Ελληνικός Τίτλος: Μητρόπολις
Κατηγορία: Δράμα, Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Fritz Lang
Σενάριο: Thea von Harbou, Fritz Lang
Πρωταγωνιστούν: Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich
Μουσική: Gottfried Huppertz
Φωτογραφία: Karl Freund, Günther Rittau, Walter Ruttmann
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 153 min
Μια μυθική αξεπέραστη δημιουργία. Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών. Υποδειγματικές ερμηνείες, εξαιρετική σκηνοθεσία, εκπληκτική μουσική υπόκρουση και ένα σενάριο πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Μια πανάκριβη υπερπαραγωγή, μελετημένη μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ταινία-σταθμός του παγκόσμιου κινηματογράφου, πηγή έμπνευσης για πολλούς κινηματογραφικούς δημιουργούς, με μεγάλη επιρροή σε όλες τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουν γυριστεί από τότε μέχρι και σήμερα.
Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε το 1924 από τον σκηνοθέτη και την σύζυγό του, Thea von Harbou και κυκλοφόρησε ως βιβλίο το 1926.Η ταινία περιέχει ειδικά εφέ και σκηνικά που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν το σύγχρονο κοινό με την επιβλητικότητά τους.
Περίπου 37.400 άτομα απασχολήθηκαν συνολικά από την αρχή ως το τέλος, ενώ απ’ αυτούς οι 35.000 ήταν κομπάρσοι.
Όταν βγήκε στις αίθουσες, οι συντελεστές δεν περίμεναν τίποτα λιγότερο από θρίαμβο. Η πρεμιέρα πράγματι ήταν πέρα από τα αναμενόμενα καλή. Οι κριτικές που έλαβε όμως ήταν μικτές. Οι πολιτικές αναφορές που αναπόφευκτα συνάγονται από το Metropolis έφεραν τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας σε αντικρουόμενες θέσεις. Η ταινία χαρακτηρίστηκε από σοσιαλιστική προπαγάνδα έως εφιαλτική. Ο Orson Welles χαρακτήρισε την ταινία ανόητη. Στην Αμερική οι κριτικοί την υποδέχτηκαν θετικά με συγκρατημένα αλλά ενθαρρυντικά σχόλια. Με το πέρασμα του χρόνου η ταινία κέρδισε σε αξία και σήμερα πλέον θεωρείται μια από τις δέκα κορυφαίες όλων των εποχών.
Οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι η δική τους κόπια ήταν μεγάλης διάρκειας και έκοψαν κι αυτοί με τη σειρά τους μερικές σκηνές, το ίδιο έκαναν και οι Γερμανοί και έτσι στο πέρασμα του χρόνου οι κομμένες σκηνές χάθηκαν.
Η συγκυρία ήθελε το 1928 κάποιος Αργεντινός να αγοράσει μια αυθεντική κόπια της ταινίας. Η κόπια αυτή με τα χρόνια βρέθηκε στα χέρια ενός συλλέκτη και μετά κατέληξε σε ένα μουσείο και μισοκατεστραμμένη πια, θάφτηκε εκεί.
Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν γνώριζε για το θαμμένο θησαυρό που βρισκόταν στο Μουσείου Κινηματογράφου στο Μπουένος Άιρες. Μέχρις ότου το 2008, η νέα διευθύντρια του μουσείου και ένας συλλέκτης ενδιαφέρθηκαν για την κόπια και την έστειλαν στο Βερολίνο όπου και προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη. Η τεχνική αποκατάσταση των σκηνών διάρκειας 30 λεπτών έγινε πολύ γρήγορα και η ταινία απέκτησε ξανά τη διάρκεια που είχε προβλέψει ο δημιουργός της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση