King Kong (1933)


Ελληνικός Τίτλος: Κινγκ Κονγκ
Κατηγορία: Περιπέτεια, Τρόμου, Φαντασίας, Δράμα
Σκηνοθεσία: Merian CCooperErnest BSchoedsack
Σενάριο: James Ashmore Creelman, Ruth Rose
Πρωταγωνιστούν: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher, Sam Hardy
Μουσική: Max Steiner 
Φωτογραφία: Eddie Linden, J.O. Taylor, Vernon Walker
ΜοντάζTed Cheesman
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
ΧρώμαΑσπρόμαυρη
Διάρκεια: 100 min


Το 1933, μία αποστολή με αρχηγό έναν φιλόδοξο σκηνοθέτη, τον Carl Denham (Robert Armstrong) ξεκινάει από το λιμάνι της Νέα Υόρκη με προορισμό ένα ανεξερεύνητο και αχαρτογράφητο νησί που βρίσκεται κάπου στα ανοικτά της Ινδονησίας, για το γύρισμα μιας εξωτικής ταινίας.
Πρωταγωνίστρια της ταινίας θα είναι η Ann Darrow (Fay Wray) μια νεαρή ηθοποιός, η οποία μέχρι και το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης του πλοίου γύρναγε άνεργη και νηστικιά στους δρόμους της αμερικάνικης μεγαλούπολης, όπου και την ανακάλυψε ο φιλόδοξος Denham και της πρότεινε την δουλειά. Η Ann, μην έχοντας άλλη επιλογή δέχεται κι έτσι τον ακολουθεί σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.
Πάνω στο πλοίο η Ann, γνωρίζει και ερωτεύεται τον John Driscoll (Bruce Cabot) ο οποίος είναι ένας από τους κυβερνήτες και φίλος του Denham.
Μετά από εβδομάδες ταξιδιού, βρίσκουν επιτέλους το μυστηριώδες νησί και όλοι οι επιβάτες του πλοίου σπεύδουν να αποβιβαστούν. Εκεί ανακαλύπτουν ότι οι ιθαγενείς κάτοικοι του νησιού, ζουν υπό τον τρόμο προϊστορικών τεράτων κι ενός γιγάντιου γορίλα, του Κινγκ Κονγκ.
Το ίδιο βράδυ η Ann, απαγάγεται από τους ιθαγενείς οι οποίοι θέλουν να την προσφέρουν ως θυσία στον γορίλα. Τότε όλη η ομάδα και το πλήρωμα του πλοίου με επικεφαλής τον John Driscoll, ξεκινούν μέσα στην άγρια ζούγκλα να σώσουν την νεαρή ηθοποιό από τα χέρια του Κινγκ Κονγκ...


Η πρώτη εμφάνιση του πασίγνωστου πλέον, γιγαντιαίου γορίλα Κινγκ Κονγκ στις κινηματογραφικές οθόνες, στηρίζεται στην έμπνευση και στην δημιουργικότητα των Merian C. Cooper και Ernest B. Schoedsack, οι οποίοι πέρα από την αρχική τους ιδέα, ανέλαβαν την σκηνοθεσία και την παραγωγή για λογαριασμό της κινηματογραφικής εταιρίας RKO Radio Pictures. Οι επιρροές βέβαια των δύο κινηματογραφιστών, είναι εμφανές ότι προήλθαν από την ταινία του 1925, «The Lost World» και το κλασικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Συμπαραγωγός σε αυτό το πολυδάπανο σχέδιο, ήταν και ο γνωστός παραγωγός από πολλές ταινίες της εποχής, David O. Selznick.
Για την δημιουργία του πολύ τολμηρού εγχειρήματος, επιστρατεύτηκαν μερικοί από τους καλύτερους κινηματογραφικούς συντελεστές της εποχής. Το σενάριο έγραψαν ο James Ashmore Creelman και η Ruth Rose, την φωτογραφία επιμελήθηκαν οι Eddie Linden, J.O. Taylor και Vernon Walker, ενώ στο μοντάζ συναντάμε έναν από τους πρωτοπόρους αυτού του τομέα, τον Ted Cheesman. Τέλος, την μουσική επένδυση ανέλαβε ο περίφημος κινηματογραφικός -και όχι μόνο- μουσικοσυνθέτης, Max Steiner.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πέρα από την συγκλονιστική μαριονέτα του γιγάντιου γορίλα, συναντάμε την Fay Wray, μία από την πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς της εποχής, τον Bruce Cabot, στον ρόλο του άνδρα που αψηφά κάθε κίνδυνο για να σώσει την εκλεκτή της καρδιάς του και τον Robert Armstrong, που υποδύεται τον χαρακτήρα του ματαιόδοξου σκηνοθέτη που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζει σε τίποτα.


Η ταινία, άκρως πρωτοποριακή, η πρώτη στην ιστορία του κινηματογράφου στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οπτικά εφέ, το πρώτο splatter με εικόνες που αναπαριστούν ένα τέρας να μασουλάει και να ποδοπατάει ανθρώπους, συνδυάζει την φαντασία, την περιπέτεια και τον τρόμο, με ένα τελείως εκκεντρικό love story, την αγάπη του τρομακτικού γορίλα για την όμορφη, ξανθομάλλα Ann που στο τέλος, άθελά της φυσικά, γίνεται και η αιτία για τον θάνατό του. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα: “Oh, no, it wasn’t the airplanes. It was Beauty killed the Beast.”
Ο «King Kong» είχε προϋπολογισμό 670.000 δολάρια (ποσό αστρονομικό για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής) και έκανε πρεμιέρα στις 2 Μαρτίου του 1933, στους δύο τότε μεγαλύτερους κινηματογράφους της Αμερικής: στο “Radio City Music Hall” και στον κινηματογράφο της RKO “Roxy”, καταφέρνοντας να προσελκύσει σχεδόν 50.000 θεατές κατά την πρώτη μόνο ημέρα της προβολής της. Σε όσες αίθουσες και αν προβλήθηκε προκάλεσε τρόμο, ουρλιαχτά και δέος στους ανυποψίαστους θεατές που δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι όσα βλέπουν στο πανί είναι δημιούργημα φαντασίας και δεν μπορεί να συμβούν στην πραγματικότητα.
Βέβαια σήμερα, μετά την μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη στον χώρο του κινηματογράφου, οι εικόνες αυτές φαντάζουν στα μάτια μας αναληθοφανείς και σε κάποιες περιπτώσεις και αστείες. Παρ’ όλα αυτά όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι δημιουργοί της ταινίας, με τα πενιχρά τεχνολογικά μέσα που είχαν στην διάθεσή τους κατόρθωσαν κι έφτιαξαν σκηνές σαν κι αυτή που ο γιγαντόσωμος γορίλας σκαρφαλώνει και στέκεται στην κορυφή του Empire State Building, κρατώντας στο χέρι του μια γυναίκα που σπαρταράει και προσπαθεί ταυτόχρονα να προστατέψει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά κι εκείνη, από τα μαχητικά αεροπλάνα που του επιτίθενται· σκηνή που σήμερα θεωρείται κλασική και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες του παγκόσμιου κινηματογράφου.


Η τεράστια επιτυχία του «King Kong» οδήγησε στην εσπευσμένη δημιουργία ενός sequel που είχε τον τίτλο «Son of Kong». Η ταινία βγήκε τον ίδιο χρόνο στις αίθουσες, έχοντας αρκετά μικρότερο προϋπολογισμό και με πρωταγωνιστή τον Robert Armstrong. Η εμπορική και η καλλιτεχνική της επιτυχία όμως ήταν ανύπαρκτη, καθώς το τελικό αποτέλεσμα δεν ξεπερνούσε την μετριότητα.
Από τότε ακολούθησαν πολλά remake, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα ο γορίλας που άκουγε στο όνομα Κινγκ Κονγκ να γίνει cult και να αποκτήσει πολλούς πιστούς οπαδούς. Πιο αξιόλογες από αυτές τις ταινίες θεωρούνται οι παραγωγές του 1976 και μία πιο πρόσφατη, αυτή του 2005, η οποία είναι πιο κοντά στην πρωτότυπη και αρκετά θεαματική, με την χρήση οπτικών εφέ τελευταίας τεχνολογίας.
Σήμερα την ταινία την χαρακτηρίζει η διαχρονικότητα και σύμφωνα με τους ανθρώπους της AFI (Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου) είναι μία από τις 50 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση