Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Πέθανε μια άλλη μέρα
James Bond: Pierce Brosnan
Σκηνοθεσία: Lee Tamahori
Σενάριο: Neal Purvis, Robert Wade
Πρωταγωνιστούν: Halle Berry, Toby Stephens, Rosamund Pike, Rick Yune
Μουσική: David Arnold
Φωτογραφία: David Tattersall
Μοντάζ: Andrew MacRitchie, Christian Wagner
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία - ΗΠΑ
Διάρκεια: 133 min
Τραγούδι Τίτλων: Madonna
Η απελευθέρωσή του θα έρθει 14 μήνες αργότερα, όταν η υπηρεσία του η Μ16, θα φροντίσει να τον ανταλλάξει με τον Zao (Rick Yune), έναν αδίστακτο Κορεάτη τρομοκράτη που είχε συλληφθεί μετά από ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Κίνα.
Η εμπιστοσύνη όμως στο πρόσωπο του Bond, από τους ανωτέρους του, έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα του. Κι ενώ ο Bond βρίσκεται σε διαθεσιμότητα πάνω σ’ ένα πλοίο στο Χονγκ Κονγκ, και πιστεύοντας ότι η αποτυχία της τελευταίας του αποστολής οφείλεται σε προδοσία που έγινε μέσα από την υπηρεσία του, δραπετεύει με σκοπό να βρει τον Zao, προκειμένου να ανακαλύψει ποιος τον πρόδωσε.
Με την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Κίνας, όπου κι αυτοί με τη σειρά τους επιθυμούν την τιμωρία του τρομοκράτη, θα βρεθεί στην Κούβα και κατόπιν, αφού πρώτα έρθει σε επαφή με την υπηρεσία του, θα μεταβεί στην μακρινή Ισλανδία, ακολουθώντας έναν Βρετανό πολυεκατομμυριούχο, τον Gustav Graves (Toby Stephens), που φαίνεται ότι σχετίζεται με την υπόθεση.
Στο πλευρό του θα βρεθούν και δύο πολύ όμορφες γυναίκες, η μυστηριώδης Αμερικανίδα Jinx (Halle Berry) την οποία θα γνωρίσει αρχικά στην Κούβα, και η Βρετανίδα Miranda Frost (Rosamund Pike), η οποία κι αυτή είναι πράκτορας, συνάδελφός του στην Μ16...
Το «Die Another Day» είναι η 20η επίσημη ταινία της σειράς “James Bond” και η τέταρτη και τελευταία με τον Pierce Brosnan, στον ρόλο του αειθαλή πράκτορα.
Οι κριτικές που απέσπασε ήταν ανάμικτες καθώς άλλοι την επαίνεσαν σαν μια πολύ καλοστημένη περιπέτεια και άλλη σαν μια από τις χειρότερες ταινίες “James Bond” με υπερβολική χρήση ψηφιακών εφέ και πολύ υποτυπώδη σενάριο, χωρίς ιδιαίτερη πλοκή, που υποβιβάζει τον χαρακτήρα του ήρωα. Επίσης αρνητικά κρίθηκε και ο Pierce Brosnan, για τον οποίο ειπώθηκε ότι η ερμηνεία του ήταν πολύ χαλαρή κι έδειχνε σαν να έχει κουραστεί πλέον με τον συγκεκριμένο ρόλο.
Επίσης, η σκηνοθεσία του Νεοζηλανδού, Lee Tamahori, κρίθηκε από πολλούς ως αρκετά επιφανειακή, αλλά αυτό είναι κάτι που ως συνήθως στις ταινίες της σειράς, περνά πάντα σε δεύτερη μοίρα.
Οι ερμηνείες των ηθοποιών που πλαισίωσαν τον Brosnan, κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα, με τους κακούς να μην μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τους κακούς του παρελθόντος από άλλες ταινίες της σειράς, και τις δύο όμορφες γυναίκες, η δυναμική Halle Berry και η πιο εύθραυστη Rosamund Pike, απλά να ενισχύουν τον ανδρισμό του ήρωα και να ομορφαίνουν τη οθόνη, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν πάντα.
Τους σταθερούς ρόλους της Μ, του Q και της Miss Moneypenny, υποδύονται η Judi Dench, ο John Cleese και η Samantha Bond, αντίστοιχα.
Σε cameo εμφάνιση συναντάμε και την Madonna, η οποία πέρα από την ερμηνεία της στο τραγούδι των τίτλων, μας παρουσιάζεται και σε μια σκηνή σαν δασκάλα ξιφασκίας και παλιά γνώριμη του Bond.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στη ταινία ήταν το νέο αυτοκίνητο του Bond, μία Aston Martin Vanquish, που πέρα από τα πολλά και εκπληκτικά αξεσουάρ της, είχε και την δυνατότητα να γίνεται αόρατη. Η σκηνή της καταδίωξης στους πάγους, με την Jaguar XKR του Zao και την Aston Martin του Bond, είναι αναμφίβολα υπέροχη και εντυπωσιακή.
Ιδιαίτερος ντόρος, πριν την κυκλοφορία της ταινίας έγινε και λόγω του soundtrack, και πιο συγκεκριμένα του τραγουδιού που ερμήνευσε η Madonna, το "Die another Day" το οποίο αγαπήθηκε γρήγορα από το νεανικό κοινό και ήταν μάλιστα και υποψήφιο για μια Χρυσή Σφαίρα. Σε γενικές πάντως γραμμές, η μουσική επένδυση της ταινίας δεν είχε κάτι το αξιόλογο.
Το «Die Another Day» έκανε παγκόσμια στις 18 Νοεμβρίου του 2002, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, παρουσία μάλιστα της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και του Πρίγκιπα Φιλίππου.
Ακολούθησε τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας, αφού την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας της, τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, έφτασαν το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές της εισπράξεις παγκοσμίως έφτασαν τα 432 εκατομμύρια δολάρια, και έγινε η ταινία “James Bond” με τον μεγαλύτερο τζίρο μέχρι τότε, συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό, ενώ βγήκε 6η σε εισπράξεις, στην λίστα των ταινιών που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2002.
Το κόστος παραγωγής της ήταν 142 εκατομμύρια δολάρια αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα 70 και πλέον εκατομμύρια, τα πήραν οι παραγωγοί σχεδόν αμέσως πίσω, από εταιρίες που για διαφημιστικούς λόγους θέλησαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους, μέσω της τοποθέτησής τους στην ταινία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση