Apocalypse Now (1979)


Ελληνικός Τίτλος: Αποκάλυψη Τώρα
Κατηγορία: Πολεμικό Δράμα
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Σενάριο: Joseph Conrad (νουβέλα) John Milius, Francis Ford Coppola, Michael Herr (σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest
Μουσική: Carmine Coppola, Francis Ford Coppola
Φωτογραφία: Vittorio Storaro
Μοντάζ: Lisa Fruchtman, Gerald B. Greenberg, Walter Murch
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 153 min / 202 min (Redux version)


Ο βετεράνος Λοχαγός, Benjamin Willard (Martin Sheen) υπηρετεί στο Βιετνάμ. Η επόμενή του αποστολή είναι να βρει και να εξοντώσει τον παράφρονα Συνταγματάρχη Walter Kurtz (Marlon Brando) πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ο παρασημοφορημένος Kurtz έχει λιποτακτήσει και ζει απομονωμένος σε έναν καταυλισμό βαθιά μέσα στην ζούγκλα, κοντά στα σύνορα της ουδέτερης Καμπότζης. Μαζί με τους στρατιώτες του, που τον έχουν ακολουθήσει και τον λατρεύουν σαν θεό, ηγείται μιας ομάδας ιθαγενών της περιοχής και κάνει τον δικό του πόλεμο διεξάγοντας βίαιες κι απάνθρωπες πράξεις.
Ο Willard για να φτάσει εκεί και να πετύχει τον στόχο του, πρέπει να διασχίσει τον ποταμό Ναγκ, πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Ξεκινάει το δύσκολο ταξίδι του πάνω σε ένα σκάφος περιπολίας μαζί με άλλους τέσσερις απλούς στρατιώτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την αποστολή.
Στη διάρκεια της επικίνδυνης, αιματοβαμμένης διαδρομής τους, γνωρίζουν την φρίκη και παίρνουν μια πολύ πικρή γεύση από την παράνοια του πολέμου και τον παραλογισμό που επικρατεί στη ζούγκλα...


Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στη νουβέλα του Joseph Conrad "Heart of Darkness", που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1902. Το γεγονότα του βιβλίου διαδραματίζονταν στο Κογκό και η ιστορία του ήταν περίπου ίδια με αυτή της ταινίας. Ο Coppola χρησιμοποίησε την ιστορία του βιβλίου, μεταφέροντάς τη σε άλλη εποχή και περιοχή, προσθέτοντας σκηνές και χαρακτήρες. Ο ήρωας του Conrad λεγόταν κι αυτός Kurtz. Το ποτάμι υπάρχει κι αυτό στο βιβλίο. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι ίδια και ο Coppola κατάφερε να την αποδώσει στην δημιουργία του, εκπληκτικά πιστά.
Εκ πρώτης η ταινία είναι ένα πολεμικό έπος, με δυνατά αντιπολεμικά μηνύματα  και μεγαλειώδεις σκηνές. Η τρέλα και η φρίκη του πολέμου αποτυπώνονται σε όλη τους την έκταση με μεγάλο ρεαλισμό πάνω στην οθόνη. Η ταινία όμως δεν παραμένει εκεί άλλα εξερευνά και την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, μελετάει τις επιπτώσεις του πολέμου στον ψυχικό κόσμο του κάθε στρατευόμενου, καθώς και το πως αυτή η φρίκη μπορεί να οδηγήσει στην παράνοια.


Από τεχνικής άποψης η ταινία μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν “κινηματογραφικό θαύμα”.
Ο Francis Ford Coppola έδωσε εξονυχιστική προσοχή στις λεπτομέρειες της δημιουργίας του και την απογείωσε τόσο στα τεχνικά όσο και στα δραματουργικά στοιχεία.
Το ταχύρρυθμο και εξαιρετικά συγκροτημένο μοντάζ υλοποιεί μια συμπαγή ιστορία, όσο για την φωτογραφία του Vittorio Storaro, αυτή προσφέρει στην ταινία μια πλούσια και υπερφυσική απόχρωση που εκτοξεύεται ακόμη περισσότερο, με τα υπέροχα οπτικά εφέ που προκαλούν οι αμέτρητες ρίψεις των ναπάλμ, υπό το άκουσμα της διασκευής του “This is the End” των Doors.
Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι υποδειγματικές με κορυφαία αυτή του Marlon Brando, στον ρόλο του συνταγματάρχη Κurtz. Ο βετεράνος ηθοποιός τερατώδης και με ξυρισμένο κεφάλι, ξεπροβάλλει μέσα από τις σκιές της ζούγκλας, ψιθυρίζοντας σοφά και μεγαλειώδη λόγια. Αν και η παρουσία του επί σκηνής είναι ολιγόλεπτη, κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση, συμβολίζοντας απόλυτα όλη την παράνοια και την φρίκη του πολέμου.


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 15 Αυγούστου του 1979 και η αρχική της έκδοση είχε διάρκεια 153 λεπτών. Το 1988 επέστρεψε με σχεδόν μιας ώρας επιπλέον λεπτά πρωτότυπου υλικού, στην έκδοση Redux. Η version αυτή, ίσως λόγω μεγάλης διάρκειας να γίνεται λίγο κουραστική σε κάποια σημεία, αλλά αποτυπώνει πολύ σαφέστερα όλους τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που ήθελε να περάσει ο σκηνοθέτης με την δημιουργία του.
Ο προϋπολογισμός της παραγωγής ήταν τεράστιος: 31.500.000 δολάρια και ο μεγαλομανής, όπως αποδείχτηκε, Francis Ford Coppola, διακινδύνευσε όλη του την περιουσία προκειμένου να φέρει σε πέρας το μεγαλόπνοο σχέδιο του, ξοδεύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά, ακόμα και για αμελητέες λεπτομέρειες. Όμως το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε και τον αντάμειψε στα μέγιστα.


Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τα δύο: Καλύτερης Φωτογραφίας (Vittorio Storaro) και Καλύτερου Ήχου (Walter Murch, Mark Berger, Richard Beggs, Nathan Boxer).
Επίσης κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ τιμήθηκε ακόμη με: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Francis Ford Coppola)
Χρυσή Σφαίρα για τον καλύτερο δεύτερο ανδρικό ρόλο (Robert Duvall)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης (Carmine Coppola, Francis Ford Coppola)
Βραβείο BAFTA Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Francis Ford Coppola)
Βραβείο BAFTA για τον καλύτερο δεύτερο ανδρικό ρόλο (Robert Duvall) και απέσπασε ένα πλήθος ακόμη, από μικρότερα βραβεία και διακρίσεις.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση