρω του, καθώς με αυτό τον τρόπο πιστεύει πως θα καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους, ευγενείς σαμουράι. Ο Κικουτσίγιο είναι ο μόνος που μπορεί και στέκεται ανάμεσα στους σαμουράι και στους χωρικούς, βλέποντας έτσι τα καλά αλλά και τα κακά και των δύο τελείως διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, επισημαίνοντάς τα σε κάθε ευκαιρία.
Ο Takashi Shimura, είναι εξαιρετικός στον ρόλο του αρχηγού των σαμουράι. Είναι ο πρώτος  που «προσληφθεί» από τους κατοίκους του χωριού, είναι αυτός που επέλεξε τους υπόλοιπους της ομάδας και τον χαρακτηρίζει η σοφία και η πολυετής του πείρα σε μάχες και πολέμους.
Η Keiko Tsushima, είναι η πιο εμφανή γυναικεία παρουσία κατά την διάρκεια της ταινίας και υποδύεται την όμορφη Σίνο, μια νεαρή χωριατοπούλα που ερωτεύεται τον νεαρότερο από τους επτά πολεμιστές, τον Κατσουσίρο, που ερμηνεύει ο Isao Kimura.


Το «Shichinin no Samurai» γυρίστηκε σε ένα χωριό που φτιάχτηκε μόνο και μόνο για τις ανάγκες του, σε μια ορεινή περιοχή της χερσονήσου Izu, της Ιαπωνίας.
Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκησαν 148 ημέρες και όσον αφορά τις σκηνές της μάχης στη λάσπη και την βροχή, αυτές γυρίστηκαν μήνα Φεβρουάριο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε πραγματικό λασπωμένο τοπίο, κάτω από πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες, προκειμένου τα πλάνα να αποτυπωθούν με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλισμό γινόταν.
Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1954 με το δεύτερο βραβείο, τον Αργυρό Λέοντα, ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών, αλλά δεν κέρδισε κανένα από δύο και επίσης είχε και τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία BAFTA.
Το 1960 ο Αμερικανός σκηνοθέτης  John Sturges, μετέφερε το θέμα των «Επτά Σαμουράι» στην Άγρια Δύση και έφτιαξε ένα ριμέικ το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, το «The Magnificent Seven» (Και οι εφτά ήταν υπέροχοι).
«Οι Επτά Σαμουράι» από το 2010 φιγουράρουν στην πρώτη θέση του "The 100 Best Films Of World Cinema" του Empire magazine, ενώ βρίσκονται στην θέση 13 της λίστας Top 250 του IMDb, με τις πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση