Dr. No (1962)


Ελληνικός Τίτλος: Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Εναντίον Δόκτορος Νο
James Bond: Sean Connery
Σκηνοθεσία: Terence Young
Σενάριο: Ian Fleming (Νουβέλα) Richard Maibaum, Johanna Harwood, Berkely Mather (Σενάριο)
Πρωταγωνιστούν: Ursula Andress, Joseph Wiseman, Jack Lord, John Kitzmiller, Anthony Dawson
Μουσική: Monty Norman
Φωτογραφία: Ted Moore
Μοντάζ: Peter R. Hunt
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 110 min
Τραγούδι Τίτλων: Diana Coupland


Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1962 όταν ο γοητευτικός Sean Connery, εμφανιζόμενος στις οθόνες κάποιων κινηματογράφων του Λονδίνου φορώντας σμόκιν κι ανάβοντας τσιγάρο, είπε με χαρακτηριστικότατο τρόπο σε μια κυρία που καθόταν απέναντί του το όνομά του, ενώ λίγο αργότερα η πανέμορφη και σέξι Ursula Andress, αναδύθηκε από τα νερά του ωκεανού φορώντας το μικροσκοπικό για την εποχή, μπικίνι της. Αυτές οι δυο στιγμές σηματοδότησαν την γέννηση ενός κινηματογραφικού μύθου και όλοι εμείς, οι κοινοί θνητοί, γνωρίσαμε τον φανταστικό κόσμο του “Bond” ...του “James Bond”.
Η πρώτη ταινία της σειράς, από τους παραγωγούς Harry Saltzman και Albert R. Broccoli, με σενάριο βασιζόμενο στο ομότιτλο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα Ian Fleming που κυκλοφόρησε το 1958, υπήρξε η απαρχή για την δημιουργία του μεγαλύτερου κινηματογραφικού ήρωα όλων των εποχών, του ακαταμάχητου πράκτορα “James Bond” ή 007.
Το «Dr. No» παρά το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις μετέπειτα ακολουθίες του όσον αφορά τις σκηνές εντυπωσιασμού και δράσης καθώς, είναι περισσότερο μια τυπική αστυνομική περιπέτεια, εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία εκείνα που καθιέρωσαν τον κινηματογραφικό θρύλο “James Bond”.
Η γοητεία και ο δυναμισμός του πράκτορα, η παρουσία στο πλευρό του όμορφων γυναικών που είναι έτοιμες για όλα, οι αδίστακτοι μπροστά στην δόξα και τον πλούτο ...κακοί, γυρίσματα σε όμορφα εξωτικά μέρη, έξυπνες ατάκες, οι χαρακτήρες του Μ και της Miss Moneypenny, το πασίγνωστο μουσικό θέμα του Bond, και φυσικά το ποτό του ήρωα “βότκα μαρτίνι -χτυπημένο όχι ανακατεμένο”.


Σε αυτήν την πρώτη του κινηματογραφική αποστολή ο Bond, στέλνεται από τον προϊστάμενό του τον Μ (Bernard Lee) στην Τζαμάικα, για να εξιχνιάσει τον μυστηριώδη θάνατο ενός συναδέλφου του και της βοηθού του. Όταν φτάνει στο εξωτικό νησί, θα δεχθεί την βοήθεια του πράκτορα της CIA Felix Leiter (Jack Lord) κι ενός ντόπιου βοηθού του, του Quarrel (John Kitzmiller).
Ξεκινώντας τις έρευνές του ο Βρετανός πράκτορας, αρχικά έρχεται σε επαφή με έναν φίλο του θανόντα συναδέλφου του, τον καθηγητή γεωλογίας Dent (Anthony Dawson) ο οποίος και του κινεί υποψίες. Στην συνέχεια οι έρευνές του τον οδηγούν σε ένα κοντινό νησί το οποίο είναι ιδιοκτησία ενός Γερμανό-Κινέζου επιστήμονα, του Δόκτορος No (Joseph Wiseman).
O Bond μαζί με τον Quarrel, μεταβαίνει κρυφά στο νησί όπου και συναντούν μια όμορφη νεαρή γυναίκα, την Honey Ryder (Ursula Andress) η οποία βρίσκεται εκεί για να μαζέψει όστρακα. Οι άνδρες του Δρ. No τους καταδιώκουν κι ενώ ο άτυχος Quarrel δολοφονείται, ο Bond και η Ryder συλλαμβάνονται και οδηγούνται στον ιδιοκτήτη του νησιού.
Εκεί ο Bond πληροφορείται από τον ίδιο τον Δρ. No, ότι είναι μέλος της SPECTRE, μιας διεθνής τρομοκρατική οργάνωσης και σκοπός του είναι να παρεμποδίσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ...


Ο Sean Connery, δίνοντας μια πολύ καλή ερμηνεία σε αυτήν την πρώτη εμφάνισή του ως Bond, έγινε παγκοσμίως γνωστός και καθιερώθηκε ως σταρ μεγάλους μεγέθους.
Όσο για την ερμηνεία της Ursula Andress ως Honey Ryder, μπορεί να ήταν μετριότατη αλλά δεν ενόχλησε κανέναν, αφού η  Ελβετίδα ηθοποιός κατάφερε και θάμπωσε τους πάντες με την θηλυκότητά της. Ακόμα και σήμερα -50 και πλέον χρόνια μετά- θεωρείται το πιο διάσημο Bond Girl όλων των εποχών. Ο Joseph Wiseman, ως Dr. No, αν και ο χρόνος παρουσίας του στην ταινία είναι σχετικά μικρός, υπήρξε ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς κακούς στην ιστορία της σειράς, ενώ επίσης αρκετά καλοί είναι οι Anthony Dawson, John Kitzmiller και Jack Lord. Ο τελευταίος ερμήνευσε τον ρόλο του πράκτορα της CIA, Felix Leiter, έναν χαρακτήρα που συναντάμε αργότερα σε αρκετές ταινίες της σειράς. Τέλος, στους χαρακτήρες του M και της Miss Moneypenny, συναντάμε τον Bernard Lee και την Lois Maxwell αντίστοιχα.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία και στη Τζαμάικα, και όσο για την σκηνοθεσία του Terence Young, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με γρήγορο ρυθμό και σφιχτοδεμένο μοντάζ. Εκεί που το «Dr. No» υστερεί είναι στην σωστή χρήση των εφέ, αφού τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, στην σκηνή της καταδίωξης των αυτοκινήτων και στην σκηνή της αράχνης (στην πρώτη χρησιμοποιήθηκε οθόνη οπίσθιας προβολής και στην δεύτερη ένα τζάμι μεταξύ του εντόμου και του Connery) το αποτέλεσμα είναι παιδαριώδες. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ταινία γυρίστηκε το 1962.
Το soundtrack της ταινίας έγραψε ο Monty Norman, ενώ όσον αφορά για τα δικαιώματα του πασίγνωστου βασικού μουσικού θέματος που εκτέλεσε ο John Barry, μεταξύ των δύο μουσικοσυνθετών προέκυψε μια χρόνια δικαστική διαμάχη που κράτησε μέχρι το 2001, η οποία τελικά τάθηκε υπέρ του Norman.
Η ταινία στέφθηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία (προϋπολογισμός 1.100.000$ - εισπράξεις 59.000.500$) και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδανική απαρχή του μεγαλύτερου κινηματογραφικού franchise, αφού έθεσε αρετές από τις βάσεις και τα στοιχεία εκείνα, που χαρακτηρίζουν της ταινίες Bond μέχρι και σήμερα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας σχετικά με αυτήν την ανάρτηση