Tarzan and His Mate (1934)


Ελληνικός Τίτλος: Ο Ταρζάν και η Σύντροφός του
Σκηνοθεσία: Cedric Gibbons
Σενάριο: James Kevin McGuinness
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan, Neil Hamilton, Paul Cavanagh
Μουσική: George Richelarie, Stanley Damerell
Φωτογραφία: Charles G. Clarke, Clyde De Vinna
Μοντάζ: Tom Held
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 104 min


Η δεύτερη ταινία της σειράς “Ταρζάν” από την MGM, με πρωταγωνιστές τον Johnny Weissmuller και την Maureen O'Sullivan, στον ρόλο της συντρόφου του, Jane Parker.
Το σενάριο ακολουθεί την ιστορία της προηγούμενης ταινίας και πέρα από την χρήση των δύο κεντρικών χαρακτήρων, δεν στηρίζεται σε κάποιο βιβλίο του συγγραφέα Edgar Rice Burroughs, δημιουργού του ήρωα. Στην σκηνοθεσία είναι ο Cedric Gibbons, ο οποίος στην προηγούμενη ταινία είχε εργαστεί ως υπεύθυνος στον τομέα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1933 και μετά από πολλές δυσκολίες ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 1934, με το τελικό κόστος παραγωγής να φτάνει σχεδόν τα 1.300.000 δολάρια. Άξιες λόγου είναι οι σκηνές που γυρίστηκαν με τα λιοντάρια και τους ελέφαντες, καθώς και οι υποβρύχιες λήψεις που αποτελούν εντυπωσιακό στοιχείο για τα δεδομένα της εποχής.
Η πρεμιέρα της έγινε στις 16 Απριλίου του 1934, δημιουργώντας μεγάλη απήχηση και σημειώνοντας εμπορική επιτυχία.
Ιδιαίτερα σχόλια και αρκετά προβλήματα στους παραγωγούς δημιούργησε το στοιχείο της έντονης σεξουαλικότητας που επικρατεί μεταξύ Ταρζάν και Jane καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, με αποκορύφωμα την σκηνή που η ηρωίδα κολυμπάει γυμνή στην λίμνη (στην σκηνή αυτή η Maureen O'Sullivan ντουμπλάρετε από την Ολυμπιονίκη κολυμβήτρια Josephine McKim). Η ταινία υπέστη αυστηρή λογοκρισία και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να ξαναγυρίσουν την σκηνή άλλες δύο φορές με την πρώτη, η ηρωίδα να είναι ντυμένη με τα κλασικά -εξίσου τολμηρά ρούχα που φοράει, και την δεύτερη να κάνει τόπλες. Η ταινία κυκλοφόρησε και στις τρεις εκδοχές, και η προβολή της γινόταν ανάλογα την χώρα και το κοινό στο οποίο απευθυνόταν.
Σήμερα θεωρείται από πολλούς, σαν την καλύτερη ταινία “Ταρζάν” όλων των εποχών και μάλιστα, το 2003 επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης «Ιστορικής, Πολιτιστικής και Αισθητικής» αξίας.


Ένα χρόνο μετά την απόφαση της Jane να μην γυρίσει στην Αγγλία και να παραμείνει στην ζούγκλα μαζί με τον Ταρζάν, ο Harry Holt (Neil Hamilton) επιστρέφει στην Αφρική για να πάει για άλλη μια φορά στο νεκροταφείο των ελεφάντων και να πάρει το ελεφαντόδοντο που βρίσκεται εκεί. Συνεργάτης του και χρηματοδότης του σε αυτό το ταξίδι είναι ένας παλιός του φίλος, ο Marlin Arlington (Paul Cavanaugh). Οι δύο συνεργάτες κρατούν τον σκοπό του ταξιδιού μυστικό και οργανώνουν την αποστολή τους με πρόσχημα το κυνήγι.
Επίσης, ο Holt, καθώς είναι ακόμη ερωτευμένος με την Jane, φέρνει μαζί του γυναικεία ρούχα της τελευταίας μόδας, αρώματα και άλλα γυναικεία αξεσουάρ, πιστεύοντας πως έτσι θα την δελεάσει και θα την κάνει να θέλει να επιστρέψει πίσω στον πολιτισμό. Εκείνη όμως, αν και νιώθει μεγάλη χαρά που τον ξαναβλέπει, του αρνείται κατηγορηματικά την επιστροφή της, δηλώνοντάς του ότι είναι πολύ ευτυχισμένη με τον Ταρζάν και την ζωή στην ζούγκλα.
Το δύσκολο ταξίδι των δύο τυχοδιωκτών προς το όρος Μουτία ξεκινάει, έχοντας αρχικά την αμέριστη βοήθεια του Ταρζάν και της Jane. Όταν όμως φτάνουν στο νεκροταφείο και ο Ταρζάν καταλαβαίνει τις πραγματικές τους προθέσεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους αποτρέψει. Τότε, ο αδίστακτος Marlin, σχεδιάζει να τον δολοφονήσει...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση