American Beauty (1999)


Ελληνικός Τίτλος: Αμερικανική Ομορφιά
Κατηγορία: Δράμα
Σκηνοθεσία: Sam Mendes
Σενάριο: Alan Ball
Πρωταγωνιστούν: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Chris Cooper
Μουσική: Thomas Newman
Φωτογραφία: Conrad L. Hall
Μοντάζ: Tariq Anwar, Chris Greenbury
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 122 min

Το «American Beauty» είναι μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη ταινία, είναι ένα γνήσιο δράμα που μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις προσπαθεί και το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό, να αναφερθεί και να σχολιάσει με καυστικό τρόπο πολλά από τα κοινωνικά θέματα της σύγχρονης Αμερικάνικης κοινωνίας και κατ’ επέκταση όλου του σύγχρονου κόσμου: το “αμερικάνικο όνειρο”, η οικογένεια, ο πλούτος, ο πατριωτισμός, η βιτρίνα της επαγγελματικής επιτυχίας και γενικότερα η υποκρισία και η ψευτιά που κρύβεται πίσω από κάθε εύπορο βίο, είναι μερικά από αυτά...
Στο «American Beauty» όλα τα “ωραία” καταρρίπτονται και στο προσκήνιο κάνουν την εμφάνισή τους οι ανασφάλειες της μέσης ηλικίας, τα αδιέξοδα των νέων, οι σχέσεις των ζευγαριών στις “δήθεν” ευτυχισμένες οικογένειες, η “ανάγκη” των παραισθησιογόνων ουσιών, οι εξωσυζυγικές και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, η ανάγκη των ανθρώπων για προβολή και εξουσία...
Όλα τα ιδεώδη και οι μύθοι γύρω απ’ αυτά διαβρώνονται και καταρρίπτονται, και αυτό που πραγματικά μένει είναι το γεγονός πως η αξία και η ομορφιά της ζωής βρίσκεται πίσω από απλές καθημερινές στιγμές, σε πράγματα που φαίνονται μικρά και ασήμαντα.


Ο Lester Burnhan είναι ένας 42χρονος ευκατάστατος, Αμερικάνος οικογενειάρχης που ζει στα προάστια. Είναι στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας, είναι παντρεμένος με την Carolyn και έχει μια κόρη, την έφηβη Jane.
Ο Lester έχει πνιγεί στην ρουτίνα της καθημερινότητας του, καθώς έχει χάσει κάθε ουσιαστική επαφή με την γυναίκα του, που το μοναδικό της ενδιαφέρον είναι η επαγγελματική της επιτυχία, η κόρη του τού συμπεριφέρεται σαν να τον μισεί και στην δουλειά του αντιμετωπίζει καθημερινά τον κατά πολύ νεώτερο προϊστάμενο του. Όλα αυτά τον έχουν κάνει να χάσει την αυτοπεποίθησή του και τον έχουν οδηγήσει σε λήθαργο.
Μια μέρα όμως, γνωρίζει και ερωτεύεται την νεαρή Angela, μια πολύ όμορφη φίλη της κόρης του και τα πάντα γύρω του αλλάζουν. Ο Lester βρίσκει ξανά την χαμένη του προσωπικότητα, ενδιαφέρεται για την εξωτερική του εμφάνιση, αρχίζει να γυμνάζεται, παραιτείται από την δουλειά του και φτάνει στα όρια την σχέση του με την γυναίκα του η οποία, κουρασμένη κι αυτή από τον γάμο της, φλερτάρει με ένα συνάδελφο της.
Όλες αυτές οι ξαφνικές αλλαγές του Lester, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση γύρω του και τα πράγματα παίρνουν ακόμα χειρότερη τροπή, όταν αρχίζει να κάνει παρέα με τον παράξενο νεαρό γείτονα, τον Ricky, ο οποίος φλερτάρει την Jane και προέρχεται κι αυτός από μια προβληματική οικογένεια...


O πρωτοεμφανιζόμενος στα κινηματογραφικά δρώμενα, Άγγλος θεατρικός σκηνοθέτης Sam Μendes, εικονογραφεί με υπέροχο τρόπο το πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο σενάριο του Alan Ball. Σκηνοθετεί δυναμικά και ρεαλιστικά, με αρκετές δόσεις υπερβολής και οπτικής ποίησης.
Ο έξυπνος τρόπος που ο Μendes αφηγείται τα γεγονότα καθηλώνει εξ αρχής, αφού όσα συμβαίνουν στην οθόνη τα διηγείται ο ήρωας λίγο μετά τον θάνατό του· κι αυτό είναι κάτι που σαν θεατές το μαθαίνουμε από την πρώτη κιόλας σκηνή, και έπειτα απλά παρακολουθούμε την ιστορία περιμένοντας να δούμε τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην δολοφονία του.
Όσον αφορά τα στοιχεία της ταινίας σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο, εκεί τα πάντα λειτουργούν άψογα. Η κίνηση της κάμερας, ο φωτισμός, η φωτογραφία και το μοντάζ είναι προσεγμένα ιδιαίτερα.
Υπέροχο είναι και το μουσικό θέμα της ταινίας από τον Thomas Newman, καθώς και τα τραγούδια από πιο παλιές δεκαετίες που ακούγονται σε κάποιες σκηνές.


Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι όλες εξαιρετικές, με κορυφαία αυτή του Kevin Spacey, στον ρόλο του “ανήθικου” μεσήλικα που ερωτεύεται την κατά πολύ νεότερή του Angela. Ο έρωτας αυτός γίνεται η αφορμή να κάνει την επανάστασή του, να αποποιηθεί όλες τις ευθύνες του και να καταφέρει να ζήσει έστω και τις λίγες, τελευταίες μέρες της ζωής του, ευτυχισμένος.
Στο πλευρό του, υπέροχη και άξια των περιστάσεων, η Annette Bening, στον ρόλο της Carolyn. Κομψή, γοητευτική, σοβαρή, φαιδρή, ακόμα και υστερική, στις σκηνές που το απαιτεί το σενάριο.
Πολύ καλές είναι και οι ερμηνείες των νεαρότερων ηθοποιών στους ρόλους των εφήβων. Η Thora Birch στο ρόλο της Jane, ο Wes Bentley στο ρόλο του Ricky και η Mena Suvari στο ρόλο της Angela. Η σκηνές με τα κόκκινα ροδοπέταλα που σκεπάζουν την Mena Suvari, στις φαντασιώσεις του Lester, έχουν μείνει πλέον κλασικές.


Το «American Beauty» έκανε πρεμιέρα στις Αμερικάνικες αίθουσες στις 19 Σεπτεμβρίου του 1999, σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία, αφού με μπάτζετ 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 210 εκατομμύρια.
Η ταινία ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα πέντε: Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' ανδρικού ρόλου, Σεναρίου και Φωτογραφίας.
Επίσης ήταν προτεινόμενη και για αρκετά βραβεία BAFTA, εκ των οποίων κέρδισε τα έξι: Καλύτερης ταινίας, Α' ανδρικού και Α' γυναικείου ρόλου, Μοντάζ, Φωτογραφίας και Μουσικής. Στα βραβεία Χρυσής Σφαίρας, κέρδισε στις κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση