Interstellar (2014)


Ελληνικός τίτλος: Interstellar
Κατηγορία: Επιστημονικής φαντασίας, Περιπέτεια, Δράμα
Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine
Μουσική: Hans Zimmer
Φωτογραφία: Hoyte Van Hoytema
Μοντάζ: Lee Smith
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 169 min


Στο εγγύς μέλλον, η Γη δοκιμάζεται συνεχώς από σφοδρές αμμοθύελλες, οι οποίες καταστρέφουν τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να μην επαρκούν και το ανθρώπινο γένος να λιμοκτονεί. Το γεγονός αυτό επιφέρει το “πάγωμα” κάθε τεχνολογικής ανάπτυξης και η μοναδική έννοια πλέον του πληθυσμού, είναι η εύρεση τρόπων για την επιβίωση αλλά και για την συνέχιση του ανθρώπινου είδους.
Ο Joe Cooper (Matthew McConaughey) είναι ένας αμερικανός πολίτης, πρώην δοκιμαστής πιλότος και μηχανικός της NASA, ο οποίος τώρα ασχολείται με την καλλιέργεια καλαμποκιού. Ο Cooper ζει με τον πεθερό του Donald (John Lithgow), τον 15χρονο γιο του Tom (Timothée Chalamet) και την 10χρονη κόρη του Murph (Mackenzie Foy) η οποία είναι ευφυέστατη και πιστεύει ακράδαντα ότι στο δωμάτιό της υπάρχει ένα φάντασμα.
Μια μέρα, κατά την διάρκεια μίας δυνατής αμμοθύελλας και καθώς ένα παράθυρο στο δωμάτιο της Murph έχει ξεχαστεί ανοικτό, στο πάτωμα του δωματίου έχουν σχηματιστεί από τους κόκκους της άμμου ίσιες γραμμές, οι οποίες σχηματίζουν έναν δυαδικό κώδικα. Όταν ο Cooper αποκρυπτογραφεί αυτόν τον κώδικα, ανακαλύπτει ότι πρόκειται για συντεταγμένες που προσδιορίζουν μια περιοχή, όχι και πολύ μακρινή από τον τόπο της διαμονής τους. Έτσι, αποφασίζει με την μικρή Murph, να επισκεφτούν την περιοχή αυτή.
Φτάνοντας εκεί ανακαλύπτει έκπληκτος ότι πρόκειται για μία μυστική βάση της NASA στην οποία επικεφαλής είναι το παλιό του αφεντικό, ο Dr. John Brand (Michael Caine) μαζί με την κόρη του, την νεαρή Amelia Brand (Anne Hathaway).
Ο Dr. Brand, εξηγώντας στον Cooper τους λόγους ύπαρξης της μυστικής βάσης, του προτείνει να πάρει μέρος σε μία παράτολμη αποστολή μαζί με την Amelia και μερικούς ακόμη αστροναύτες-επιστήμονες. Τα μέλη του πληρώματος καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι τον πλανήτη Κρόνο όπου πλησίον του βρίσκεται μία “σκουληκότρυπα” και να την διαπεράσουν (δηλαδή να κάνουν ένα ταξίδι διαμέσου του χωροχρόνου). Μ’ αυτόν τον τρόπο θα περάσουν σε έναν άλλο γαλαξία, προκειμένου να βρουν κάποιο κατοικήσιμο πλανήτη κι έτσι να διασωθεί η ανθρώπινη φυλή. Η απόφαση για τον Cooper είναι πολύ δύσκολη επειδή κανένας δεν μπορεί να τον διαβεβαιώσει ότι θα πάνε όλα καλά και θα μπορέσει κάποτε να επιστρέψει στη Γη και να ξαναδεί τα παιδιά του…


Η λέξη «Interstellar» στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «Διαστρικός». Δηλαδή, αναφέρεται σε κάτι ή σε κάποιον που συμβαίνει, βρίσκεται ή ταξιδεύει ανάμεσα στα άστρα.
Πρόκειται για μια επική παραγωγή επιστημονικής φαντασίας, η οποία βασίζεται σε ένα αρχικό σενάριο του Jonathan Nolan (αδελφός του σκηνοθέτη) το οποίο είχε γραφεί το 2007. Τα δύο αδέλφια τελειοποίησαν το σενάριο με την συμβολή του θεωρητικού φυσικού Kip Thorne, ο οποίος τους καθοδήγησε έτσι ώστε κατά την διάρκεια και την εξέλιξη της ιστορίας, να μην παραβιάζονται οι θεμελιώδεις νόμοι της Φυσικής. Επίσης, ο καταξιωμένος φυσικός βοήθησε τους συντελεστές της ταινίας στο να απεικονιστεί όσο πιο πιστά γίνεται η “σκουληκότρυπα” και το ταξίδι των ηρώων μέσα σ’ αυτή. Σύμφωνα με τον Thorne, όλα όσα παρακολουθεί ο θεατής στην οθόνη, βασίζονται στην θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Βέβαια τα παραπάνω, δεν αναιρούν το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της ταινίας υπάρχουν αμέτρητα στοιχεία και πλάνα, τα οποία βασίζονται στην φαντασία και την καλλιτεχνική ελευθερία των δημιουργών.
Πρέπει όμως να τονιστεί ότι, παρά την όποια προσπάθεια των δημιουργών του στόρι, κάποια κενά και μερικές σεναριακές αστοχίες υπάρχουν. Το γεγονός αυτό όμως δεν επηρεάζει και πολύ το τελικό αποτέλεσμα καθώς, η πλοκή που κορυφώνεται σταδιακά, καθηλώνει τον θεατή μέχρι το τέλος όπου αποδεικνύεται περίτρανα ότι πάνω από κάθε ανθρώπινη προσδοκία ή ακόμα και πέρα από οποιοδήποτε διαστρικό-διαγαλαξιακό ταξίδι, υπάρχει η αγάπη που βγαίνει πάντα νικητής.


Σε τεχνικό επίπεδο η ταινία είναι άρτια. Με επιρροές από αριστουργηματικές ταινίες του παρελθόντος όπως το, «Μετρόπολις» (1927), «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» (1968), «Blade Runner» (1982) και άλλες, ο Christopher Nolan, με την σημαντικότατη συμβολή του κινηματογραφιστή Hoyte Van Hoytema και του σχεδιαστή παραγωγής Nathan Crowley, καταφέρνει και δημιουργεί μια ευφάνταστη παραγωγή, με εξαιρετικά οπτικά εφέ και σκηνές που δύσκολα διαγράφονται από την μνήμη του θεατή.
Ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων του «Interstellar» πραγματοποιήθηκαν στην επιφάνεια του παγετώνα Svinafellsjokull, στην Ισλανδία.
Εξαιρετική είναι και η μουσική επένδυση της ταινίας από τον Hans Zimmer, ενώ πολύ καλή κρίνεται και η δουλειά που έχει γίνει στο μοντάζ, δια χειρός Lee Smith.
Στον κεντρικό ρόλο ο Matthew McConaughey, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, ξεδιπλώνει με μεγάλη ευκολία όλες τις υποκριτικές του ικανότητες.
Στο πλευρό του, η Anne Hathaway, ξεκινάει την ερμηνεία της κάπως υποτονικά και άχρωμα, αλλά με την κορύφωση της πλοκής, μας δείχνει κι αυτή τον καλό της εαυτό.
Πολύ καλή είναι και η Jessica Chastain, στον ρόλο της ενήλικης Murph.
Ο Michael Caine, όπως πάντα στιβαρός και επιβλητικός, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία σε δεύτερο αλλά κομβικό ρόλο, του Matt Damon. Τέλος, αναφορά πρέπει να γίνει και στην μικρή αλλά σημαντικότατη εμφάνιση, της υπέροχης, Ellen Burstyn.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Χόλλυγουντ στις 26 Οκτωβρίου του 2014, ενώ παγκοσμίως βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες 10 μέρες αργότερα, στις 6 Νοεμβρίου.
Οι κριτικές που απέσπασε ήταν ως επί το πλείστον θετικότατες και οι εισπράξεις από την πρώτης της προβολή, ανήλθαν στο ποσό των 675.020.017$, με τα 188 εκατομμύρια από αυτά να σημειώνονται στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ. Με τα έσοδα αυτά, κατέκτησε την 10η θέση στο παγκόσμιο Box Office για το 2104. Το κόστος παραγωγής της, ήταν περίπου στα 165.000.000$.
Τιμήθηκε με ένα βραβείο Όσκαρ και με ένα βραβείο BAFTA για τα οπτικά της εφέ και με μία Χρυσή Σφαίρα για το εκπληκτικό soundtrack του Hans Zimmer.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση