Pulp Fiction (1994)


Ελληνικός Τίτλος: Pulp Fiction
Κατηγορία: Μαύρη κωμωδία, Αστυνομικό δράμα, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
Σενάριο: Quentin Tarantino, Roger Avary
Πρωταγωνιστούν: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel, Tim Roth, Christopher Walken
Φωτογραφία: Andrzej Sekula
Μοντάζ: Sally Menke
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 154 min


Το "Pulp Fiction" είναι μια από τις πιο μεγάλες κινηματογραφικές στιγμές της δεκαετίας του '90 και σίγουρα η πιο σημαντική ταινία του Ταραντίνο. Το καστ ονειρεμένο. Όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί που παρελαύνουν από την ταινία δίνουν κορυφαίες ερμηνείες και έχουν στη συγκεκριμένη ταινία μερικούς από τους πιο cult ρόλους που έχουν ερμηνεύσει ποτέ.
Πρόκειται για μια ειρωνική και κυνική ωδή στα ναρκωτικά, στο βρώμικο χρήμα, στις συμμορίες και τους μαφιόζους, τα στημένα παιχνίδια, το τζόγο, τα εγκλήματα, το φόβο, τις σεξουαλικές νευρώσεις και σε πολλές ακόμη μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας. Χαρακτήρες ιδιότροποι και αξιοπερίεργοι, παραλογισμός, κυνικότητα, σαρκασμός, ωμή βία και πολύ ευρηματικοί διάλογοι, συνθέτουν το "Pulp Fiction".


Το σενάριο δεν είναι ότι πιο συγκλονιστικό. Ουσιαστικά είναι η εκδοχή του σκηνοθέτη για τον παράνομο κόσμο του εγκλήματος. Ωστόσο ο τρόπος που εξελίσσεται η ταινία είναι τέτοιος, που κερδίζει και καθηλώνει τον θεατή ολοκληρωτικά.
Ο Ταραντίνο παίζει πολύ εύστοχα με το χρόνο ενώνοντας τέσσερεις διαφορετικές ιστορίες με ανακατεμένη σειρά. Οι ιστορίες αυτές καθαυτές παρουσιάζουν ελάχιστο ενδιαφέρον, ωστόσο οι επιπλοκές τους είναι από αστείες και ασυνήθιστες έως εξωφρενικές. Μοναδικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αυτές παρουσιάζονται και μπλέκονται μεταξύ τους, ενώ το όλο σενάριο είναι προσεγμένο και δουλεμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.


Ο μαφιόζος Μαρσέλους Γουάλας αναθέτει στα πρωτοπαλίκαρά του, Τζουλς Γουίνφιλντ και ο Βίνσεντ Βέγκα, να του φέρουν μια βαλίτσα με άγνωστο περιεχόμενο. Μετά την ανεύρεση του περιεχόμενου θα εμπλακούν σε έναν ακούσιο φόνο-ατύχημα και θα προσπαθήσουν να απεμπλακούν με τη βοήθεια του υπερψύχραιμου κυρίου Γούλφ. Τέλος θα συναντήσουν ένα ζευγάρι μικροαπατεώνων, που προσπαθούν να ληστέψουν το εστιατόριο, όπου οι Jules και Vincent από τη μεριά τους προσπαθούν να ηρεμήσουν.
Η νεαρή σύζυγος του Μαρσέλους, Μία Γουάλας, απαιτεί από το πρωτοπαλίκαρο του άντρα της, τον Βίνσεντ, που συν τοις άλλοις είναι και ναρκομανής, να τη βγάλει έξω για διασκέδαση.
Ο ξοφλημένος μποξέρ Μπουτς Κούλιτζ συμφωνεί με τον Μαρσέλους Γουάλας να στήσει τον τελευταίο του αγώνα. Αργότερα θα προσπαθήσει να τον εξαπατήσει. Πριν την σχεδιασμένη διαφυγή του από την πόλη, αναγκάζεται να γυρίσει στο διαμέρισμά του για να πάρει μαζί το αγαπημένο ρολόι του πατέρα του που έχει ξεχάσει, γνωρίζοντας ότι πιθανώς θα τον περιμένουν εκεί οι εκτελεστές του Γουάλας. Θα κυνηγηθεί από τον ίδιο τον Γουάλας και μαζί του θα πέσει θύμα ανώμαλων.
Tο μόνο περίεργο σε όλη την ιστορία είναι ότι -εσκεμμένα- δεν μαθαίνουμε ποτέ το περιεχόμενο της πολύτιμης βαλίτσας.


Η μουσική της ταινίας είναι υπέροχη. Από την πασίγνωστη διασκευή της "Μισιρλού" του Νίκου Ρουμπάνη με τον τίτλο "Pumpkin And Honey Bunny", μέχρι το "Girl you ll be a woman soon", το OST της ταινίας είναι ένα από τα καλύτερα που έχουν ακουστεί. Rock n Roll, Jazz, Country, μουσική των γουέστερν, Hippie, ντύνουν τέλεια την ταινία.
Η ταινία κατακρίθηκε έντονα για τις σκηνές ωμής βίας που περιέχει. Σίγουρα όμως ο σκηνοθέτης δεν ήθελε να εντυπωσιάσει με αυτές, ίσα-ίσα που καταφέρνει και κάνει το θεατή, με έναν μοναδικό και αριστοτεχνικό τρόπο, να τις περάσει ανάλαφρα και να τις ξεχάσει αμέσως για να επικεντρωθεί στην ιστορία.
Ήταν υποψήφια για 7 Oscar:  Α' ανδρικού ρόλου για τον Travolta, Β' ανδρικού ρόλου για τον Jackson, Β' γυναικείου ρόλου για την Thurman, Καλύτερης σκηνοθεσίας, Καλύτερου μοντάζ, Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και Καλύτερης ταινίας. Τελικά κέρδισε ένα, αυτό που πραγματικά, θα ήταν άδικο να χάσει, το Oscar για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Επίσης βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση