Tarzan’s Desert Mystery (1943)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ταρζάν στην Έρημο
Σκηνοθεσία: William Thiele
Σενάριο: Edward T. Lowe, Carroll Young
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Johnny Sheffield, Nancy Kelly, Otto Kruger
Μουσική: Paul Sawtell
Φωτογραφία: Russ Harlan, Harry Wild
Μοντάζ: Ray Lockert
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 70 min


Η Jane που εξακολουθεί να βρίσκεται στο Λονδίνο και εργάζεται ως νοσοκόμα σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ζητά με ένα γράμμα της από τον Tarzan, να της στείλει μια ποσότητα από κάποιο σπάνια αφρικανικό βότανο για την παρασκευή φαρμάκων για τους άρρωστους στρατιώτες. Έτσι ο Tarzan, θέλοντας να εκτελέσει την επιθυμία της, ξεκινάει για ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι κατά το οποίο θα πρέπει να διασχίσει την έρημο, παρέα με το Αγόρι και την Cheta.
Στο δρόμο τους αποκτούν κι έναν ακόμη σύντροφο, ένα πανέμορφο αραβικό άλογο το οποίο διασώζουν από τα χέρια ενός Γερμανού κατασκόπου, του Karl Straeder (Joe Sawyer), που διαμένει στην κοντινή αραβική πόλη Birherari, μαζί με τον σύντροφό του Paul Hendrix (Otto Kruger).
Στην συνέχεια του οδοιπορικού τους θα συναντήσουν μία γοητευτική Αμερικανίδα μάγο, την Connie Bryce (Nancy Kelly), η οποία κατευθύνεται προς το Birherari με σκοπό να διασκεδάσει τον σεΐχη της πόλης αλλά και να παραδώσει ένα μήνυμα στον γιο του, Sheik Abdul El Khim (Lloyd Corrigan), το οποίο τον προειδοποιεί για μια δολοπλοκία που ετοιμάζουν οι Γερμανοί.
Όλοι μαζί κατευθύνονται στην πόλη αλλά μόλις κάνουν την άφιξή τους εκεί, ο Tarzan συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, κατηγορούμενος ως κλέφτης αλόγων.
Όσο ο Tarzan παραμένει φυλακισμένος, η Connie προσπαθεί να παραδώσει το μήνυμα στον γιο του σεΐχη αλλά πριν προλάβει να το κάνει, ο νεαρός διάδοχος δολοφονείται από τους δύο Γερμανούς κατάσκοπους, οι οποίοι φορτώνουν τον φόνο στην νεαρή Αμερικανίδα, που συλλαμβάνεται. Τώρα το Αγόρι με την βοήθεια της Cheta, θα πρέπει να βρει τρόπο να ελευθερώσει τον Tarzan προκειμένου να βοηθήσει την Connie...


Η όγδοη ταινία του Johnny Weissmuller στον ρόλο του Tarzan, και η δεύτερη παραγωγής RKO Radio Pictures.
Στην ταινία εμφανίζεται για άλλη μια φορά ο δωδεκάχρονος πλέον Johnny Sheffield στον ρόλο του Αγοριού, ενώ τον συμπρωταγωνιστικό γυναικείο ρόλο αναλαμβάνει η Nancy Kelly. Σημαντικό ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας κατέχει κι αυτή τη φορά ο συμπαθέστατος χιμπατζής Cheta, σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της Jane που απλά αναφέρεται, χωρίς να συμμετέχει ενεργά στην δράση.
Η σκηνοθεσία όπως και στην προηγούμενη ταινία της σειράς (Tarzan Triumphs) ανήκει στον Wilhelm Thiele.
Το σενάριο, που θυμίζει σε αρκετά σημεία το «Arabian Nights» (1000 και μία Νύχτες) του 1942, αν και αναμιγνύει στοιχεία από εξωτική περιπέτεια, εμπλέκει πολιτικές ίντριγκες, εμπεριέχει ένα φόνο και αρκετές κωμικές στιγμές, μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο σε παιδικό κοινό και όχι σε ενήλικους. Οι αφέλειες είναι πολλές και στα τελευταία λεπτά η ταινία, περνάει στα πλαίσια του φανταστικού αφού σε πολλές σκηνές, απεικονίζονται προϊστορικά τέρατα και μια γιγάντια αράχνη.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου στα στούντιο της RKO, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Ν. Υόρκης, την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1943, μόλις δέκα μήνες μετά το «Tarzan Triumphs». Πιθανότατα αυτό να συνέβη επειδή οι υπεύθυνοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη επιτυχία που είχε σημειώσει η προκάτοχός της. Παρά το γεγονός αυτό όμως, η εμπορική και η καλλιτεχνική επιτυχία της ταινίας, κινήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση