Kagemusha (1980)


Ελληνικός Τίτλος: Καγκεμούσα, Ο  Ίσκιος του Πολεμιστή
Κατηγορία: Δράμα, Δράσης, Ιστορική
Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa
Σενάριο: Akira Kurosawa, Masato Ide
Πρωταγωνιστούν: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Ken'ichi Hagiwara, Jinpachi Nezu
Μουσική: Shinichiro Ikebe
Φωτογραφία: Takao Saito, Shoji Ueda
Μοντάζ: Akira Kurosawa
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία - ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 179min


Στην Ιαπωνία, την εποχή του εμφυλίου πολέμου, γύρω στο 1572, επικρατούν τρεις ισχυρές φατρίες. Φαινομενικά πιο δυνατή, είναι η φατρία του πολέμαρχου Σίνγκεν Τακέντα. Κατά την διάρκεια μια πολιορκίας ενός κάστρου των αντιπάλων του, ο αρχηγός Τακέντα τραυματίζεται θανάσιμα. Λίγο πριν πεθάνει, δίνει εντολή στους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του, ο θάνατός του να μην γίνει γνωστός σε κανέναν, για να μην το μάθουν οι εχθροί και κινδυνεύσει η φατρία. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύεται ένας μικροκακοποιός που του μοιάζει εκπληκτικά, ο οποίος και εξαναγκάζεται να πάρει την θέση του. Ο μικροκακοποιός αυτός είχε συλληφθεί πριν λίγο καιρό για κάποια κλοπή αλλά λίγο πριν εκτελεστεί, τον είδε ο αδελφός του πολέμαρχου Τακέντα και εντυπωσιασμένος από την ομοιότητα του με τον αδελφό του Σίγκεν, του τον παρουσίασε και αποφάσισαν να τον κρύψουν στο κάστρο μήπως κάποια στιγμή, τους χρειαστεί.
Τώρα λοιπόν, μετά τον θάνατο του αρχηγού, ο Σωσίας παίρνει την θέση του, κάνοντας μόνο αισθητή την παρουσία του, χωρίς να παίρνει καμία απόφαση ή πρωτοβουλία, μόνο και μόνο για να ξεγελαστούν οι εχθροί. Το μεγάλο αυτό μυστικό το γνωρίζουν μόνο ελάχιστοι από τους αξιωματούχους της φατρίας και κάποιοι από τους υπηρέτες του κάστρου.
Στην αρχή όλα πάνε καλά αλλά στη συνέχεια, μετά από μια νικηφόρα μάχη, η κατάσταση θα αρχίσει να εξελίσσεται διαφορετικά καθώς ο Σωσίας, αρχίζει και μιμείται όλο και περισσότερο τον αποθανόντα αρχηγό...


Ο κορυφαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης Akira Kurosawa, καταπιάνεται για άλλη μια φορά με δύο αγαπημένα του θέματα, την εξουσία και τον πόλεμο. «Kagemusha» στα ιαπωνικά σημαίνει σωσίας και όλη η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται γύρω απ’ αυτόν και πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο με τον όποιο παγιδεύεται ένας ασήμαντος μικροαπατεώνας να ηγηθεί ενός πολυάριθμου στρατού και στην τραγωδία που τελικά οδηγείται ο ίδιος, όταν πλέον αποκαλύπτεται η αλήθεια. Επίσης, στο φινάλε της ταινίας, με έναν μεγαλειώδη τρόπο, αποτυπώνεται το δράμα, η ανοησία αλλά και η ματαιότητα του πολέμου, σε μια υπέροχη σκηνή που ξεχνιέται δύσκολα από την μνήμη κάθε θεατή.
Η αψεγάδιαστη κινηματογράφηση, σε συνδυασμό με την πολύ όμορφη φωτογραφία και την υπέροχη μουσική του Shinichiro Ikebe, συμπράττουν στην δημιουργία αυτού του επικού αριστουργήματος με φόντο την Ιαπωνία του μεσαίωνα.
Πανάκριβη παραγωγή με πολυπληθές καστ, χιλιάδες κομπάρσους και κοστούμια, εκατοντάδες άλογα, υπέροχες ερμηνείες, επιβλητικά σκηνικά, θαυμάσια τοπία και μαγευτικές εικόνες με πολλά χρώματα. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του «Kagemusha», ενός τρίωρου έπους που φέρει την σφραγίδα του Akira Kurosawa, στην σκηνοθεσία, στο μοντάζ και στο σενάριο.


Την εκτελεστική παραγωγή της ταινίας συνυπογράφουν και ο George Lucas με τον Francis Ford Coppola καθώς, τα Ιαπωνικά Toho Studios, δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο του Kurosawa κι έτσι, οι δυο διάσημοι αμερικανοί κινηματογραφιστές, έπεισαν την Τwentieth Century Fox να αναλάβει καθήκοντα συμπαραγωγού, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα διανομής εκτός των Ιαπωνικών συνόρων. Το συνολικό κόστος της ταινίας έφτασε τα 7,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το «Kagemusha, Τhe Shadow Warrior» όπως είναι ο πρότυπος τίτλος της ταινίας, («Καγκεμούσα, Ο  Ίσκιος του Πολεμιστή» η ελληνική απόδοσή του), κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 26 Απριλίου του 1980, σημειώνοντας πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, γεγονός που την κατέταξε στην θέση Νο 1 του ιαπωνικού box office εκείνης της χρονιάς.
Στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα, αποσπώντας εξαιρετικές μνείες από κοινό και κριτικούς.
Βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 1980, ενώ την επόμενη χρονιά, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης-Σκηνικών, και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης, τιμήθηκε με δύο βραβεία BAFTA (σκηνοθεσίας και κοστουμιών), με ένα βραβείο Cesar (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), ενώ ήταν υποψήφια και για μία Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση