Oldeuboi (2003)


Αγγλικός Τίτλος: Oldboy
Ελληνικός Τίτλος: Oldboy
Κατηγορία: Δράμα, Μυστηρίου, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Park Chan-wook
Σενάριο: Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi
Πρωταγωνιστούν: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang
Μουσική: Hyun-jung Shim
Φωτογραφία: Chung-hoon Chung
Μοντάζ: Sang-beom Kim
Χώρα Παραγωγής: Κορέα
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 120 min


Ο Oh Dae- Su, είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος στη σημερινή Σεούλ, παντρεμένος και έχει μια κόρη τριών ετών. Το βράδυ των γενεθλίων της κόρης του, συλλαμβάνεται και οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα, ύστερα από ένα καβγά που προκάλεσε ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Ένας φίλος του πληρώνει την εγγύηση που απαιτείται κι έτσι ο Oh Dae- Su αφήνεται ελεύθερος.
Καθώς φεύγει από το αστυνομικό τμήμα που βρισκόταν, απαγάγεται και φυλακίζεται σε ένα δωμάτιο, χωρίς καμία εξήγηση, μη μπορώντας να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και χωρίς να ξέρει ποιός τον απήγαγε και γιατί.
Υποχρεωμένος να τρώει καθημερινώς το ίδιο φαγητό και με μοναδικό σύνδεσμο με τον έξω κόσμο μια τηλεόραση, προσπαθεί να κρατήσει όσο αυτό είναι δυνατό, το σώμα του και το πνεύμα του σε εγρήγορση, εξασκούμενος καθημερινώς σε πολεμικές τέχνες, προκειμένου να είναι έτοιμος για την εκδίκησή του, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Μια μέρα βλέποντας ειδήσεις, μένει εμβρόντητος όταν μαθαίνει πώς η γυναίκα του έχει δολοφονηθεί, ο ίδιος είναι ο κύριος ύποπτος για το φόνο της και πως η κόρη του έχει δοθεί για υιοθεσία.
Η περίεργη αυτή "φυλακή" κρατάει 15 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που μια μέρα ο απαγωγέας του αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο. Κι έτσι ο Oh Dae- Su σε ημιπαράφρονα κατάσταση, θα βρεθεί και πάλι μόνος σε ένα απόμερο ξέφωτο, με μοναδικό εφόδιο ένα πορτοφόλι, ένα κινητό τηλέφωνο και μαθαίνοντας πως έχει διορία μόνο πέντε ημέρες για να καταφέρει να βρει τον απαγωγέα του και να πάρει την εκδίκησή του.
Μόνος σύμμαχος του σε αυτήν την αναζήτηση θα είναι η Μi-Do, μια 18χρονη σερβιτόρα σε ένα sushi-bar, που γνωρίζει την νύχτα της "αποφυλάκισης" του...


Πρόκειται για μία από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες με θέμα την τιμωρία και την εκδίκηση.
Το καταπληκτικό, πρωτότυπο σενάριο, βασίζεται στο ομώνυμο Manga comic του Garon Tsuchiya και Nobuaki Minegishi. Όσο για την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη έχει γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έναν τρόπο που συνθέτει μια ταινία αριστούργημα.
Η σκηνοθεσία του Park Chan-wook, κάτι παραπάνω από εξαιρετική, βάζει από το πρώτο κιόλας λεπτό τον θεατή σε ένα κλίμα μυστηρίου, το οποίο με συνεχή κορύφωση κρατάει μέχρι το τέλος, όπου εκεί τα πάντα ανατρέπονται και οι εκπλήξεις που διαδέχονται η μία την άλλη είναι συγκλονιστικές.
Ο Park καταφέρνει και ταυτίζει τον θεατή με τον ήρωα και το δράμα του, ενώ οι έντονες αλλαγές των συναισθημάτων και οι εναλλαγές των εικόνων ενός μελοδράματος με σκηνές στιλιζαρισμένης και αποκρουστικής βίας, περνάνε από τα μάτια του πολύ ομαλά, μαγνητίζοντάς τον κυριολεκτικά. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η ιδιόρρυθμη φωτογραφία του Chung-hoon Chung, σε συνδυασμό με την εκπληκτική μουσική υπόκρουση του Hyun-jung Shim και το πολύ καλό μοντάζ.
Οι λήψεις είναι απλές, χωρίς πλάνα εντυπωσιασμού και φανφαρονισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πασίγνωστη τρίλεπτη σκηνή κατά την οποία ο ήρωας μάχεται μόνος του με μια ολόκληρη συμμορία. Η σκηνή είναι αμοντάριστη και καθώς είναι τραβηγμένη από το πλάι θυμίζει πλάνο από videogame.


Το μεγαλύτερο όμως προτέρημα της ταινίας είναι η σαρωτική ερμηνεία του Min-sik Choi στο ρόλο του Oh Dae- Su. Μια ερμηνεία εξωπραγματική, ένας χείμαρρος έκφρασης συναισθημάτων, πονάει, υποφέρει, γελάει, φτάνει στα όρια της τρέλας και της παράνοιας και συνεχώς παραμένει συμπαθής. Χαρακτηριστική είναι η ακραία σκηνή στην οποία ο Oh Dae- Su μόλις έχει απελευθερωθεί από τον 15χρονο εγκλεισμό του και εισβάλει στο πρώτο εστιατόριο που βλέπει για να παραγγείλει «κάτι ζωντανό» και όταν η σερβιτόρα του φέρνει το ζωντανό χταπόδι αυτός το καταβροχθίζει ωμό, όχι επειδή θέλει να ικανοποιήσει την βιοποριστική ανάγκη του για τροφή, αλλά επειδή θέλει να καταβροχθίσει την ίδια τη ζωή, αυτή που στερήθηκε 15 χρόνια κλεισμένος μέσα στο μικρό δωμάτιο.
Εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες των δύο συμπρωταγωνιστών του, του Ji-tae Yu και της Hye-jeong Kang.


Η ταινία αφού σάρωσε τα Κορεάτικα και τα Ασιατικά βραβεία, συγκλόνισε και στις Κάννες όπου κέρδισε το μεγάλο βραβείο σκηνοθεσίας.
Πολλά διεθνή βραβεία απέσπασε και ο  Min-sik Choi για την ανεπανάληπτη ερμηνεία του.
Είναι το δεύτερο μέρος της "τριλογίας της εκδίκησης" του Κορεάτη σκηνοθέτη, μετά το "Sympathy for Mr. Vengeance" (2002) και πριν από το "Sympathy for Lady Vengeance" (2005).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση