Le Salaire de la Peur (1953)


Αγγλικός Τίτλος: The Wages of Fear
Ελληνικός Τίτλος: Το Μεροκάματο του Τρόμου
Κατηγορία: Δράμα, Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Henri-Georges Clouzot
Σενάριο: Georges Arnaud (Μυθιστόρημα), Henri-Georges Clouzot (Προσαρμογή Σεναρίου)
Πρωταγωνιστούν: Yves Montand, Charles Vanel, Peter van Eyck, Folco Lulli, Véra Clouzot
Μουσική: Georges Auric
Φωτογραφία: Armand Thirard
Μοντάζ: Madeleine Gug, E. Muse, Henri Rust
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 148 min


Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Georges Arnaud που εκδόθηκε το 1950.  
Βρισκόμαστε στο Las Piedras, μια πόλη της Νοτίου Αμερικής που βρίσκεται στο κέντρο μιας ερήμου. Στην πόλη εδρεύει η Αμερικανική εταιρία SOC η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην έρημο. Εκεί εργάζονται οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
Η μόνη επαφή που διατηρεί η πόλη με τον υπόλοιπο κόσμο είναι μέσω ενός μικρού αεροδρόμιου, στο οποίο καθημερινά καταφτάνουν άτομα απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που στο άκουσμα της λέξης «πετρέλαιο» μην έχοντας άλλη επιλογή, ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Αντ` αυτού όμως βρίσκουν έλλειψη εργασίας, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και μια κατάσταση επίγειας κόλασης, καθώς επικρατεί αφόρητη ζέστη.
Όταν θα ξεσπάσει μια τεράστια πυρκαγιά σε μια πετρελαιοπηγή, οι υπεύθυνοι της εταιρίας κρίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να την σβήσουν είναι να δημιουργήσουν γύρω της μεγάλες εκρήξεις. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νιτρογλυκερίνης. Λόγω όμως της κακής κατάστασης των δρόμων και τον εξαιρετικά ευμετάβλητο χαρακτήρα της νιτρογλυκερίνης, η εργασία θεωρείται πολύ επικίνδυνη κι έτσι κανένας από τους εργαζόμενους της SOC δεν δέχεται να κάνει την μεταφορά.
Η εταιρία αναγκάζεται να ψάξει για εθελοντές, δίνοντας για αμοιβή το άκρως δελεαστικό ποσό των 2.000 δολαρίων στον καθένα.
Δύο Γάλλοι, ο Μάριο και ο Τζό, ο Ολλανδός Μπίμπα και ο Ιταλός Λουίτζι, τέσσερεις απελπισμένοι άντρες που είναι εγκλωβισμένοι και άπρακτοι για μήνες στην μικρή πόλη, βλέπουν μπροστά τους την ευκαιρία της ζωής τους. Έτσι δέχονται να αναλάβουν αυτή την πολύ επικίνδυνη εργασία, μέσα σ’ ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού...


Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό θρίλερ με πολύ έντονη ατμόσφαιρα και κλιμακωτή εξέλιξη.
Το σενάριο είναι καταπληκτικό και ο Clouzot σκηνοθετώντας εξαιρετικά και με πολύ ρεαλισμό τους ήρωές του, βγάζει στην επιφάνεια όλα τα πάθη, τις αδυναμίες και την κακία που κρύβουν μέσα τους.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ταινία χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο κομμάτι που είναι τα πρώτα 50 λεπτά, ασκείται έντονη κοινωνική κριτική, παρουσιάζοντας μια μικροκοινωνία που ζει μέσα  στη φτώχεια και τη μιζέρια, καθοδηγούμενη από μια κερδοσκοπική εταιρία που εκμεταλλεύεται με τον χειρότερο τρόπο αυτούς που έχουν ανάγκη για εργασία. Τα υπόλοιπα λεπτά της ταινίας είναι γεμάτα με έντονο δράμα, καταιγιστική δράση και καθηλωτικό σασπένς και απλά μένουν αξέχαστα στο θεατή!!
Οι Yves Montand και Charles Vanel υπέροχοι στους ρόλους τους, συνθέτουν ένα αταίριαστο, μα αξέχαστο δίδυμο.


Όταν κυκλοφόρησε το 1953, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο και βραβείο BAFTA Καλύτερης ξένης ταινίας.
Στην πρώτη της προβολή της στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες, έκοψε 6.944.306 εισιτήρια. Ήταν η ταινία που έκανε τον Henri-Georges Clouzot γνωστό και τον καθιέρωσε σαν έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες παγκοσμίως.
Λόγω της αρνητικής απεικόνισης της Αμερικανικής εταιρείας πετρελαιοειδών SOC, η ταινία είχε κατηγορηθεί για αντι-αμερικανισμό και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με κομμένες κάποιες σκηνές διάρκειας 17 λεπτών .
Το 1977 κυκλοφόρησε ριμέικ της ταινίας, σε σκηνοθεσία William Friedkin, με πρωταγωνιστή τον Roy Scheider, χωρίς όμως τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το 2010 κατετάγη στο Νο9, στην λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου του «Empire magazine».









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση