Titanic (1997)


Ελληνικός Τίτλος: Τιτανικός
Κατηγορία: Δράμα, Ρομαντική
Σκηνοθεσία: James Cameron
Σενάριο: James Cameron
Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Bill Paxton
Μουσική: James Horner
Φωτογραφία: Russell Carpenter
Μοντάζ: Conrad Buff, James Cameron, Richard A. Harris
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 194 min


Το 1996, ένας ερευνητής χαμένων θησαυρών ο Brock Lovett (Bill Paxton), έχει στήσει μια επιχείρηση στο ναυάγιο του Τιτανικού, αναζητώντας ένα περιδέραιο με ένα μεγάλο μπλε διαμάντι ανεκτίμητης αξίας. Ο Lovett πιστεύει ότι ο θησαυρός είναι μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο βρίσκεται στο βυθισμένο πλοίο. Όταν όμως θα βρει το χρηματοκιβώτιο, θα ανακαλύψει ότι μέσα δεν βρίσκεται αυτό που ψάχνει αλλά ένα σκίτσο μιας κοπέλας η οποία φοράει το περιδέραιο στο λαιμό της.
Η επιχείρηση αυτή καλύπτεται από τα τηλεοπτικά κανάλια κι έτσι το σκίτσο έρχεται στη δημοσιότητα. Τότε εμφανίζεται μια ηλικιωμένη γυναίκα η Rose Dawson (Gloria Stuart) η οποία υποστηρίζει ότι είναι η κοπέλα του σκίτσου, και μία από τους επιζώντες του ναυαγίου. Η Rose μεταφέρεται στο πλοίο του Lovett, ώστε να του δώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν τον στην ανεύρεση του διαμαντιού. Εκεί αρχίζει να διηγείται την ιστορία της και μαζί την ιστορία του Τιτανικού.
Ήταν Απρίλης του 1912 όταν ο Τιτανικός, το πιο μεγάλο πλοίο της εποχής, ξεκίνησε από την Αγγλία, για το πρώτο του ταξίδι με προορισμό την Νέα Υόρκη.
Πάνω στο πλοίο μεταξύ των άλλων επιβατών, βρίσκονται η δεκαεφτάχρονη Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) μαζί με την μητέρα της Ruth DeWitt Bukater (Frances Fisher) και τον αρραβωνιαστικό της Caledon Hockley (Billy Zane) έναν αρκετά υπερόπτη αυταρχικό και πλούσιο αριστοκράτη. Μαζί τους ταξιδεύει και η Molly Brown (Kathy Bates) που είναι φίλη της Ruth. Σκοπός του ταξιδιού τους είναι ο επικείμενος γάμος της Rose με τον Caledon, ένας γάμος που γίνεται χωρίς την θέληση της Rose, μετά από την πίεση της μητέρας της, καθώς αυτό το γεγονός θα τους λύσει τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα.
Το ταξίδι ξεκινά και η Rose καταπιεσμένη και παγιδευμένη με όλα όσα συμβαίνουν γύρω της, αποφασίζει να αυτοκτονήσει πηδώντας από την πρύμνη του πλοίου. Την στιγμή όμως που είναι έτοιμη να το κάνει την σώζει ένας νεαρός, ο Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) που βρέθηκε εντελώς συμπτωματικά εκεί. Ο Jack είναι ένας φτωχός επιβάτης της τρίτης θέσης ο οποίος ταξιδεύει στην Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον.
Η γνωριμία τους γίνεται η απαρχή μιας σειράς κρυφών συναντήσεων τους πάνω στο πλοίο και πολύ γρήγορα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται ανάμεσά τους. Μάταια η μητέρα της Rose και ο αρραβωνιαστικός της ο Cal προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους χωρίσουν. Όμως πάνω στο αποκορύφωμα της ερωτικής τους ιστορίας, η άτυχη στιγμή της πρόσκρουσης του πλοίου πάνω σε ένα παγόβουνο σε συνδυασμό με την ματαιοδοξία του ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας αλλά και του καπετάνιου, φέρνει τον Τιτανικό στο αναπάντεχο τέλος του...


Ο James Cameron, στηριζόμενος σε ένα απλοϊκό σενάριο που έχει σαν πυρήνα ένα τυπικό love story, δημιουργεί μια πλούσια και αρτιότατη δραματική υπερπαραγωγή που αποτελεί ένα συνονθύλευμα φανταστικών και πραγματικών γεγονότων.
Η ακριβής σε κάθε λεπτομέρεια αναπαράσταση του πλοίου και της βύθισής του, τα μεγαλεπήβολα και εντυπωσιακά οπτικά εφέ, και η ρεαλιστική απεικόνιση της ατμόσφαιρας και της κοινωνικής πραγματικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου ανάμεσα στην αριστοκρατία και την φτωχική αστική τάξη υπάρχει το απόλυτο χάος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του «Τιτανικού».
Επίσης το εκπληκτικό soundtrack του James Horner, με το πανέμορφο τραγούδι της Celine Dion "My Heart Will Go On", το οποίο μετά την προβολή της ταινίας πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, η φωτογραφία του Russell Carpenter, το εξαιρετικό μοντάζ, τα κοστούμια, το μακιγιάζ και τα σκηνικά, συντελούν στην αρτιότητα της παραγωγής και είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που πολύ εύκολα, κατατάσσουν την ταινία στην λίστα με τα κινηματογραφικά αριστουργήματα.
Ο Cameron ισορροπεί άψογα ανάμεσα στον ρομαντισμό, το δράμα, την περιπέτεια και τον θάνατο. Το πρώτο μισό της ταινίας κινείται στα πλαίσια ενός όμορφου ρομαντικού παραμυθιού με ελαφριές πινελιές χιούμορ, ενώ στο δεύτερο μέρος οι εικόνες είναι καταστροφικές, εφιαλτικές και ταυτόχρονα άκρως συγκινητικές.


Η χημεία των δύο νεαρών πρωταγωνιστών είναι αναμφισβήτητη και αποτελεί έναν ακόμη από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας της ταινίας.
Η γοητευτική και πληθωρική Kate Winslet, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία στον ρόλο της Rose, δημιουργώντας έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα που δεν ξεχνιέται εύκολα από την μνήμη του θεατή ενώ, ο μόλις 23 χρόνων τότε Leonardo DiCaprio, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε από πολλούς για μια ερμηνεία που την χαρακτηρίζει ανωριμότητα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κακός.
Στους άλλους ρόλους ξεχωρίζει η ερμηνεία της Kathy Bates ως Molly, και η Gloria Stuart στον ρόλο της γηραιάς Rose που προκαλεί ρίγη έντονης συγκίνησης κατά την διάρκεια της αφήγησής της. Ο Billy Zane στο ρόλο του “κακού” Cal, μπορεί να μην κερδίζει ερμηνευτικά τον θεατή, επιτυγχάνει όμως τον σκοπό του και γίνεται απίστευτα αντιπαθής από τις πρώτα κιόλας σκηνές.
Επίσης αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες των Victor Garber και Bernard Hill, στους δεύτερους ρόλους του σχεδιαστή του πλοίου και του καπετάνιου αντίστοιχα.


Πολλές από τις μικρές ιστορίες που διαδραματίζονται γύρω από το περιβάλλον της κεντρικής ιστορίας της ταινίας, καθώς και πολλά από όσα λέγονται, βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του Τιτανικού και αποτελούν στοιχεία από αφηγήσεις επιζώντων. Μερικές από τις ιστορίες αυτές είναι η σκηνή με τη μάνα που λέει παραμύθι στα παιδιά της τις στιγμές που βυθίζεται το πλοίο, η σκηνή με τα κοριτσάκια που αποχωρίζονται τον πατέρα τους κι εκείνος τους λέει ότι θα είναι μόνο για λίγο, η σκηνή με το ηλικιωμένο ζευγάρι που μένουν αγκαλιασμένοι στο κρεβάτι περιμένοντας τον θάνατο και αρκετές ακόμα.
Επίσης αρκετά υπαρκτά πρόσωπα αναφέρονται στην ταινία όπως, ο Thomas Andrews: ο σχεδιαστής του Τιτανικού (Victor Garber), ο Edward John Smith: ο καπετάνιος (Bernard Hill), η Margaret "Molly" Brown (Kathy Bates): η οποία δημιούργησε ένταση στη σωσίβια λέμβο Νο. 6 όπου επέβαινε γιατί ήθελε να γυρίσουν για να βοηθήσουν όσους ήταν στη θάλασσα και ο Joseph Bruce Ismay: ιδιοκτήτης του Τιτανικού (Jonathan Hyde).


Το οικονομικό ρίσκο των παραγωγών ήταν πολύ μεγάλο καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος για το κατά πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι μια ταινία που αποτελεί κατά πρώτον ριμέικ και κατά δεύτερον, το τέλος της θα ήταν γνωστό στον θεατή από την αρχή.
Οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ήταν τεράστιες αφού χρειάστηκε μεταξύ των άλλων, να φτιαχτεί ένα πλοίο πιστή απομίμηση του Τιτανικού σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, μια τεράστια πισίνα, σκηνικά που να αναπαριστούν στην εντέλεια το τεράστιο και πολυτελέστατο ντεκόρ του βυθισμένου πλοίου αλλά και πολλά από τα υπόλοιπα μέρη του, εκατοντάδες κομπάρσοι και κοστούμια κλπ. Όλα αυτά έφτασαν το κόστος της παραγωγής στο υψηλότατο ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό και η εταιρία 20th Century Fox που είχε αναλάβει το μεγαλόπνοο σχέδιο αναγκάστηκε για την ολοκλήρωση της ταινίας, να ζητήσει και την συνδρομή της Paramount Pictures με το ποσό των 60 εκατομμύριων δολαρίων, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο «Τιτανικός» έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τόκυο την 1η Νοεμβρίου του 1997, ενώ στην Αμερική πρωτοπροβλήθηκε στις 19 Νοεμβρίου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία. Τα έσοδα της ταινίας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αφού έφτασαν παγκοσμίως τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας ρεκόρ εισπράξεων. Το ρεκόρ αυτό ο «Τιτανικός» το κράτησε για 12 χρόνια έως το 2009, οπότε και την ξεπέρασε το Avatar, μία ταινία του James Cameron επίσης.
Η ταινία κατέχει επίσης το ρεκόρ των περισσότερων Βραβείων Όσκαρ (11 συνολικά), μαζί με τις ταινίες «Ben-Hur» και «The Lord of the rings: The Return of the King» ενώ βρίσκεται και στην πρώτη θέση των περισσοτέρων υποψηφιοτήτων (14 συνολικές) μαζί με το «All About Eve» του 1950.
Τον Απρίλιο του 2012 και με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από το ναυάγιο του Τιτανικού, η ταινία επανακυκλοφόρησε στις αίθουσες σε μορφή 3D.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση