Ελληνικός Τίτλος: Φάργκο
Κατηγορία: Έγκλημα, Δράμα, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Joel Coen
Σενάριο: Ethan Coen, Joel Coen
Πρωταγωνιστούν: William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare
Μουσική: Carter Burwell
Φωτογραφία: Roger Deakins
Μοντάζ: Roderick Jaynes
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 98 min
Κατά την εκτέλεση του σχεδίου αποδεικνύεται ότι οι δύο κακοποιοί που προσέλαβε ο Jerry μετά την προτροπή ενός υφιστάμενού του, είναι αμφιβόλου ικανότητας και διακατέχονται από μια παράξενη ψυχολογία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα να πάνε στραβά και ν’ αφήσουν πίσω τους μετά την απαγωγή, τρεις αθώους και ανυποψίαστους ανθρώπους, νεκρούς.
Η επαρχιώτισσα αστυνομικός της μικρής πόλης, Brainerd Marge, παρά το γεγονός ότι είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αναλαμβάνει με ιδιαίτερο ζήλο την εξιχνίαση των τριών φόνων...
Μια απλή τυπική, αστυνομική ιστορία -που όπως αναφέρεται στους τίτλους αρχής της ταινίας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς- γίνεται η αφορμή για το εξαιρετικό δίδυμο των αδελφών Κοέν, να δημιουργήσουν ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ που το χαρακτηρίζει η ίντριγκα, η βία αλλά και το χιούμορ.
Οι δυο κινηματογραφιστές, με εκκεντρικότητα και εμφανέστατη ειρωνική διάθεση, δημιουργούν ένα μικρό αριστούργημα που σχολιάζει με καυστικό τρόπο τη δυστυχία και τα οικτρά αποτελέσματα που επιφέρει η κάθε προσπάθεια για άνομη απόκτηση χρημάτων, σε αντίθεση με τις χαρές που προσφέρει η οικογενειακή ζωή μακριά από απάτες και απληστία.
Επίσης η ταινία αποτελεί μια θαυμάσια κοινωνιολογική μελέτη για την αμερικάνικη επαρχία και τους ανθρώπους της.
Σε τεχνικό επίπεδο η ταινία είναι άρτια καθώς όλα λειτουργούν άψογα.
Το σενάριο λιτό, βασίζεται σε μια πολύ απλή ιστορία απαγωγής αλλά κατά την εξέλιξη των γεγονότων, οι αναποδιές και τα συνεχόμενα λάθη των ηρώων οδηγούν σε αναίτιους φόνους και αλυσιδωτές ανατροπές.
Η σκηνοθεσία του Joel Coen είναι εξαιρετική και συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το δραματικό με το κωμικό στοιχείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το γεγονός ότι αν και σε πολλές σκηνές το αίμα και η βία έχουν την πρωτοκαθεδρία και ο τρόπος της απεικόνισής τους δίνεται άκρως ρεαλιστικά, να μοιάζουν όλα απολύτως φυσιολογικά.
Το περιβάλλον της ταινίας είναι πανέμορφο καθώς είναι πλούσια σε εξωτερικά γυρίσματα που έχουν σαν φόντο χιονισμένα τοπία της αμερικανικής υπαίθρου, που αποτυπώνονται με υπέροχο τρόπο πάνω στην οθόνη μέσα από την πολύ καλή φωτογραφία του Roger Deakins.
Αξιόλογη είναι η δουλειά που έχει γίνει και στο μοντάζ, όπως και στην μουσική υπόκρουση.
Το μεγαλύτερο όμως ατού της ταινίας είναι οι υποδειγματικές ερμηνείες των τεσσάρων πρωταγωνιστών της:
Ο William Macy, είναι εκπληκτικός στο ρόλο του αποτυχημένου διευθυντή πωλήσεων που στήνει την απάτη σε βάρος του αυταρχικού πεθερού του.
Η Frances McDormand, στο ρόλο της χωριάτας αστυνομικού, δημιουργεί έναν μοναδικό χαρακτήρα που κατέχει μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους κινηματογραφικούς ήρωες όλων των εποχών και βραβεύεται με Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.
Επίσης απολαυστικότατοι είναι οι Steve Buscemi και Peter Stormare, στον ρόλο των δύο κακοποιών. Οι χαρακτήρες τους είναι τελείως αντίθετοι, ο πρώτος κινητικότατος και λαλίστατος ο μεν δεύτερος, οκνός και αμίλητος, με ένα τσιγάρο κρεμασμένο μονίμως στο στόμα του. Και οι δύο διακατέχονται από μια δόση παράνοιας που τους οδηγεί στο να κάνουν συνεχώς λανθασμένες επιλογές, με αποτέλεσμα την καταστροφή.
Το “Fargo” έκανε πρεμιέρα στις 5 Απριλίου του 1996 και αμέσως δέχθηκε την καθολική αποδοχή από κοινό και κριτικούς.
Πολλοί διάσημοι κριτικοί την χαρακτήρισαν ως «καλύτερη ταινία της χρονιάς».
Ήταν προτεινόμενη για εφτά Όσκαρ, απ’ τα οποία κέρδισε τα δύο, αυτό του Καλύτερου Γυναίκειου Ρόλου (Frances McDormand) και Καλύτερου Σεναρίου (Joel και Ethan Coen). Οι άλλες πέντε υποψηφιότητες ήταν: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ και Φωτογραφίας.
Επίσης κέρδισε ένα Βραβείο BAFTA, έναν Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών και το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Νέας Υόρκης.
Το 2006, η ταινία θεωρήθηκε Αμερικανικός κινηματογραφικός θησαυρός και επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης «Ιστορικής, Πολιτιστικής και Αισθητικής» αξίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση