Tomorrow Never Dies (1997)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Το Αύριο Ποτέ Δεν Πεθαίνει
James Bond: Pierce Brosnan
Σκηνοθεσία: Roger Spottiswoode
Σενάριο: Bruce Feirstein
Πρωταγωνιστούν: Jonathan Pryce, Michelle Yeoh, Teri Hatcher, Götz Otto, Ricky Jay
Μουσική: David Arnold
Φωτογραφία: Robert Elswit
Μοντάζ: Michel Arcand, Dominique Fortin
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία - ΗΠΑ
Διάρκεια: 119 min
Τραγούδι Τίτλων: Sheryl Crow


Ο βαρόνος των ΜΜΕ Elliot Carver (Jonathan Pryce), επικεφαλής της Carver Media Group Network (CMGN), έχοντας στην κατοχή του μία συσκευή που έχει την δυνατότητα να επηρεάζει το σήμα των δορυφορικών GPS, καταστρώνει ένα σατανικό σχέδιο: παραπλανεί μία φρεγάτα του Βρετανικού στόλου, την καθοδηγεί στα χωρικά ύδατα της Κίνας και κατόπιν την βυθίζει με τρόπο έτσι ώστε, να φαίνεται ότι το πλοίο βυθίστηκε από Κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη. Σκοπός του είναι η πρόκληση πολέμου μεταξύ των δύο χωρών· ένας πόλεμος στον οποίο ο Carver θα έχει την παγκόσμια και αποκλειστική, τηλεοπτική κάλυψη.
Συνεργάτες του σε αυτήν την εγκληματική επιχείρηση, είναι ο Richard Stamper (Götz Otto), ένας Γερμανός ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε μεθόδους πολέμου και βασανιστηρίων, και ο Henry Gupta (Ricky Jay), ένας Αμερικανός, άσος στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αμέσως μετά το συμβάν, οι υπεύθυνοι της Βρετανικής κυβέρνησης, πιστεύοντας πως η Κίνα ετοιμάζει πόλεμο εναντίον τους, σχεδιάζουν αντίποινα, αλλά πριν να τα εκτελέσουν, αναθέτουν στον James Bond να ερευνήσει την υπόθεση, δίνοντάς του 48 ώρες διορία.
Έτσι ο Bond βρίσκεται στο Αμβούργο, όπου είναι η έδρα της CMGN, και συναντάει μία παλιά του γνωστή, την όμορφη σύζυγο του Carver, την Paris (Teri Hatcher), με σκοπό να της αποσπάσει πληροφορίες. Εκεί γνωρίζει και τη νεαρή Κινέζα Wai Lin (Michelle Yeoh) η οποία είναι και αυτή πράκτορας κι ερευνά την υπόθεση. Οι δυο τους θα συνεργαστούν για να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει και να αποτρέψουν τα σχέδια του Carver, προτού να είναι αργά...


Το «Tomorrow Never Dies» είναι η δέκατη όγδοη ταινία της σειράς “James Bond” και η δεύτερη με τον Pierce Brosnan στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της MI6.
Είναι μια από τις πιο απολαυστικές περιπέτειες της σειράς και το σενάριο του Bruce Feirstein (δεν βασίζεται σε ιστορία του Ian Fleming) είναι αρκετά ενδιαφέρον και ευρηματικό, δίνοντας σε αρκετά σημεία έμφαση στο κωμικό στοιχείο.
Στην σκηνοθεσία ο Καναδός Roger Spottiswoode, τα πάει αρκετά καλά και εκμεταλλευόμενος το σενάριο και τα πρωτοποριακά τεχνολογικά μέσα με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο ακαταμάχητος ήρωας, κινηματογραφεί εξαιρετικά, εντυπωσιακά πλάνα.
Το αυτοκίνητο του Bond, μια BMW 750i, η οποία διαθέτει ένα σωρό extras και έχει την δυνατότητα να οδηγείται τηλεκατευθυνόμενη από το κινητό του τηλέφωνο, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα φανταστικό-τεχνολογικό θαύμα. Στην πραγματικότητα για την ανάγκη των γυρισμάτων, ένα τιμόνι και μία οθόνη είχαν προσαρμοστεί στο πίσω μέρος του καθίσματος του οδηγού και η οδήγηση του αυτοκινήτου γινόταν από κει.
Οι σκηνές δράσης, καλύπτουν αρκετή από την διάρκεια της ταινίας και είναι θεαματικότατες, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αναπόφευκτες και λίγο αφελείς υπερβολές.


Η επιλογή του καστ είναι εξαιρετική και πέρα από τον Pierce Brosnan ο οποίος, με το γοητευτικό παρουσιαστικό του και την πολύ καλή ερμηνεία του κερδίζει τις εντυπώσεις και καθιερώνεται ως επάξιος διάδοχος των προκατόχων του, και οι υπόλοιποι ηθοποιοί υποδύονται άψογα τους πολύ σωστά καταμερισμένους ρόλους τους.
Ο Jonathan Pryce στον ρόλο του Elliot Carver, είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς κακούς όλης της σειράς. Το ίδιο ισχύει και για τον Γερμανό ηθοποιό με το υπέροχα ψυχρό πρόσωπο, Götz Otto, που υποδύεται τον Stamper.
Η Michelle Yeoh, στον ρόλο της Κινέζας κατασκόπου είναι υπέροχη, ειδικά στης σκηνές δράσης, ενώ η Teri Hatcher, είναι πανέμορφη με ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τύπο και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα “James Bond Girl”.
Στον ρόλο του Q συναντάμε για άλλη μια φορά τον Desmond Llewelyn, ενώ στους ρόλους του (της) Μ και της Miss Moneypenny, βλέπουμε για τρίτη φορά, την Judi Dench και την Samantha Bond αντίστοιχα.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους του Λονδίνου στις 12 Δεκεμβρίου του 1997, σημειώνοντας εισπρακτική επιτυχία (κόστος παραγωγής 110.000.000$ - έσοδα 333.011.068$) ενώ απέσπασε ανάμικτες κριτικές.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση