Ελληνικός Τίτλος: Η Μύγα
Κατηγορία: Δράμα
Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: George Langelaan (Διήγημα) Charles Edward Pogue, David Cronenberg (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz
Μουσική: Howard Shore
Φωτογραφία: Mark Irwin
Μοντάζ: Ronald Sanders
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία - Καναδάς
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 96 min
Ένα βράδυ, σε μια συγκέντρωση επιστημόνων, ο Seth γνωρίζει την Veronica (Geena Davis) μια νεαρή ενθουσιώδη δημοσιογράφο που έχει βάλει στόχο να κάνει ένα “μεγάλο” ρεπορτάζ. Ο Seth της προτείνει να τον ακολουθήσει στο εργαστήριό του για να της δείξει την εφεύρεσή του και να φτιάξει το ρεπορτάζ της στηριζόμενη στην εξέλιξη των πειραμάτων του. Εκείνη δέχεται, κι όταν αυτός της δείχνει την μηχανή που έχει κατασκευάσει, ενθουσιασμένη σπεύδει να μεταφέρει τα νέα στον αρχισυντάκτη της τον Stathis Borans (John Getz). Στο παρελθόν ο Stathis και η Veronica υπήρξαν εραστές και τώρα εκείνος την αντιμετωπίζει με ειρωνεία και κυνικότητα, χωρίς να πάρει σοβαρά τα λόγια της.
Η Veronica παρακολουθώντας από κοντά τα πειράματα του Seth νιώθει μεγάλο θαυμασμό για εκείνον, σε σημείο που οι δυο τους ερωτεύονται και γίνονται ζευγάρι.
Παρόλο ότι ο Seth πετυχαίνει να τηλεμεταφέρει άψυχα αντικείμενα, δεν κατορθώνει να το κάνει με ζωντανούς οργανισμούς· το πρώτο πείραμά του με έναν μπαμπουίνο έχει τραγικό αποτέλεσμα για το άτυχο ζώο. Εν τέλει, μετά από πολλές προσπάθειες τα καταφέρνει τελειοποιώντας τη μηχανή του και ένα βράδυ, κατά την απουσία της Veronica και υπό την επήρεια αλκοόλ, αποφασίζει να δοκιμάσει το πείραμα στον εαυτό του. Δυστυχώς όμως, χωρίς να το αντιληφθεί, μαζί του μέσα στο κουβούκλιο αποσύνθεσης μπαίνει και μια μύγα. Έτσι, ο υπολογιστής παίρνει τα δεδομένα της μύγας και του Seth από το ένα κουβούκλιο, τα διασπά σε μόρια και αναλύοντας το DNA τους, μεταφέρει στο άλλο κουβούκλιο ένα καινούριο είδος οργανισμού, τον άνθρωπο-μύγα(!)...
Πρόκειται για ριμέικ της ομότιτλης ταινίας του Kurt Neumann που γυρίστηκε το 1958, με πρωταγωνιστές τους David Hedison, Patricia Owens και Vincent Price, της οποίας το σενάριο βασιζόταν σε ένα διήγημα του Βρετανού δημοσιογράφου-συγγραφέα George Langelaan, που εκδόθηκε το 1957.
Ο Καναδός σκηνοθέτης David Cronenberg και ο σεναριογράφος Charles Edward Pogue, δανειζόμενοι μόνο την κεντρική ιδέα της πρωτότυπης ταινίας, δημιουργούν ένα αριστουργηματικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που ουσιαστικά αποτελεί μια αλληγορία σχετικά με την ανθρώπινη αλαζονεία και των συνεπειών της.
Το «The Fly» θεωρείται ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών καθώς το σενάριό του είναι πολυεπίπεδο και δεν αρκείται μόνο στις αποκρουστικές σκηνές της μεταμόρφωσης του συμπαθή επιστήμονα Seth Brundle, ούτε και στις αγωνιώδεις σκηνές κατά την κορύφωση του, αλλά εστιάζει με εκπληκτικό τρόπο στους χαρακτήρες των κεντρικών ηρώων του και στην μεταστροφή τους λίγο πριν το αναπόφευκτο τραγικό φινάλε. Ένα εξαιρετικό φινάλε, που σε συνδυασμό με όλη τη δομή της αφήγησης, ίσως σε κάποιους θεατές, να θυμίζει κάτι από αρχαιοελληνική τραγωδία.
Στα συν επίσης, τα εκπληκτικά οπτικά εφέ, το εξαιρετικό μακιγιάζ και η υπέροχη μουσική επένδυση του Howard Shore.
Η ερμηνεία του Jeff Goldblum στον ρόλο του ιδιοφυή επιστήμονα είναι καταπληκτική. Ο Seth αρχικά είναι ένας χαρακτήρας εκκεντρικός και εσωστρεφής μεν, αλλά ευγενικός και με αγνά αισθήματα. Πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να πάει ενάντια στους κανόνες της φύσης κι αυτή του η εμμονή θα τον οδηγήσει σε τραγικό τέλος. Ώσπου όμως να φτάσει σε αυτό το σημείο και όσο η ταινία φτάνει στην κορύφωσή της, η αλλαγή του χαρακτήρα του που συμβαδίζει με την αλλαγή της σάρκας του είναι κάτι το εντελώς συναρπαστικό. Ο καλοκάγαθος Seth, μετατρέπεται σε υπερόπτης αλαζόνας και καταλήγει ένας ασυνείδητος δολοφόνος, υπόδουλος των ζωικών ενστίκτων του.
Η Geena Davis ερμηνεύει αρκετά καλά την φιλόδοξη δημοσιογράφο Veronica Quaife, εξωτερικεύοντας με πολύ σωστό τρόπο καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, τα ανάμικτα συναισθήματα αγάπης, οδύνης, δυσφορίας και οίκτου που νιώθει για τον σύντροφό της.
Τέλος, ο John Getz, υποστηρίζει ικανοποιητικά τον ρόλο του αρχικά κυνικού, εγωιστή και τελείως αντιπαθητικού Stathis Borans, που όσο εξελίσσεται η ιστορία μεταμορφώνεται και φτάνοντας στο τέλος, δεν διστάζει να ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει την γυναίκα που αγαπά.
Η ταινία στοίχισε 9.000.000 δολάρια και έκανε πρεμιέρα στις 15 Αυγούστου του 1986, αφού πρώτα υπέστη κάποιες περικοπές σκηνών οι οποίες αφορούσαν κυρίως μια αποτυχημένη τηλεμεταφορά που έκανε ο απελπισμένος Seth στην προσπάθειά του να ξαναγίνει άνθρωπος. Στις σκηνές αυτές ο ήρωας προσπαθεί να τηλεμεταφέρει μαζί, έναν μπαμπουίνο και μία γάτα. Το αποτέλεσμα του πειράματός του είναι ένα παράξενο αποκρουστικό τετράποδο με δύο κεφάλια, που αναγκάζεται τελικά να σκοτώσει. Η περικοπή των σκηνών αυτών αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους παραγωγής, προκειμένου να μην γίνει τελείως αντιπαθής στο κοινό ο ήρωας.
Το «The Fly» σημείωσε εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως, κάνοντας συνολικά έσοδα 61 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Απέσπασε πολύ καλές κριτικές και θεωρείται έως και σήμερα, το πιο πετυχημένο δείγμα σκηνοθετικής γραφής του David Cronenberg, ενώ για τον πρωταγωνιστή Jeff Goldblum, ο ρόλος του τραγικού επιστήμονα Seth Brundle, είναι ο ρόλος που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και ταυτόχρονα ο ρόλος που τον ώθησε στις μετέπειτα επιτυχημένες ερμηνείες του σε πολύ καλές ταινίες όπως το «Jurassic Park» το «Independence Day» και άλλες.
Μεταξύ πολλών τιμητικών διακρίσεων η ταινία, βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ και Κομμωτικής (Chris Walas & Stephan Dupuis) για τις σκηνές που αναδεικνύουν τα στάδια μεταμόρφωσης του Seth, ενώ υπήρξε και υποψήφια για δύο Βραβεία BAFTA στις κατηγορίες Μακιγιάζ και Ειδικών Εφέ.
Το 1989 γυρίστηκε μία συνέχεια της με τον τίτλο «The Fly II» σε σκηνοθεσία Chris Walas (ο μακιγιέρ που τιμήθηκε με Όσκαρ) η οποία σε καμία περίπτωση δεν γνώρισε ούτε την καλλιτεχνική αλλά ούτε και την εισπρακτική επιτυχία της πρώτης. Στην ταινία αυτή επανεμφανίζεται και ο John Getz, υποδυόμενος και πάλι τον χαρακτήρα του Stathis Borans.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση