It's a Wonderful Life (1946)


Ελληνικός Τίτλος: Μια Υπέροχη Ζωή
Κατηγορία: Δράμα, Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Frank Capra
Σενάριο: Philip Van Doren Stern (Διήγημα), Albert Hackett, Frances Goodrich, Frank Capra (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers
Μουσική: Dimitri Tiomkin
Φωτογραφία: Joseph Walker, Joseph Biroc
Μοντάζ: William Hornbeck
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη - Έγχρωμη (colorized version 1986)
Διάρκεια: 130 min


Ο Τζορτζ Μπέιλι είναι ένας καλόκαρδος και συμπονετικός άνθρωπος που νοιάζεται πάντα για τους συνανθρώπους του. Από μικρός ο Τζορτζ, ονειρεύεται να φύγει από την γενέτειρά του, την μικρή κοινότητα του Μπέντφορντ Φολς, για να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να αποκτήσει εμπειρίες. Η ζωή όμως του τα φέρνει διαφορετικά απ’ ότι σχεδιάζει. Διάφορες συμπτώσεις και κακοτυχίες τον αναγκάζουν να μεταθέτει συνεχώς τα σχέδιά του.
Όταν ο πατέρας του πεθαίνει από έμφραγμα, παίρνει την θέση του στην διαχείριση μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία βοηθάει με τον καλύτερο τρόπο όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι. Τότε έρχεται αντιμέτωπος με τον Χένρυ Πότερ, έναν μοχθηρό επιχειρηματία και τοκογλύφο, ο οποίος ελέγχει σχεδόν όλη την πόλη και δεν διστάζει σε τίποτα προκειμένου πολλαπλασιάσει τα κέρδη του.
Ο Τζορτζ είναι ερωτευμένος με την Μαίρη, με την οποία και παντρεύεται. Η καλοσύνη του και η προθυμία του να βοηθάει συνεχώς τους συνανθρώπους του, θα τον κάνουν γνωστό και αγαπητό σε όλο το Μπέντφορντ Φολς και ακόμα πιο μισητό στον Πότερ.
Εξ αιτίας ενός ατυχούς περιστατικού που συνέβη την παραμονή Χριστουγέννων, ο Τζορτζ θα κινδυνέψει με χρεωκοπία και με φυλάκιση για υπεξαίρεση χρημάτων. Το γεγονός αυτό θα κλονίσει την αυτοπεποίθησή του και την πίστη του, και θα θελήσει να βάλει τέλος στην ζωή του. Τότε όμως θα κάνει την εμφάνισή του ο φύλακας-άγγελός του, ένας άγγελος Β' κατηγορίας που προσπαθεί να τον βοηθήσει προκειμένου να κερδίσει τα φτερά του...


Η υπόθεση της ταινίας βασίστηκε στο διήγημα του Philip Van Doren Stern, “The Greatest Gift” (Το καλύτερο δώρο) που έγραψε το 1939 και εκδόθηκε το 1945. Μέχρι το σενάριο να πάρει την τελική του μορφή γνώρισε αρκετές φάσεις επεξεργασίας από τους σεναριογράφους Albert Hackett, Frances Goodrich και τον σκηνοθέτη Frank Capra.
Τα γυρίσματα διήρκησαν 90 ημέρες και η παραγωγή κόστισε 3.180.000 δολάρια, ένα πολύ υψηλό ποσό για την εποχή. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια τεχνικά άρτια παραγωγή με εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς: σενάριο, σκηνοθεσία, ερμηνείες, σκηνικά, μοντάζ, ήχο κλπ. Παρ’ όλα αυτά όταν κυκλοφόρησε, στις 20 Δεκεμβρίου του 1946, και παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ και Ήχου) έλαβε πλήθος αρνητικών κριτικών και μεγάλη αμφισβήτηση από το κοινό που την απέρριψε, επειδή την θεώρησε παλαιομοδίτικη και υπερβολικά συναισθηματική και συντηρητική.
Επίσης, μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ταινία ήταν και το FBI, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών που την χαρακτήρισε ως "Μεταφέρουσα φιλο-κουμουνιστικά μηνύματα" επειδή ο ήρωας της ταινίας προσφέρει τα πάντα στην κοινότητα που ζει ενώ ο τραπεζίτης φέρεται ως τσιγκούνης και φιλοχρήματος.
Με το πέρασμα των χρόνων η ταινία κόντευε να ξεχαστεί παντελώς, αλλά φτάνοντας στην δεκαετία του ’70 και καθώς τα πνευματικά δικαιώματα των συντελεστών της είχαν πλέον εκλείψει, άρχισαν οι απανωτές προβολές της από την αμερικανική τηλεόραση, ιδίως κατά της εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, λόγω του θέματός της. Τότε η ταινία άρχισε να γίνεται αγαπητή από το κοινό και οι κριτικοί αφού την επανεξέτασαν της αναγνώρισαν τις αξίες, που στο παρελθόν είχαν υποτιμηθεί.


Ένας από τους καθοριστικούς λόγους για την υστεροφημία της ταινίας υπήρξε ο James Stewart, ο ηθοποιός που κατέχει τον κεντρικό ρόλο του Τζορτζ Μπέιλι. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι στα αρχικά σχέδια της παραγωγής για τον ρόλο του πρωταγωνιστή, προοριζόταν ο Cary Grant και της συζύγου του η Jean Arthur. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί δεν θα ήταν κακή επιλογή, όμως η επιλογή του πρωταγωνιστικού διδύμου από τον Capra, υπήρξε απλώς ευφυής.
Ο James Stewart, με την αποδεδειγμένη υποκριτική δεινότητά του, δίνει μια υπέροχη ερμηνεία με πάθος και εκφραστικότητα και διαχειρίζεται με χαρακτηριστική άνεση τις μεταπτώσεις του ήρωα που υποδύεται.
Η Donna Reed, στέκεται ισάξια στο πλευρό του ερμηνεύοντας την αγαπημένη του σύζυγο και φέρνει σε πέρας τον ρόλο της ευπρεπώς.
Οι δύο πρωταγωνιστές περιστοιχίζονται από μία πλειάδα γνωστών δευτεραγωνιστών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το ψυχολογικό προφίλ του κεντρικού ήρωα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές, τη νοοτροπία και τις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω του. Οι Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, ερμηνεύουν τους χαρακτηριστικούς τους ρόλους με τον πλέον ολοκληρωμένο και αξιομνημόνευτο τρόπο.


Το 1990, το «It's a Wonderful Life» θεωρήθηκε Αμερικανικός κινηματογραφικός θησαυρός και επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης «Ιστορικής, Πολιτιστικής και Αισθητικής» αξίας.
Σήμερα βρίσκεται στην 20η θέση της λίστας με τις 100 καλύτερες ταινίες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (κάποια στιγμή είχε βρεθεί και στην 11η θέση), κατέχει την θέση Νο 30, στην λίστα με τις 250 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στην ιστοσελίδα IMDb, ενώ στο Rotten Tomatoes έχει βαθμολογία 93%.
Θεωρείται μία από τις κλασικότερες αμερικάνικες ταινίες και αποτελεί για τους περισσότερους θεατές την πιο αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ.
Σε μια συνέντευξη με τον Michael Parkinson το 1973, ο εξηνταπεντάχρονος τότε James Stewart, είχε δηλώσει ότι από όλες τις ταινίες που είχε κάνει, το «It's a Wonderful Life»  ήταν η αγαπημένη του.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση