Diamonds Are Forever (1971)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Τα Διαμάντια Είναι Παντοτινά
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Guy Hamilton
Σενάριο: Ian Fleming (Μυθιστόρημα), Richard Maibaum, Tom Mankiewicz (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Jill St. John, Charles Gray, Lana Wood, Jimmy Dean
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Bert Bates, John W.Holmes
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 120 min
Τραγούδι Τίτλων: Shirley Bassey


Η ιστορία ξεκινάει με τον James Bond να αναζητά τον περιβόητο κακοποιό Ernst Stavro Blofeld, τον οποίο τελικά εντοπίζει κάπου στο Κάιρο, όπου και τον δολοφονεί.
Στην συνέχεια ο Bond, επιστέφει στην πατρίδα του και στην υπηρεσία του όπου ο Μ, του αναθέτει μια νέα αποστολή που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων διαμαντιών από τη Νότια Αφρική προς χώρες του Δυτικού κόσμου, χωρίς όμως αυτά να εμφανίζονται πουθενά στη διεθνή αγορά.
Προκειμένου ο Bond να μπει στην υπόθεση, παίρνει την θέση ενός λαθρέμπορου που έχει συλληφθεί πρόσφατα στην Μεγάλη Βρετανία, του Peter Franks. Έτσι με την ταυτότητα του Franks, ταξιδεύει στο Άμστερνταμ και έρχεται σε επαφή με την Tiffany Case, μια όμορφη γυναίκα που αποτελεί έναν από τους κρίκους στην αλυσίδα της διακίνησης των λαθραίων διαμαντιών. Αφού ξεγελάει την Tiffany, παίρνει τα διαμάντια και τα μεταφέρει στον τελικό προορισμό τους, στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί ο Bond, αφού πρώτα περάσει αρκετές περιπέτειες και κινδύνους, υποψιάζεται ότι τα διαμάντια προορίζονται για έναν πλούσιο βιομήχανο, τον Willard Whyte.
Τώρα ο Bond, έχοντας στο πλευρό του τη βοήθεια της CIA, αλλά και της Tiffany, που τον ακολούθησε από το Άμστερνταμ με σκοπό να πάρει τα διαμάντια και να τα κρατήσει για τον εαυτό της, προσπαθεί να πλησιάσει τον Whyte.
Η έκπληξη του όμως θα είναι μεγάλη, όταν ανακαλύπτει ότι πίσω απ’ όλα αυτά, κρύβεται ο παλιός του γνώριμος που υποτίθεται ότι σκότωσε στο Κάιρο, ο Ernst Stavro Blofeld...


Το «Diamonds Are Forever» είναι η έβδομη ταινία της σειράς “James Bond” από την Eon Productions, και η έκτη και τελευταία με τον Sean Connery στον ρόλο του φανταστικού πράκτορα της MI6. Βέβαια ακολούθησε το 1983 το «Never Say Never Again» στο οποίο ο Connery υποδύθηκε για άλλη μια φορά τον James Bond, αλλά αυτή η ταινία δεν συγκαταλέγεται στις επίσημες της σειράς καθώς δεν ήταν παραγωγή της Eon.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ian Fleming που κυκλοφόρησε το 1956, και είναι η δεύτερη από τις τέσσερεις ταινίες “James Bond”, που την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Guy Hamilton. Είχε προηγηθεί το «Goldfinger» το 1964, και ακολούθησαν το «Live and Let Die» και το «The Man with the Golden Gun» το 1973 και το 1974 αντίστοιχα.
Και σε αυτή την ταινία “James Bond”, για άλλη μια φορά οι κριτικές ήταν ανάμικτες με τους περισσότερους να την κατηγορούν για πολυπλοκότητα του σεναρίου της, και για ανόητες και αφελείς σκηνές, όπως για παράδειγμα αυτή που ο Bond καταδιώκεται στην έρημο οδηγώντας μια σεληνάκατο, και οι σκηνές με το περίεργο και αστείο δίδυμο των κακοποιών που παίρνουν μέρος στην διακίνηση των λαθραίων διαμαντιών. Ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια εισέπραξε και η Jill St. John, η οποία ερμήνευσε την Tiffany, και χαρακτηρίστηκε όμορφη μεν, αλλά σαν ένα από τα χειρότερα “James Bond Girl” στην ιστορία της σειράς, όσον αφορά το ερμηνευτικό επίπεδο. Αντίθετα, θετικές εντυπώσεις άφησαν ο Charles Gray στον ρόλο του κακού Blofeld, και η Lana Wood σε ένα μικρότερο “Bond Girl” ρόλο.
Στον ρόλο του Μ συναντάμε τον Bernard Lee, ενώ ο Desmond Llewelyn και η Lois Maxwell, υποδύονται τον Q και την Moneypenny αντίστοιχα.


Για τους φαν του ατρόμητου πράκτορα, ο Sean Connery, έδωσε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του ως Bond, με χαρακτηριστικά στοιχεία το στυλ, την ευρηματικότητα και το χιούμορ. Λέγεται ότι για να δεχτεί να πάρει τον ρόλο, αφού στην προηγούμενη ταινία “James Bond”, πρωταγωνιστής ήταν ο George Lazenby, πληρώθηκε με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 1.250.000$ (σχεδόν 20.000.000$ σημερινά λεφτά υπολογίζοντας τον πληθωρισμό).
Η σκηνή της καταδίωξης με την κόκκινη Mustang στους δρόμους του Λας Βέγκας, εκθειάστηκε από τους ειδικούς και σήμερα θεωρείται σαν μία από τις πιο κλασικές σκηνές καταδίωξης, στις ταινίες της σειράς.
Το soundtrack της ταινίας είναι γραμμένο για άλλη μια φορά από τον John Barry, ενώ το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η υπέροχη Shirley Bassey. Το τραγούδι αυτό θεωρείται ένα από ωραιότερα και διαχρονικότερα της σειράς Bond και όταν κυκλοφόρησε, έφτασε στο νούμερο 38 στα charts της Μεγάλης Βρετανίας.
Το «Diamonds Are Forever» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου 1971, στους κινηματογράφους του Δυτικού Βερολίνου, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία προβλήθηκε στις 30 του ίδιου μήνα.
Η εμπορική επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια αφού με κόστος 7,2 εκατομμύρια δολάρια οι εισπράξεις της έφτασαν συνολικά τα 116 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 43 και πλέον εκατομμύρια ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ταινία ήταν υποψήφια το 1972 για Όσκαρ Καλύτερου Ήχου (Gordon McCallum, John W. Mitchell και Al Overton), αλλά τελικά δεν μπόρεσε να διακριθεί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση