Halloween (1978)


Ελληνικός Τίτλος: Η Νύχτα με τις Μάσκες
Κατηγορία: Θρίλερ, Τρόμου
Σκηνοθεσία: John Carpenter
Σενάριο: John Carpenter, Debra Hill
Πρωταγωνιστούν: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran
Μουσική: John Carpenter
Φωτογραφία: Dean Cundey
Μοντάζ: Charles Bornstein, Tommy Lee Wallace
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 91 min


Ταινία σταθμός στο είδος των “horror movie” καθώς αποτέλεσε το εναρκτήριο για την δημιουργία μυριάδων ταινιών με παρόμοιο θέμα και έγινε σημείο αναφοράς, ενώ παράλληλα αντιγράφτηκε πάμπολλες φορές, καθιερώνοντας τον όρο “serial killers” στον κινηματογράφο.
Το «Halloween» δεν περιέχει εντυπωσιακά εφέ, ούτε σκηνές φρίκης με το αίμα να ρέει άφθονο. Βασίζεται στην πλοκή του, στην επιβλητική του ατμόσφαιρα και πάνω απ’ όλα στην μεγάλη ευφυΐα του John Carpenter με τα αμέτρητα σκηνοθετικά τεχνάσματα, ο οποίος έγραψε και το χαρακτηριστικά υπέροχο και ταυτόχρονα στοιχειωτικό, μουσικό θέμα της ταινίας.


31 Οκτωβρίου του 1963, σε μια μικρή κωμόπολη της Αμερικής, στο Haddonfield του Illinois, ο εξάχρονος Michael Audrey Myers, δολοφονεί την μεγαλύτερη του αδερφή κατακρεουργώντας την με ένα κουζινομάχαιρο.
Μετά απ’ αυτό το φρικιαστικό περιστατικό ο μικρός Michael κλείνεται σ’ ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου τίθεται υπό την ιατρική παρακολούθηση του Dr. Sam Loomis, ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει την παράξενη ψυχολογία του μικρού και να ερμηνεύσει την ανεξήγητη οργή του.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1978, ο ενήλικος πια Michael Myers, δραπετεύει από το ίδρυμα και επιστρέφει στο Haddonfield. Πηγαίνοντας στο πατρικό του βλέπει εκεί την δεκαεφτάχρονη Laurie και από εκείνη την στιγμή αρχίζει και την παρακολουθεί συνεχώς.
Εν τω μεταξύ ο ψυχίατρός του, Dr. Sam Loomis, γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνος είναι ο νεαρός, τον ακολουθεί και όταν φτάνει κι αυτός στην μικρή πόλη σπεύδει να ενημερώσει τον τοπικό σερίφη για τον επικείμενο κίνδυνο...


Αρκετά είναι τα στοιχεία της ταινίας που αποδεικνύουν ότι ο δημιουργός της, ο John Carpenter, (το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης) αποτίνει ένα είδος φόρου τιμής στον Alfred Hitchcock και στο αριστούργημά του που φέρει τον τίτλο «Psycho».
Η σεκάνς του πρώτου φόνου στο «Halloween» αποτελεί παραλλαγή της διάσημης σκηνής του «Psycho» στο λουτρό κατά την οποία το μαχαίρι ανεβοκατεβαίνει αμέτρητες φορές πάνω στο κορμί του θύματος. Βέβαια εδώ ο Carpenter βάζει την δική του προσωπική σφραγίδα, εστιάζοντας την κάμερα πάνω στο μαχαίρι και όχι πάνω στο θύμα όπως είχε κάνει ο Hitchcock. Επίσης εδώ η σκηνή είναι ένα μονόπλανο σε αντίθεση με την σκηνή του «Psycho» όπου ο Hitchcock χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές γωνίες λήψεις.
Άλλο στοιχείο που συσχετίζει τις δύο ταινίες είναι η συγγένεια των πρωταγωνιστριών -μοιραίων γυναικών- των δύο φιλμ. Η Jamie Lee Curtis που έχει τον ρόλο της Laurie στο «Halloween» είναι κόρη της Janet Leigh, της ξανθιάς Marion, που πέφτει νεκρή στο λουτρό από το μαχαίρι του ψυχοπαθούς δολοφόνου στο «Psycho». Επίσης το όνομα Sam Loomis υπάρχει και στην ταινία του Hitchcock και το έχει ο John Gavin που υποδύεται τον φίλο της Marion.
Πέρα από το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τρομακτικό και αγωνιώδες θρίλερ, η ταινία κάνει και ένα είδους επίθεσης στον μικροαστικό, αμερικανικό "παράδεισο" της δεκαετίας του ’70, καθώς σχολιάζει κάποια σοβαρά κοινωνικά θέματα που αφορούν την οικογένεια, την αποξένωση των εφήβων, την κατάρρευση των ερωτικών φραγμών και την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στον συντηρητικό κόσμο του Μichael Myers οι έφηβοι σφαγιάζονται μόνο αν έχουν προβεί σε μία από τις παραπάνω ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με τα ήθη της εποχής. Ως εκ τούτου η δεκαεφτάχρονη Laurie, που είναι σεμνή,  ντροπαλή, παρθένα και δεν καπνίζει μαριχουάνα, έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να επιβιώσει. Αυτήν την ερμηνεία του «Halloween» ο Carpenter την έχει από τότε απορρίψει, ως άσχετη με τις προθέσεις του.


Το μικρό budget που είχε στη διάθεσή του ο Carpenter, τον οδήγησε σε ένα cast που αποτελείται κυρίως από νέους και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Jamie Lee Curtis που κάνει στο «Halloween» το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη, σε έναν ρόλο που στιγμάτισε την μετέπειτα πορεία της. Η Jamie Lee Curtis δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία, σοβαρή και μετρημένη, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές που συνηθίζουν άλλες πρωταγωνίστριες τέτοιων ταινιών.
Πειστικότατος στο ρόλο του Dr. Sam Loomis, ο έμπειρος Donald Pleasence, ενώ ο Tony Moran, στο ρόλο του Michael Myers, σε κάποια σημεία είναι υπερβολικός, καθώς προσπαθεί να ερμηνεύσει έναν δύσκολο ρόλο, χωρίς καθόλου ομιλία, που στηρίζεται αποκλειστικά στη γλώσσα του σώματος και στη χρήση των εκφράσεων του προσώπου.
Οι ερμηνείες του υπόλοιπου cast κυμαίνονται σε μέτριο επίπεδο και ίσως σε κάποιες σκηνές να γίνονται και ενοχλητικές. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το πολύ απλοϊκό σενάριο, τους ρηχούς χαρακτήρες, τις υπερβολές και το οφθαλμοφανέστατα αναληθοφανές φινάλε, ίσως να είναι κάποια στοιχεία που κάνουν τους απαιτητικούς σινεφίλ να αμφιβάλλουν για την ποιότητα της ταινίας. Για το πλείστο κινηματογραφόφιλο κοινό όμως, αυτά τα μικροατοπήματα δεν είναι ικανά να επισκιάσουν ούτε στο ελάχιστο τη γενική εικόνα αυτής της θρυλικής ταινίας που άνοιξε τον δρόμο για όλες τις ταινίες του είδους που παρακολουθήσαμε στις σκοτεινές αίθουσες τα επόμενα χρόνια και παρακολουθούμε ακόμα μέχρι και σήμερα.


Η εμπορική επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια, αφού με έναν προϋπολογισμό που έφτασε με την βία τα 325.000 δολάρια, τα έσοδά της μόνο από τις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου, ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια δολάρια και την κατέστησαν σε μία από τις πιο επιτυχημένες ανεξάρτητες παραγωγές όλων των εποχών.
Γνώρισε μαζική αποδοχή από κοινό και κριτικούς και τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τρόμου το 1979 από την Αμερικάνικη Ακαδημία Ταινιών Τρόμου και Επιστημονικής Φαντασίας.
Το 2003 κυκλοφόρησε σε DVD μία επεξεργασμένη εκδοχή της ταινίας η οποία συμπεριλαμβάνει σκηνές που κόπηκαν την τελευταία στιγμή από την γνωστή κινηματογραφική εκδοχή που διαρκεί 91 λεπτά. Αυτή η άκοπη εκδοχή έχει διάρκεια 10 λεπτά παραπάνω και φέρει τον τίτλο «Halloween: The Extended Version».
Η μεγάλη επιτυχία του «Halloween» ήταν η αφορμή για την δημιουργία επτά sequels, από τα οποία όπως είναι φυσικό κανένα δεν είχε ούτε την εμπορική αλλά ούτε και την καλλιτεχνική επιτυχία του πρώτου. Στα τρία από αυτά πρωταγωνίστρια ήταν πάλι η Jamie Lee Curtis: Halloween II (1981), Halloween H2O: 20 Years Later (1998) και Halloween 8: Resurrection (2002).
Το 2007, η ταινία ξαναγυρίστηκε με σκηνοθέτη αυτή τη φορά τον Rob Zombie ο οποίος παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει την μοναδική ατμόσφαιρα της ταινίας του χαρισματικού John Carpenter.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση