Moonraker (1979)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Μούνρεϊκερ
James Bond: Roger Moore
Σκηνοθεσία: Lewis Gilbert
Σενάριο: Christopher Wood
Πρωταγωνιστούν: Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel, Corinne Clery
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Jean Tournier
Μοντάζ: John Glen
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία - Γαλλία
Διάρκεια: 126 min
Τραγούδι Τίτλων: Shirley Bassey


Αυτή τη φορά ο πράκτορας 007, καλείται να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την μυστηριώδη εξαφάνιση ενός διαστημικού λεωφορείου το οποίο χάθηκε κατά την μεταφορά του από τις ΗΠΑ στην Μεγάλη Βρετανία. Το «Moonraker» -όπως είναι το όνομα του διαστημικού σκάφους- κατασκευάστηκε από μία αμερικάνικη εταιρία την “Drax Industries”.
Ο Bond θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει τις έρευνές του από εκεί κι έτσι μεταβαίνει στην Καλιφόρνια, όπου και συναντά τον ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας, τον πολυεκατομμυριούχο Hugo Drax (Michael Lonsdale).
Ο Drax, που δείχνει να είναι πολύ ενοχλημένος για την εξαφάνιση του σκάφους του, παραπέμπει τον Bond στην Δρ. Holly Goodhead (Lois Chiles) μια όμορφη επιστήμονα που εργάζεται στην εταιρίας του. Εν τω μεταξύ δίνει διαταγή σε έναν από τους μπράβους του, να “προκληθεί” στον Βρετανό πράκτορα κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ο Bond, με την βοήθεια της Corinne (Corinne Clery) μιας νεαρής υπαλλήλου του Drax, αποκτά πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιό του και κλέβει στοιχεία που μετά την αποχώρησή του από τις ΗΠΑ, τον κάνουν να μεταβεί στην Βενετία.
Εκεί θα συναντηθεί για άλλη μια φορά με την Goodhead η οποία και του αποκαλύπτει ότι είναι πράκτορας της CIA και παρακολουθεί τον Drax για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Οι δυο πράκτορες -αν και δεν έχουν ο ένας εμπιστοσύνη στον άλλον- αποφασίζουν να συνεργαστούν. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τους οδηγούν στην Βραζιλία όπου εκεί πέφτουν θύματα άλλης μιας αποτυχημένης δολοφονικής επίθεσης, αυτή τη φόρα από έναν γιγαντόσωμο άνδρα με μεταλλικά σαγόνια, τον Jaws (Richard Kiel). Στην συνέχεια ανακαλύπτουν την ύπαρξη ενός τεράστιου διαστημικού σταθμού και ένα φρικτό σχέδιο  του Drax το οποίο αποβλέπει στην μαζική γενοκτονία των κατοίκων της γης...


Πρόκειται για την ενδέκατη ταινία της σειράς “James Bond” και την τέταρτη με πρωταγωνιστή τον Roger Moore στον ρόλο του θρυλικού πράκτορα της ΜΙ6.
Το σενάριο του «Moonraker» το οποίο έχει γράψει ο Christopher Wood, έχει σαν βάση μια μικρή ατέλειωτη ιστορία του Ian Fleming που προοριζόταν για ταινία αλλά τελικά έμεινε στο χειρόγραφο. Η ιστορία ουσιαστικά θεωρείται πρωτότυπη και δεν έχει καμία σχέση με το ομότιτλο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα που κυκλοφόρησε το 1955. Στην σκηνοθεσία συναντάμε, για τρίτη και τελευταία φορά, τον Lewis Gilbert -είχαν προηγηθεί το «You Only Live Twice» και το «The Spy Who Loved Me».
Αρχικά οι υπεύθυνοι της ΕΟΝ, είχαν στα πλάνα τους για το 1979 να παράγουν την ταινία «For Your Eyes Only» αλλά άλλαξαν τα σχέδιά τους λόγω της τάσης προς την επιστημονική φαντασία που υπήρχε εκείνη την εποχή, μετά την προβολή και τον απόηχο της ταινίας «Star Wars».
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Βενετία, στην Καλιφόρνια και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το κόστος παραγωγής του «Moonraker» υπήρξε το υψηλότερο μέχρι τότε για ταινία James Bond αφού άγγιξε τα 34 εκατομμύρια δολάρια· χρήματα που φυσικά οι παραγωγοί τα πήραν στο πολλαπλάσιο πίσω καθώς η εμπορική της επιτυχία ήταν τεράστια και οι εισπράξεις της παγκοσμίως έφτασαν τα 210.300.000 δολάρια, ένα γεγονός που την κατέστησε ως την ταινία της σειράς με τις μεγαλύτερες εισπράξεις μέχρι τότε. Το ρεκόρ αυτό το έχασε μετά από 16 χρόνια, το 1995 από το «GoldenEye».


Ο Roger Moore, εμφανίζεται αρκετά γοητευτικός, δυναμικός και με έντονο χιούμορ, ενώ η παρτενέρ του Lois Chiles στον ρόλο της Goodhead, είναι όμορφη και συμπαθητική μεν, αλλά αρκετά ψυχρή, με πολύ αδύναμα στοιχεία υποκριτικής.
Ο κακός της ιστορίας Michael Lonsdale ως Drax, υποδύεται ικανοποιητικά τον ρόλο του, ενώ ο Richard Kiel ως Jaws, για δεύτερη φορά μετά το «The Spy Who Loved Me», προκαλεί περισσότερο γέλιο παρά τρόμο.
Στους ρόλους των M, Q και Moneypenny, για άλλη μια φορά οι Bernard Lee, Desmond Llewelyn και Lois Maxwell αντίστοιχα. Για τον πρώτο μάλιστα, ο οποίος υποδύθηκε το ρόλο από την αρχή της σειράς, υπήρξε η ενδέκατη και τελευταία συμμετοχή του αφού πέθανε από καρκίνο του στομάχου δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 73 ετών.
Την μουσική έγραψε για μια ακόμη φορά ο John Barry, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει και πάλι Shirley Bassey (είχαν προηγηθεί οι ερμηνείες της στο «Goldfinger» και στο «Diamonds Are Forever»).
Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 26 Ιουνίου του 1979 και έγινε δέκτης αρκετά ανάμικτων κριτικών και σχολίων. Αρκετοί την παίνεσαν για τα ειδικά της εφέ (είχε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ σε αυτήν την κατηγορία) και για την εξαιρετική της Καλλιτεχνική Διεύθυνση. Υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο Ken Adam, επιμελητής σε αυτό τον τομέα των περισσοτέρων ταινιών της σειράς μέχρι τότε. Από την άλλη πλευρά η ταινία επικρίθηκε για το αφελέστατο σενάριό της, για τις άκρως υπερβολικές της σκηνές (για παράδειγμα η σκηνή κατά την οποία η γόνδολα βγαίνει από το νερό και κάνει βόλτες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία) και σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε ως μία "παρωδία" των προηγουμένων ταινιών “James Bond”.
Σήμερα η ταινία θεωρείται από πολλούς ως μία από τις κατώτερες της σειράς, με “ενδεικτικές βαθμολογίες” στο IMDb 6,2/10 και στο Rotten Tomatoes 5,7/10.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση