Κατηγορία: Φαντασίας, Δράσης
Σκηνοθεσία: James Cameron
Σενάριο: James Cameron
Πρωταγωνιστούν: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi
Μουσική: James Horner
Φωτογραφία: Mauro Fiore
Μοντάζ: James Cameron, John Refoua, Stephen Rivkin
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 162 min - 178 min (extended cut)
Έτος 2154. Καθώς οι φυσικοί πόροι της Γης έχουν σχεδόν εξαντληθεί, το ενδιαφέρον των ανθρώπων έχει στραφεί πλέον σε άλλους πλανήτες του διαστήματος. Ο Πανδώρα είναι ένας από αυτούς, αφού στην επιφάνειά του οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα υπερπολύτιμο για την βιωσιμότητα του ανθρώπινου γένους, ορυκτό.
Ο συγκεκριμένος πλανήτης, αν και η ατμόσφαιρά του είναι ακατάλληλη για τον άνθρωπο, έχει πλούσια βλάστηση και κατοικείται από τους Νάβι, ανθρωποειδή μπλε πλάσματα ύψους 3 μέτρων, οι οποίοι ζουν σε πλήρη αρμονία με τη φύση και λατρεύουν μια θέα που ονομάζεται Έϊβα.
Μία αμερικανική εταιρεία με άρτιο εξοπλισμό και την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων, έχει θέσει ως στόχο να οικειοποιηθεί αυτό το πολύτιμο αγαθό. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν τον Τζέικ Σάλι (Sam Worthington), έναν πρώην πεζοναύτη που εξαιτίας ενός ατυχήματος βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Προκειμένου ο Τζέικ να έρθει σε επαφή με τους Νάβι και να τους πείσει να συναινέσουν για την εξόρυξη του πολύτιμου ορυκτού, δέχεται να γίνει μέρος ενός επιστημονικού πειράματος υπό την επίβλεψη της Δρ. Γκρέις (Sigourney Weaver). DNA από τους Νάβι αναμιγνύεται με το DNA του Τζέικ και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός «Άβαταρ» ενός πλάσματος που έχει το σώμα των Νάβι αλλά ανθρώπινη συνείδηση και συναισθήματα.
Έτσι ο Τζέικ, περπατώντας τώρα πια, μετεξελίσσεται σε έναν αυθεντικό κάτοικο του Πανδώρα, εισχωρεί στην φυλή των Νάβι και γίνεται μέλος της κοινότητά τους.
Η συμβίωση όμως μαζί τους και η γνωριμία του με την Νεϊτίρι (Zoe Saldana) θα τον μαγέψει και θα τον γεμίσει διλήμματα σχετικά με την αποστολή του και για το αν αυτό που σχεδιάζουν να πράξουν οι συμπατριώτες του είναι το σωστό...
Το σενάριο γραμμένο από τον James Cameron, χαρακτηρίζεται από την απλότητα του λόγου, όμως είναι φορτισμένο από έντονα συναισθήματα αγάπης και ανθρωπισμού, θάρρους και θυσίας, αυταπάρνησης και κατανόησης. Παράλληλα, τα μηνύματα που αποπνέει είναι πλούσια και αφορούν θέματα οικολογίας, ρατσισμού και διαφυλετικών διαφορών, καταπάτησης εδαφών και δικαιωμάτων, και άλλα. Οι διάλογοι είναι ικανοποιητικοί με έξυπνες ατάκες και με μια ιδιαίτερα μελετημένη "νέα γλώσσα" που ακούγεται από τα χείλη των Νάβι.
Από άποψης τεχνολογίας και ειδικών εφέ, το «Άβαταρ» είναι ότι πιο εξελιγμένο έχει επιδείξει η κινηματογραφική τέχνη μέχρι σήμερα. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Cameron βρισκόταν σε ένα συρτάρι από το 1994, ο αμερικανός σκηνοθέτης όμως θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί γιατί η τεχνολογία που υπήρχε δεν ήταν αρκετή για να πραγματοποιήσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Ο ιδιοφυής και μεγαλομανής δημιουργός, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ για να δημιουργήσει την εξωγήινη φυλή του αλλά ούτε και άψυχα καρτούν. Ήθελε όλοι οι χαρακτήρες του να έχουν ρεαλισμό και τα συναισθήματά τους να αποτυπώνονται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο μπροστά στον φακό.
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2007 στο Λος Άντζελες και στη Νέα Ζηλανδία. Αφού επιλέχθηκε μια ομάδα από τους καλύτερους animators, σχεδιάστηκαν προσεκτικά όλοι οι εικονικοί χαρακτήρες. Στην συνέχεια οι ηθοποιοί ερμήνευσαν τους ρόλους τους φορώντας ειδικές στολές και ένα κράνος που κατέγραφαν όλες τις κινήσεις τους, ακόμα και τις μικροσυσπάσεις του προσώπου τους. Στην συνέχεια όλες αυτές οι καταγραφές μεταφέρθηκαν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών στα άψυχα καρτούν, δίνοντάς τους έτσι, απόλυτο ρεαλισμό. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την καταγραφή όλων των κινουμένων φανταστικών στοιχείων της ταινίας, όπως άλογα, πτηνά, αεροπλάνα κλπ.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας εκπληκτικός τρισδιάστατος κόσμος, που ξεχειλίζει από πρωτότυπες εικόνες, χρώματα και καλοστημένα πλάνα που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής.
Τα οπτικοακουστικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άκρως πρωτοποριακά, αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα και βοήθησαν στην δημιουργία μιας ταινίας που κατάφερε να μαγέψει, να καθηλώσει και να συγκινήσει όλους τους θεατές της, ανεξαρτήτου ηλικίας φύλου και κουλτούρας, προσφέροντας τους μια ξεχωριστή εμπειρία.
Ο Sam Worthington, ερμηνεύοντας τον Τζέικ Σάλι, έναν άνδρα που καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο καθήκον του, το υποτιθέμενο καλό της ανθρώπινης φυλής, και το αδιάσειστα σωστό παίρνοντας το μέρος των ιθαγενών κατοίκων του πλανήτη Πανδώρα, γίνεται ιδιαίτερα συμπαθής από τα πρώτα κιόλας λεπτά και αποδεικνύεται ιδανικός πρωταγωνιστής για τέτοιου είδους ταινίες.
Στο πλευρό του η πανέμορφη (ασχέτως αν δεν την βλέπουμε ποτέ με την ανθρώπινη μορφή της) Zoe Saldana, στον ρόλο της Νεϊτίρι, κόρη του αρχηγού των Νάβι.
Ιδανική η Sigourney Weaver, ως Δόκτωρ Γκρέις Αγκουστίν, ψυχή της επιστημονικής ομάδας και καθοδηγήτρια του Σάλι στις δύσκολες στιγμές του.
Πολύ καλές ερμηνείες μας χαρίζουν και οι Stephen Lang ως συνταγματάρχης Μάιλς, ο Giovanni Ribisi στον ρόλο του ανθρώπου που εκπροσωπεί την "κακή" πολυεθνική, αλλά και η Michelle Rodriguez που για άλλη μια φορά κλέβει την παράσταση με την δυναμική της ερμηνεία.
Το συνολικό κόστος της παραγωγής έφτασε τα 237 εκατομμύρια δολάρια ενώ πέρα από αυτά τα χρήματα ένα ακόμη τεράστιο ποσό (οι φήμες λένε 150 εκατ.) δαπανήθηκε για την προώθησή της. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 και στον υπόλοιπο κόσμο από τις 16 έως τις 18 του ίδιου μήνα.
Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 760,5 εκατομμύρια και στον υπόλοιπο κόσμο σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά το «Avatar» απέφερε στους παραγωγούς του πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια κι έτσι έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών τόσο στην Αμερική, όσο και παγκοσμίως.
Οι κριτικές που αποκόμισε ήταν ως επί το πλείστον θετικές και αφορούσαν τον τρόπο που ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογία και τα υπέροχα οπτικοακουστικά εφέ. Βέβαια, υπήρξε και μια μικρή μερίδα Αμερικανών συντηρητικών κριτικών, που κατηγόρησε το «Avatar» ως μία προπαγανδιστική ταινία που στρέφεται κατά του καπιταλισμού, προάγει το μίσος για την Αμερική και μέσα από τις εικόνες της εξυμνεί φυσιολατρικές-παγανιστικές δοξασίες για την λατρεία της “Μητέρας Γης”.
Η ταινία απέσπασε μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών διακρίσεων, τρία Βραβεία Όσκαρ (Φωτογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Οπτικών Εφέ), δύο Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας) και δύο Βραβεία BAFTA (Σχεδιασμού Παραγωγής, Οπτικών Εφέ).
Το «Avatar» στιγμάτισε τη νέα κινηματογραφική γενιά και κατάφερε να γίνει ταινία αναφοράς και σύγκρισης για τα επόμενα χρόνια.
Μετά από δηλώσεις του σκηνοθέτη James Cameron και των παραγωγών, αναμένουμε το γύρισμα τριών συνεχειών της ταινίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση