Indiana Jones


Η ιδέα για το σενάριο και την δημιουργία του ήρωα είχε ξεκινήσει από το 1973, όταν ο Lucas με τον Philip Kaufman εμπνευσμένοι από τα action comic books του '30 και του '40, έγραψαν ένα σενάριο που είχε σαν θέμα την Κιβωτό της Διαθήκης, με τίτλο «Οι Περιπέτειες του Ιντιάνα Σμιθ».
Το 1977 ο Lucas θα συναντηθεί με τον Steven Spielberg και αποφασίζουν να συνεργαστούν και να μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη τις περιπέτειες του αρχαιολόγου. Του Spielberg του άρεσε πολύ το θέμα αλλά έβρισκε ότι το όνομα Σμιθ δεν ήταν σωστό για το χαρακτήρα κι έτσι ο Lucas σκέφτηκε το Τζόουνς  ...ήταν το όνομα του σκύλου του(!).
Εκείνη την εποχή όμως το ενδιαφέρον και των δύο κινηματογραφιστών ήταν εστιασμένο αλλού: του Lucas στο «Star Wars» και του Spielberg στο «Close Encounters of the third Kind». Έτσι ο Ιντιάνα και οι περιπέτειές του έμειναν πίσω...
Την επόμενη χρονιά, ξανασυναντιούνται και επιστρατεύουν το Lawrence Kasdan για να μετουσιώσει την ιδέα σε ένα σενάριο που θα πρόσφερε ένα νέο είδος υπερ-ήρωα στα διψασμένα για περιπέτεια μάτια των θεατών. Στην ολοκλήρωση του σεναρίου συνέβαλε και ο Philip Kauffman.


Η ταινία αρχικά είχε απορριφτεί από όλα τα μεγάλα στούντιο στο Χόλυγουντ καθώς οι περισσότεροι έβρισκαν το σενάριο υπερβολικό και πολύ ακριβό για να το υλοποιήσουν. Τελικά η Paramount συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την ταινία η οποία θα είχε τον τίτλο «Riders of the Lost Ark». Τον Απρίλιο του 1980 ξεκίνησαν τα γυρίσματα.
Ο Spielberg, ιδανικός στο να χειρίζεται περιπετειώδης ταινίες (και όχι μόνο) με μεθοδικότητα, χρησιμοποιώντας ρεαλισμό αλλά και τις υπερβολές ενός παραμυθιού, κινηματογραφεί εξαιρετικά και με μεγάλη ιδιοφυία, δημιουργώντας έναν ήρωα τολμηρό, με πολύ ευστροφία και πονηριά, που έχει σχεδόν πάντα την τύχη με το μέρος του. Έναν ήρωα που έχει απαραίτητα αξεσουάρ το καπέλο του και ένα μαστίγιο και που δεν περνάει αλώβητος απ’ όλες τις δοκιμασίες όπως συμβαίνει συνήθως στο σινεμά. Ο Ιντιάνα τσαλακώνεται, λερώνεται, τρώει αρκετό ξύλο και ματώνει.


Ο Harrison Ford στον ρόλο που τον καθιέρωσε ως πρωταγωνιστή και ως action hero, ενσαρκώνει και σκιαγραφεί με μεγάλη άνεση έναν χαρακτήρα γοητευτικό και ριψοκίνδυνο που παρουσιάζει δύο πρόσωπα, αυτό του συνεσταλμένου καθηγητή και αυτό του σαρωτικού σούπερ ήρωα που καταφέρνει να αντιπαρέρχεται σοβαρότατες καταστάσεις και θανάσιμους κινδύνους, με χαρακτηριστική ευκολία και πηγαίο χιούμορ.
Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε σε τρεις συνέχειες της: Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) και Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008).
Φήμες θέλουν και την δημιουργία μιας 5ης ταινίας αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν μάλλον είναι πολλά καθώς, κατά πρώτο λόγο ο πρωταγωνιστής Harrison Ford αλλά και οι βασικοί δημιουργοί, είναι πλέον υπερήλικες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση