Raiders of the Lost Ark (1981)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού
Κατηγορία: Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: George Lucas, Philip Kaufman, Lawrence Kasdan
Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, John Rhys-Davies
Μουσική: John Williams
Φωτογραφία: Douglas Slocombe
Μοντάζ: Michael Kahn, George Lucas
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 115 min


Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναθέτει στον ικανότατο καθηγητή αρχαιολογίας Ιντιάνα Τζόουνς (Harrison Ford) να εντοπίσει μια πολύτιμη Κιβωτό η οποία λέγεται ότι περιέχει τις Δέκα Εντολές που παρέδωσε ο Θεός στον Μωυσή.
Oι θρύλοι υπόσχονται ασύλληπτη δύναμη σε όποιον την διατηρεί στην κατοχή του και αυτός είναι ο λόγος που την ίδια χρονική περίοδο την αναζητούν και οι Ναζί, το επιτελείο των οποίων ηγείται ο Ρενέ Μπελόκ (Paul Freeman), ένας αδίστακτος Γάλλος αρχαιολόγος με εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και ελαστικές αρχές περί αφοσίωσης.
Ο πεισματάρης Ιντιάνα ξεκινάει τη δύσκολη και παράτολμη περιπλάνησή του, που τον οδηγεί από το Νεπάλ μέχρι την Αίγυπτο, συντροφιά με την πρώην αγαπημένη του Μάριον (Karen Allen), η οποία είναι ιδιαίτερα θαρραλέα και μαζί θα παλέψουν για να αποτρέψουν τα σκοτεινά σχέδια των έτερων κυνηγών της χαμένης κιβωτού και να την διαφυλάξουν από τα χέρια των Ναζί, κάνοντας παράλληλα τα πάντα για να την διατηρήσουν άθικτη...

                                 
Εξαιρετικός ο Harrison Ford στον ρόλο του γοητευτικού και ριψοκίνδυνου καθηγητή-αρχαιολόγου, ενώ στο πλευρό του η Karen Allen, στο ρόλο της τέως και μέλλουσας αγαπημένης του ήρωα, στέκεται δίπλα του ισότιμα και ισάξια. Ο ρόλος της αλλά και η ερμηνεία της σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζουν εκείνους τους κλασσικούς γυναικείους ρόλους που λειτουργούν ως μηχανισμός τόνωσης του ανδρισμού του πρωταγωνιστή.
Εξαιρετικός είναι και ο Paul Freeman στο ρόλο του Μπέλοκ, του Γάλλου αρχαιολόγου, που ακολουθεί κατά πόδας τον Τζόουνς στην προσπάθεια του να βρει την Κιβωτό.
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 12 Ιουνίου το 1981 και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς και η 4η στην ιστορία του κινηματογράφου μέχρι τότε.
Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς και έλαβε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και 4 βραβεία Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνογραφίας, Ειδικών εφέ, Μοντάζ και Ήχου.
Ο προϋπολογισμός της ήταν 18.000.000 δολάρια και οι εισπράξεις της μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 385.000.000 δολάρια.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση