Der Name der Rose (1986)


Αγγλικός Τίτλος: The Name of the Rose
Ελληνικός Τίτλος: Το Όνομα του Ρόδου
Κατηγορία: Δράμα, Μυστηρίου, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Annaud
Σενάριο: Umberto Eco (μυθιστόρημα), Andrew Birkin, Gérard Brach, Howard Franklin, Alain Godard (σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Sean Connery, Christian Slater, Helmut Qualtinger, F. Murray Abraham
Μουσική: James Horner
Φωτογραφία: Tonino Delli Colli
Μοντάζ: Jane Seitz
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 130 min


Βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα του 14ου αιώνα, σε ένα ιταλικό μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών. Ο William of Baskerville ένας φραγκισκανός μοναχός, καταφθάνει στο μοναστήρι με τον νεαρό μαθητευόμενο του Adso of Melk, για ένα θεολογικό συνέδριο. Με την άφιξή του διαπιστώνει ότι η κοινωνία του μοναστηριού είναι συγκλονισμένη από τον θάνατο ενός νεαρού μοναχού, του Adelmo. Αρκετοί από τους μοναχούς θεωρούν ότι ο θάνατος του Adelmo ήταν έργο του Διαβόλου.
Ο William, παίρνοντας την άδεια του ηγούμενου, αρχίζει να ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο μοναχός.
Γνωρίζοντας ότι ο Adelmo ήταν γραφέας στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού, ο William αποφασίζει να ξεκινήσει τις έρευνές του από εκεί. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο, στο οποίο σώζονται έργα μεγάλων συγγραφέων από όλες τις εποχές, αρκετά πολύπλοκο με λαβυρίνθους και κρυφά δωμάτια. Ελάχιστοι από τους μοναχούς έχουν πρόσβαση στα αρχαία κείμενα καθώς, πολλά απ’ αυτά θεωρούνται επικίνδυνα εξαιτίας του ειδωλολατρικού τους περιεχομένου.
Από τις έρευνές  του στη βιβλιοθήκη, ο William ανακαλύπτει ότι ο Adelmo δολοφονήθηκε και ότι η δολοφονία του συνδέεται με το μοναδικό αντίγραφο του δεύτερου βιβλίου της “Ποιητικής” του Αριστοτέλη, το οποίο αναφέρεται στην κωμωδία και το γέλιο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, θα συμβούν κι άλλοι παράξενοι θάνατοι και όπως ανακαλύπτει ο William με τον βοηθό του, όλοι έχουν σχέση με το παραπάνω βιβλίο.
Εν τω μεταξύ στο μοναστήρι καταφτάνει και ένας απεσταλμένος της Ιεράς Εξέτασης, ο Ιεροεξεταστής Bernardo Gui, ο οποίος έχει σαν αποστολή να διερευνήσει τους φόνους και να οδηγήσει στην πυρά όσους δεν συντάσσονται σύμφωνα με το γράμμα των εκκλησιαστικών νόμων...


Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του σπουδαίου Ιταλού σημειολόγου-συγγραφέα Umberto Eco, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1980 στην ιταλική γλώσσα.
Ο καταξιωμένος Γάλλος Σκηνοθέτης Jean-Jacques Annaud,  με την βοήθεια των σεναριογράφων του και ενός καταπληκτικού επιτελείου καλλιτεχνών και τεχνικών, αποδίδει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο είναι εφικτό αυτό να γίνει, την ατμόσφαιρα ενός πολυεπίπεδου, ζοφερού κειμένου και κινηματογραφεί ένα εκπληκτικό αστυνομικό θρίλερ με ιστορικές, θεολογικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις.
Η ταινία, πέρα από την προφανή ιστορία του μοναχού William of Baskerville, που στηριζόμενος στη λογική και στις αναλυτικές του ικανότητες ερευνά μια σειρά φόνων, είναι μια ιστορία που χρονικά λαμβάνει χώρα στην εποχή του Μεσαίωνα, τη στιγμή που τα πρώτα σημάδια της Αναγέννησης κάνουν την εμφάνισή τους και πολλοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την απολυτότητα της “Θεολογικής Αλήθειας”. Επίσης η ταινία, στηριζόμενη πάντα στο βιβλίο του Eco, είναι μια αλληγορία της αιώνιας μάχης του καλού και του κακού μέσα από την αντιπαράθεση της "ιερής" τραγωδίας και της "βέβηλης" κωμωδίας, των δύο μερών της "Ποιητικής" του Αριστοτέλη.
Ο τρόπος αφήγησης και περιγραφής, τα επιβλητικά σκηνικά, η σκοτεινή ατμόσφαιρα και η ιδανική επιλογή των ηθοποιών με τα γκροτέσκο πρόσωπα που απαρτίζουν το καστ, συντελούν στο τελικό αποτέλεσμα που είναι μια επιτυχημένη, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά ταινία, η οποία τηρουμένων των αναλογιών, ναι μεν δεν μπορεί να φτάσει το αριστούργημα του Eco, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα ιδιαίτερο, κινηματογραφικό δημιούργημα και ίσως, μια από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου στην μεγάλη οθόνη.


Αρχικά o Sean Connery δεν ήταν στις επιλογές για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μοναχού-ντεντέκτιβ, μιας και οι προηγούμενοι ρόλοι που είχε υποδυθεί δεν ταίριαζαν με τον χαρακτήρα του William of Baskerville. Ωστόσο ο Connery, με την χαρακτηριστική ισχυρή του φυσιογνωμία έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία, αποδεικνύοντας πόσο καλός και προσαρμόσιμος ηθοποιός είναι.
Ο συμπρωταγωνιστής του Christian Slater, δεκαοκτάχρονος τότε, στο ξεκίνημα της καριέρας του, επιλέχθηκε ανάμεσα από αρκετούς άλλους για το ρόλο του Adso, δίνοντας μια πολύ καλή ερμηνεία.
Ο Jean-Jacques Annaud, προετοίμαζε την ταινία για τέσσερα χρόνια ψάχνοντας τους κατάλληλους συντελεστές. Αρχικά την παραγωγή είχε αναλάβει η Columbia Pictures αλλά λίγο πριν την έναρξη των γυρισμάτων η εταιρία αποσύρθηκε κι έτσι ο σκηνοθέτης κατέληξε να βρει παραγωγούς από την Γερμανία, την Ιταλία και την Γαλλία προκειμένου να κάνει την ταινία. Τα γυρίσματα έγιναν σε ένα λόφο έξω από την Ρώμη, όπου κατασκευάστηκαν αντίγραφα του εξωτερικού και μερικών σημείων του εσωτερικού του μοναστηριού.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα πρώτα στις αμερικανικές αίθουσες, τον Σεπτέμβριο του 1986 και μέσα σε δυο μήνες στον υπόλοιπο κόσμο, καταγράφοντας συνολικά έσοδα στο Box office, 77.153.487 δολάρια, ενώ το κόστος παραγωγής της ήταν 17 εκατομμύρια.
Τιμήθηκε με δύο βραβεία ΒAFTA: Α' Ανδρικής Ερμηνείας (Sean Connery) και Καλύτερου Μακιγιάζ (Ηasso von Hugo), ενώ κέρδισε άλλα 12 βραβεία και 2 υποψηφιότητες, σε άλλους 7 διαγωνισμούς.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση