Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού
Κατηγορία: Περιπέτεια                                     
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Willard HuyckGloria Katz
ΠρωταγωνιστούνHarrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan
Μουσική: John Williams
ΦωτογραφίαDouglas Slocombe
Μοντάζ: Michael Kahn, George Lucas
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 118min


Πρόκειται για την δεύτερη ταινία της σειράς «Indiana Jones» με τους Steven Spielberg και Harrison Ford να επιστρέφουν δυναμικά, στην σκηνοθετική καρέκλα ο πρώτος και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ατρόμητου αρχαιολόγου ο δεύτερος. Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν χώρα χρονολογικά, ένα χρόνο πριν από αυτά που διαδραματίστηκαν στο «Raiders Of The Lost Ark».
Σαγκάη 1935. Ο Indiana Jones, προσπαθώντας να ανταλλάξει τα λείψανα του αυτοκράτορα Nurhaci με ένα μεγάλο διαμάντι, βρίσκεται κυνηγημένος από τον γκάγκστερ Lao Che. Τελικά καταφέρνει να ξεφύγει από τον διώκτη του με τη βοήθεια της γοητευτικής τραγουδίστριας Willie Scot (Kate Capshaw) και ενός 11χρονου Κινέζου, του Short Round (Jonathan Ke Quan). Οι τρεις τους, μετά από πολλές και θεαματικές περιπέτειες βρίσκονται σε ένα χωριό στην Ινδία. Εκεί ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά του χωριού έχουν απαχθεί από κάποιες “σκοτεινές δυνάμεις” που κατοικούν στο παλάτι Pankot, με σκοπό την καταναγκαστική εργασία στα ορυχεία της περιοχής. Παράλληλα, έχει κλαπεί και μία ιερή πέτρα η οποία προστάτευε το χωριό. 
Ο Indiana αποφασίζει να βοηθήσει τους κατοίκους του χωριού και μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι στη ζούγκλα, βρίσκεται μαζί με τους συντρόφους του στο παλάτι Pankot…


Το σενάριο βασίζεται σε μία ιδέα του George Lucas, ο οποίος λίγα χρόνια πριν σε συνεργασία με τον Steven Spielberg, δημιούργησε τον ήρωα «Indiana Jones» και είχε επιμεληθεί το σενάριο της πρώτης ταινίας. Η ταινία αυτή έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την προκάτοχό της καθώς, η ατμόσφαιρά της είναι πολύ πιο σκοτεινή, με αρκετές ανατριχιαστικές σκηνές τρόμου και ταυτόχρονα με πινελιές έξυπνου χιούμορ. Αξιοσημείωτο είναι ότι με αφορμή το "Indiana Jones And The Temple Of Doom" εισήχθη για πρώτη φορά στο Αμερικάνικο σύστημα αξιολόγησης ταινιών ο χαρακτηρισμός ”PG-13” (Κατάλληλο για παιδιά άνω των 13 ετών).
Αρχικά για τον γυναικείο ρόλο ο Spielberg ήθελε και πάλι την Karen Allen ως Μάριον, όπως και στο «Raiders of the Lost Ark». Τελικά όμως, μαζί με τον Lucas αποφάσισαν να βάλουν άλλη παρτενέρ στο πλευρό του Harrison Ford κι έτσι επιλέχθηκε η Kate Capshaw, η οποία και ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της περίφημα.
Εξαιρετική υπήρξε και η επιλογή του πιτσιρικά Jonathan Ke Quan, ο οποίος “έδεσε” με τους άλλους δύο πρωταγωνιστές, δημιουργώντας έτσι μια εκπληκτική κινηματογραφική τριάδα.
Το κόστος της παραγωγής ανήλθε στο ποσό των 28 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εισπράξεις της παγκοσμίως άγγιξαν τα 335 εκατομμύρια. Παρά το γεγονός της τεράστιας επιτυχίας, οι κριτικές που απέσπασε ήταν ανάμικτες και λιγότερο εγκωμιαστικές από αυτές της προκατόχου της.
Η ταινία προτάθηκε για δύο Βραβεία Όσκαρ στις κατηγορίες “Καλύτερων οπτικών εφέ” και “Μουσικής” (John Williams) καταφέρνοντας να διακριθεί στην πρώτη κατηγορία. Στην ίδια κατηγορία διακρίθηκε και στα Βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία BAFTA, όπου εκεί είχε βρεθεί προτεινόμενη σε 4 κατηγορίες (Οπτικών εφέ, Μοντάζ, Φωτογραφίας και καλύτερου Ήχου). 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση