Witness for the Prosecution (1957)


Ελληνικός Τίτλος: Μάρτυρας Κατηγορίας
Κατηγορία: Δράμα, Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Σενάριο: Agatha Christie (Διήγημα), Billy Wilder, Harry Kurnitz, Larry Marcus (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Charles Laughton, Marlene Dietrich, Tyrone Power, Elsa Lanchester
Μουσική: Matty Malneck
Φωτογραφία: Russell Harlan
Μοντάζ: Daniel Mandell
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 116min


Ο Sir Wilfrid Robarts (Charles Laughton), είναι ένας μεγάλης φήμης Βρετανός δικηγόρος, λάτρης του κονιάκ και των πούρων, με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Wilfrid, παρά της αντιρρήσεις των θεράποντων ιατρών του και της στρυφνής, αλλά αγαθής νοσοκόμας του Μις Plimsoll (Elsa Lanchester), που του έχουν απαγορεύσει να ασχολείται με σοβαρές εγκληματικές υποθέσεις λόγω του καρδιακού επεισοδίου που είχε υποστεί, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Leonard Vole (Tyrone Power), ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία μίας πλούσιας μεσόκοπης κυρίας η οποία φαίνεται να ήταν ερωτευμένη μαζί του σε σημείο τέτοιο, που τον είχε ορίσει ως μοναδικό κληρονόμο μιας μεγάλης περιουσίας.
Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις εναντίον του Vole, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ο δολοφόνος και ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να του δώσει άλλοθι και να τον βοηθήσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο, είναι η Γερμανίδα σύζυγός του Christine Helm (Marlene Dietrich).
Κατά την διάρκεια όμως της δίκης, όλοι μένουν έκπληκτοι όταν η κυρία Helm, καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας και αποκαλύπτει πράγματα που καταδικάζουν τον σύζυγό της και τον στέλνουν χωρίς αμφιβολία στην αγχόνη...


Πρόκειται για ένα ακόμα κλασικό κινηματογραφικό αριστούργημα από την “χρυσή εποχή” του Χόλυγουντ το οποίο αποτελεί μια από τις καλύτερες μεταφορές λογοτεχνικού κειμένου της Agatha Christie στην μεγάλη οθόνη.
Το διήγημα της μεγάλης συγγραφέως πρωτοκυκλοφόρησε το 1925 σε συνέχειες, σε ένα βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό με τον τίτλο  "Traitor Hands" ενώ στο αμερικανικό κοινό έγινε γνωστό το 1948 με τον τίτλο "Witness for the Prosecution" (Μάρτυρας Κατηγορίας), όταν συμπεριλήφθη σε μία συλλογή διηγημάτων της Agatha Christie που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Το 1953, σε διασκευή της ίδιας της συγγραφέως, το διήγημα -το οποίο σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνεται στα πολύ γνωστά της έργα- έγινε θεατρική παράσταση στα θέατρα της Μεγάλης Βρετανίας.
Το 1956, οι κινηματογραφικοί παραγωγοί του Χόλυγουντ, Arthur Hornblow και Edward Small, αγόρασαν τα δικαιώματα του βιβλίου αντί του ποσού των 450.000 δολαρίων και αποφάσισαν να αναθέσουν την σκηνοθεσία στον δημοφιλέστατο τότε Billy Wilder ο οποίος, ανέλαβε και την προσαρμογή του σεναρίου μαζί με δύο ακόμη σεναριογράφους.
Οι παραγωγοί της ταινίας είχαν εξ αρχής στο μυαλό τους για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης, τον Charles Laughton, ενώ για τον ρόλο της μοιραίας γυναίκας, συζύγου του κατηγορουμένου, υποψήφιες ήταν οι ηθοποιοί Vivien Leigh και Marlene Dietrich, με την δεύτερη τελικά να παίρνει τον ρόλο.


Ο Billy Wilder, σκηνοθέτησε το τελικό κείμενο με εξαιρετικό και ταυτόχρονα ευρηματικό τρόπο, συνδυάζοντας τέλεια τα δραματικά με κωμικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα υπέροχο δικαστικό δράμα που δεν αναλώνεται μόνο γύρω από την κεντρική ιστορία αλλά ασχολείται λεπτομερώς με την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων, χωρίς να γίνεται καθόλου κουραστικό, όπως άλλωστε έκανε και η μοναδική Agatha Christie, σε όλα τα έργα της.
Οι διάλογοι είναι εξαίσιοι και σε κάποιες στιγμές καταιγιστικοί, ενώ οι συνεχείς ανατροπές είναι αναπάντεχες και η αγωνία για την έκβαση της υπόθεσης κορυφώνεται κλιμακωτά μέχρι το καταπληκτικό φινάλε, που αφήνει άναυδο ακόμα και τον πιο υποψιασμένο θεατή.
Πολύ καλή δουλειά επίσης έχει γίνει στους τομείς της φωτογραφίας, του μοντάζ και του ήχου, ενώ αναμφισβήτητα η ταινία οφείλει την μεγάλη της επιτυχία στις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.


Ο Charles Laughton, στον ρόλο του συνηγόρου κυριαρχεί και με την φανταστική του ερμηνεία απογειώνει την ταινία, απίστευτα αστείος, αλλά και εξίσου σοβαρός, όπου αυτό απαιτείται. Οι σκηνές που περιγράφουν τις προσωπικές του στιγμές με την νοσοκόμα του, που υποδύεται η επίσης καταπληκτική ηθοποιός και σύζυγός του στην πραγματική ζωή, Elsa Lanchester, μπορεί να χαρακτηριστούν το λιγότερο, απολαυστικές. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο αρχικό κείμενο της Agatha Christie, ο χαρακτήρας της νοσοκόμας δεν υπήρχε και η προσθήκη του στην ταινία, ήταν έμπνευση του Billy Wilder.
Η Marlene Dietrich, αποδεικνύεται ιδανική επιλογή για τον ρόλο της καθώς με την επιβλητική παρουσία της και το ανέκφραστο και παγερό βλέμμα της, υποδύεται με μοναδικό τρόπο την εκδικητική και αγέρωχη σύζυγο του κατηγορουμένου.
Τέλος, ο κλασικός γόης του αμερικάνικου σινεμά Tyrone Power, στον τελευταίο και καλύτερό του ρόλο, (πέθανε την επόμενη χρονιά σε ηλικία 44 ετών από καρδιακή προσβολή) είναι άψογος. Ιδιαίτερα κομψός, γίνεται συμπαθής σχεδόν αμέσως και διαπρέπει ερμηνευτικά με την ικανότητα του ν’ αλλάζει συνεχώς πρόσωπα έτσι ώστε να οξύνει την ήδη αμφισβητούμενη ατμόσφαιρα που επικρατεί καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, μέχρι και την τελευταία σεκάνς.


Ο «Μάρτυρας Κατηγορίας» έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 1957 αποσπώντας θετικότατες κριτικές και σημειώνοντας σημαντική εισπρακτική επιτυχία.
Την βραδιά των Όσκαρ του 1958, βρέθηκε να διεκδικεί έξι αγαλματίδια στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Α' Αντρικού Ρόλου (Charles Laughton), Β' Γυναικείου Ρόλου (Elsa Lanchester), Σκηνοθεσίας (Billy Wilder), Μοντάζ (Daniel Mandell) και Ήχου (Gordon Sawyer) αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με το αριστούργημα του David Lean «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι».
Επίσης η ταινία ήταν υποψήφια για ένα Βραβείο BAFTA και για πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου εκεί η Elsa Lanchester, με την υπέροχη ερμηνεία της, κατάφερε και διακρίθηκε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση