Dances with Wolves (1990)


Ελληνικός Τίτλος: Χορεύοντας με του Λύκους
Κατηγορία: Περιπέτεια, Δράμα, Γουέστερν
Σκηνοθεσία: Kevin Costner
Σενάριο: Michael Blake (μυθιστόρημα - σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant
Μουσική: John Barry
Φωτογραφία: Dean Semler
Μοντάζ: Neil Travis
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 181 min (theatrical) / 224 min (extended) / 236 min (director's cut)


Κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, ο υπολοχαγός John J. Dunbar (Kevin Costner) ο οποίος υπηρετεί με το μέρος των Βορείων, παρασημοφορείται για την ανδρεία του σε μια μάχη και παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει  την επόμενη μετάθεση του. Ο Dunbar, διαλέγει να μετατεθεί στο πιο απομακρυσμένο φυλάκιο του στρατού της Ένωσης, προκειμένου να γνωρίσει την ενδοχώρα της Δύσης, προτού αυτή χαθεί από την καταπάτηση των λευκών συναδέλφων του.
Όταν φτάνει στον νέο του προορισμό, κάπου στις αχανείς εκτάσεις της Νότιας Ντακότα, βρίσκει το οχυρό που τον έχουν στείλει να είναι εγκαταλελειμμένο και σε άθλια κατάσταση. Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή από τις επιδρομές των ντόπιων ιθαγενών, ο ονειροπόλος και επιπόλαιος Dunbar, αποφασίζει να μείνει στη θέση του.
Ξεκινά την ανοικοδόμηση και τον καθαρισμό του φυλακίου και προσαρμόζεται γρήγορα στο νέο του περιβάλλον, περιμένοντας ότι κάποιος θα έρθει και καταγράφοντας καθημερινά τις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες του σε ένα ημερολόγιο.
Ο καιρός περνάει και όταν πια το παίρνει απόφαση πως δεν πρόκειται να έρθει κανείς, ξεκινά την αναζήτησή του για να βρει τους εναπομείναντες Ινδιάνους της περιοχής.
 Όταν θα έρθει σε επαφή με μια τοπική φυλή των Σιου, παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με την επικοινωνία, θα γνωριστεί με τον Ιερό άντρα της φυλής, “Kicking Bird” (Graham Greene), και μεταξύ τους θα δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός δεσμός φιλίας. Επίσης, η σχέση του με την “Stands With A Fist” (Mary McDonnell), μια λευκή γυναίκα που έχει υιοθετηθεί από την φυλή, καθώς από πολύ μικρή έχασε τους δικούς της, θα τον βοηθήσει να ενσωματωθεί με τους νέους του συντρόφους αρκετά γρήγορα...


Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Blake, το οποίο κυκλοφόρησε το 1988 και από εξ αρχής είχε γραφτεί με το σκοπό να γίνει σενάριο.
Ο Kevin Costner, αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου και αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες σε πολλά θέματα που αφορούσαν, την δυσπιστία των υπολοίπων παραγωγών σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα, οικονομικές δυσκολίες αλλά και πολλές δυσκολίες στα γυρίσματα, κυρίως λόγο αντίξοων καιρικών συνθηκών, κατόρθωσε και έφτιαξε μια υπέροχη ταινία που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα γουέστερν επικών διαστάσεων.
Βέβαια, ο όρος γουέστερν δεν ταιριάζει απόλυτα για τον χαρακτηρισμό της εν λόγω ταινίας, καθώς δεν περιέχει σκηνές με παρανόμους, καταιγιστικούς πυροβολισμούς και άλλες παρόμοιες εικόνες που είχαν οι ταινίες του παρελθόντος και χαρακτήριζαν το είδος.
Το «Dances with Wolves» είναι μια ταινία που μέσα από μια όμορφη ιστορία που κατακλύζεται από ρομαντισμό και έντονο λυρισμό, παρουσιάζει στα μάτια του θεατή την ενδοχώρα της αμερικανικής επικράτειας, λίγο πριν αυτή καταπατηθεί από τους λευκούς και την επακόλουθη εξέλιξη, η οποία εξέλιξη καταπατά και καταστρέφει στο διάβα της τον πολιτισμό των ιθαγενών, μαζί με τις συνήθειες και τα έθιμα τους.


Στο άρτιο τελικό αποτέλεσμα, πέρα από την αριστουργηματική σκηνοθεσία του Kevin Costner, ο οποίος διαπρέπει και όσον αφορά την ερμηνεία του στον πρωταγωνιστικό ρόλο, συνεισφέρουν στα μέγιστα η εκπληκτική φωτογραφία του Dean Semler, το έξοχο μοντάζ του Neil Travis, αλλά και η υπέροχη μουσική επένδυση του John Barry.
Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νότιας Ντακότα και στο Γουαϊόμινγκ, σε περιοχές προσεκτικά επιλεγμένες, λόγο του ανυπέρβλητου φυσικού τους κάλλους.
Το κόστος της ταινίας ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο Kevin Costner και οι συμπαραγωγοί δικαιώθηκαν στο απόλυτο, αφού οι εισπράξεις στο παγκόσμιο Box Office έφτασαν τα 425 εκατομμύρια και αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις ταινίες που σφράγισαν την δεκαετία του 90.


Η πρεμιέρα του «Dances with Wolves» έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 1990 και η αρχική του διάρκεια, μετά από περικοπές, ήταν στα 181 λεπτά.
Στην απονομή των βραβείων Όσκαρ του 1991, βρέθηκε με 12 υποψηφιότητες από τις οποίες κέρδισε τις εφτά: Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ήχου και Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, ενώ ήταν υποψήφια και για τα Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου (Kevin Costner), Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Graham Greene), Καλύτερης Ερμηνείας Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Mary McDonnell), Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Καλύτερων Κοστουμιών.
Επίσης κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες, ήταν υποψήφια για 9 βραβεία BAFTA και διακρίθηκε σε αρκετούς άλλους μικρότερους διαγωνισμούς.
Το 2007, το «Dances with Wolves» επιλέχτηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης “Πολιτιστικής, Ιστορικής και Αισθητικής αξίας".









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση